Ο Κέβιν Σπέισι
© EPA/ANDY RAIN
Opinion

Αθώος ο Κέβιν Σπέισι: και τώρα;

Ένα σχόλιο με αφορμή την αθώωση του Κέβιν Σπέισι από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

Κέβιν Σπέισι: Οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και η αθώωσή του - Tα 6 χρόνια της ζωής του με μια λογική που εξίσωνε την κατηγορία με την ενοχή

Θυμάμαι πώς ξεπήδησε η είδηση για τον Κέβιν Σπέισι το 2017. Πώς αμέσως το Netflix ακύρωσε τον επόμενο κύκλο του «House of Cards». Πώς ο Ρίντλεϊ Σκοτ, σκηνοθέτης της ταινίας «All the money of the world» με θέμα την απαγωγή του εγγονού του, Getty, αποφάσισε να τον αντικαταστήσει ενώ η ταινία βρισκόταν στο στάδιο του μοντάζ. Με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 22 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν τον Νοέμβριο, έναν μήνα δηλαδή πριν, να ξαναγυρίσουν τις σκηνές του. Θυμάμαι πως η αποκαθήλωσή του έκανε κρότο διεθνή.

Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν ο ηθοποιός Anthony Rapp κατηγορεί τον Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση το 1986 όταν ο πρώτος ήταν 14 κι ο δεύτερος 26. Μετά τον Ραπ βρήκαν το θάρρος και μίλησαν κι άλλοι για σεξουαλικές επιθέσεις, κακή συμπεριφορά και παρενοχλήσεις. Τον Δεκέμβριο, ο Κέβιν Σπέισι, σε ανακοίνωσή του στο (πρώην) Τwitter, απολογείται στον Ραπ λέγοντας ότι δεν θυμάται τι έχει συμβεί. «Ειλικρινά δεν θυμάμαι τη συνάντηση, θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πριν. Αλλά αν συμπεριφέρθηκα τότε όπως περιγράφει, του οφείλω την πιο ειλικρινή συγγνώμη για τη βαθιά ακατάλληλη συμπεριφορά μέθης, και λυπάμαι για τα συναισθήματα που περιγράφει ότι κουβαλούσε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια». Με την ευκαιρία ενημέρωσε ότι είχε σχέσεις με άνδρες και γυναίκες, δήλωση που έφερε δικαίως νέα τρικυμία: το coming-out δεν πρέπει να συνδέεται με ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση», δήλωσε η Sarah Kate Ellis, CEO του GLAAD.

Στο προσεχές διάστημα βγήκαν κι άλλες ιστορίες μπροστά. Τα χρόνια πέρασαν. Η υπόθεση του Κέβιν ξεχάστηκε, το #metoo γιγαντώθηκε. Οι κατήγοροί του δεν ξέχασαν. Ο ίδιος χάθηκε. Μέχρι που την Τετάρτη, το Southwark Crown Court του Λονδίνου κατέληξε: αθώος. Ο ίδιος αμέσως μετά δήλωσε ότι έχει πολλά να επεξεργαστεί. Πράγματι. Λοιδορήθηκε, απομονώθηκε, απολύθηκε. Οι κατήγοροι βαπτίστηκαν θύματα, ο κατηγορούμενος θύτης. Όμως οι φήμες δεν είναι κατηγορίες, οι κατηγορίες δεν είναι ετυμηγορία. Θα σκεφτεί κάποιος ότι το γεγονός ότι οι ένορκοι δεν πείστηκαν, και το κατηγορητήριο έπεσε δεν σημαίνει ότι ο Κέβιν Σπέισι είναι αθώος. Το ακούμε συχνά για τους δυνατούς που δεν γλυτώνουν ποτέ.

Όμως ποιος αποφασίζει; Ως κοινωνία περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να λύσει όλα όσα το θυμικό μάς επιτάσσει να τα λύσουμε με τα χέρια μας, με τη φωνή και με την οργή μας και με το πληκτρολόγιο. Να σεβαστούμε την απόφαση. Να ασκήσουμε έφεση κι έπειτα να σεβαστούμε την απόφαση. Χωρίς συμψηφισμούς. Χωρίς αναγωγές. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο. Μπορεί ο Κέβιν Σπέισι να είναι, κυνικός, αντιπαθής, δολοπλόκος, κακός. Είναι όμως αθώος.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice