Η Κρίστι Τέρλινγκτον με την κόρη της,  Γκρέις Μπερνς © Dimitrios Kambouris/Getty Images for W Magazine
Η Κρίστι Τέρλινγκτον με την κόρη της, Γκρέις Μπερνς © Dimitrios Kambouris/Getty Images for W Magazine
Opinion

Όταν η εμμηνόπαυση φτάνει στο Χόλιγουντ

Και οι σταρ «παθαίνουν» εμμηνόπαυση, αλλά είτε κάνουν πασαρέλα, είτε ξαναπαντρεύονται, είτε τις φαντάζονται στο Λευκό Οίκο
378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμμηνόπαυση: Μισέλ Ομπάμα, Σάλμα Χάγιεκ, Χάλι Μπέρι, Ναόμι Γουότς, Μόνικα Μπελούτσι και Γκίλιαν Άντερσον μιλούν ανοιχτά για ένα θέμα που θεωρείται ταμπού.

«Ήταν σαν να με χτύπησε ένα φορτηγό. Με σφοδρή σύγκρουση με νταλίκα». Έτσι παρομοίασε η διάσημη ηθοποιός Γκίλιαν Άντερσον την εμμηνόπαυση λίγο πριν «παραδώσει» μαθήματα στο Sex Education. Οι κυρίες με τις βεντάλιες  ξέρουν. Έχουν τραβήξει πολλά από τις εξάψεις, τις εφιδρώσεις, την κόπωση, την περιβόητη «ομίχλη του μυαλού», τη θολούρα, και ίσως να έχουν αναζητήσει τα κλειδιά στο ψυγείο ή να έχουν πάρει αλλουνού καρότσι στο σούπερ μάρκετ. Ωραία πράγματα. Ευτυχώς η εμμηνόπαυση σιγά-σιγά παύει να είναι στίγμα. Μπαίνει στο πιάτο ημέρας, ακόμα κι αν η γυναίκα μετά τα πενήντα θεωρείται -τρόπον τινά- αόρατη, γίνονται πράγματα, κάτι αλλάζει. Η Λίντα Εβαντζελίστα, η Σίντι Κρόφορντ, η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Ναόμι Κάμπελ χτυπούν τα τακούνια τους στην πασαρέλα. Και δεν μιλάμε για την «πρόεδρο» Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ.

«Ήταν σαν να με χτύπησε ένα φορτηγό. Με σφοδρή σύγκρουση με νταλίκα». Έτσι παρομοίασε η διάσημη ηθοποιός Γκίλιαν Άντερσον την εμμηνόπαυση λίγο πριν «παραδώσει» μαθήματα στο Sex Education. Οι κυρίες με τις βεντάλιες  ξέρουν. Έχουν τραβήξει πολλά από τις εξάψεις, τις εφιδρώσεις, την κόπωση, την περιβόητη «ομίχλη του μυαλού», τη θολούρα, και ίσως να έχουν αναζητήσει τα κλειδιά στο ψυγείο ή να έχουν πάρει αλλουνού καρότσι στο σούπερ μάρκετ. Ωραία πράγματα. Ευτυχώς η εμμηνόπαυση σιγά-σιγά παύει να είναι στίγμα. Μπαίνει στο πιάτο ημέρας, ακόμα κι αν η γυναίκα μετά τα πενήντα θεωρείται -τρόπον τινά- αόρατη, γίνονται πράγματα, κάτι αλλάζει. Η Λίντα Εβαντζελίστα, η Σίντι Κρόφορντ, η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Ναόμι Κάμπελ χτυπούν τα τακούνια τους στην πασαρέλα. Και δεν μιλάμε για την «πρόεδρο» Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ.

Ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες δεν πιάνουν στο στόμα τους τη λέξη από «Ε», τη θεωρούν μάλλον ταμπού. Τη συνδέουν με τη μειωμένη λίμπιντο και με τα γεράματα. Υπάρχει μια αντίσταση και μια άρνηση να συζητηθεί το θέμα. Γύρω από το επίμαχο κυριαρχούν τα δυσοίωνα και καταστροφικά. Κανείς δεν μιλούσε για την εμμηνόπαυση με διασκεδαστικό, σέξι ή θετικό τρόπο. Τώρα η μία αισθάνεται κουκλάρα, η άλλη ευλογημένη, η άλλη σέξι, η άλλη ότι τώρα έχει πολλά να δώσει.

H Μισέλ Ομπάμα νιώθει ευλογημένη

Αν και αρκετοί θα την επιθυμούσαν στον Λευκό Οίκο, η Μισέλ Ομπάμα έχει τονίσει ότι δεν προτίθεται ούτε διατίθεται, αν και θα τη στήριζε ο Μπαράκ εφόσον το αποφάσιζε. Ασχολείται με τη συγγραφή των βιβλίων της και δηλώνει «ευλογημένη» που κατορθώνει να αντιμετωπίζει όσα φέρνει ο άνεμος της ζωής.

Ε, ακόμα και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ παραδέχεται πως πλέον προτιμά άνετα ρούχα και παντελόνια με ελαστική μέση καθώς δεν χωράει στα ρούχα που φορούσε… πέρυσι. Συστήνει στον εαυτό της να είναι όχι εμμονική, αλλά πιο προσεκτική. Όχι τρέλες. Σε αυτή την κατεύθυνση η Μισέλ έχει αλλάξει και τον τρόπο που γυμνάζεται. Λιγότερη αερόβια άσκηση, περισσότερο στρέτσινγκ. «Δεν μπορώ να πιέσω τον εαυτό μου τόσο σκληρά όσο παλιά. Αυτό δεν μου κάνει καλό. Όταν υφίσταμαι μια θλάση, ένα τράβηγμα, μετά μένω εκτός. Ο χρόνος ανάρρωσης δεν είναι ο ίδιος. Καταλήγεις να ισορροπείς ανάμεσα στο να παραμένεις αρκετά γυμνασμένη και να είσαι αρκετά ευγενική με το σώμα σου για να παραμείνεις στο παιχνίδι». Στο The Michelle Obama Podcast, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι υπό την καθοδήγηση του γιατρού της, χρησιμοποίησε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπίσει τις εξάψεις της. Επεξηγώντας αυτή την απόφαση, η Ομπάμα λέει: «Έπρεπε να δουλέψω με τις ορμόνες και αυτές είναι νέες πληροφορίες που μαθαίνουμε. Πριν υπήρχαν μελέτες που έλεγαν ότι οι ορμόνες είναι κακές. Μόνο αυτό ακούγαμε. Τώρα μαθαίνουμε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι μελέτες δεν ήταν πλήρως ολοκληρωμένες και ότι υπάρχουν οφέλη από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης». Μια από τις ευλογίες, ένα χρόνο πριν εξηνταρίσει, είναι ότι το δέρμα της είναι υγιές, άλλη ευλογία ότι τα μαλλιά της είναι στη θέση τους κ.ο.κ.

Η εμμηνόπαυση «δεν πρέπει να μας καθορίζει ως γυναίκες» δηλώνει η Σάλμα Χάγιεκ

Για τους μύθους και τις παρανοήσεις που περιβάλλουν την εμμηνόπαυση μίλησε η ηθοποιός Σάλμα Χάγεκ και σύζυγος του μεγιστάνα Φρανσουά Ανρί Πινό. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Sunday Times Style, η 57χρονη καλλονή εξήγησε πώς ήταν δική της ιδέα να κάνει εμμηνοπαυσιακή την ηρωίδα στην ταινία δράσης «Ο σωματοφύλακας της συζύγου του εκτελεστή».

«Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να το βάλω στην πλοκή, γιατί είναι τόσο πραγματικό θέμα για όλους. Οι άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι εμμηνόπαυση είναι… όταν μια γυναίκα σταματά να είναι σέξι. Η ιδέα να δίνεται μια ημερομηνία λήξης για τα πάντα με βάση την αναπαραγωγική ικανότητα είναι πραγματικά άδικη».

Η Σάλμα είναι απόλυτη: «Δεν πρέπει να μας καθορίζει ως γυναίκες. Για πολύ καιρό η έννοια της ομορφιάς σε μια γυναίκα έγειρε εντελώς στη νεότητα και σκέφτομαι f**k that shit!».

Ο Φρανσουά Ανρί Πινό και η Σάλμα Χάγεκ © EPA/MOHAMMED BADRA
Ο Φρανσουά Ανρί Πινό και η Σάλμα Χάγεκ © EPA/MOHAMMED BADRA

Ο Φρανσουά Ανρί Πινό και η Σάλμα Χάγεκ © EPA/MOHAMMED BADRA

«Αμφισβητώ όλα όσα νόμιζα για την εμμηνόπαυση» υποστηρίζει η Χάλι Μπέρι

Η εμμηνόπαυση απασχολεί και την ηθοποιό Χάλι Μπέρι, η οποία λέει ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με αυτό. Στην πραγματικότητα, αμφισβητεί όλα αυτά τα στερεότυπα σχετικά με το πώς πρέπει να δείχνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να αισθάνεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ η ίδια βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. «Αμφισβητώ όλα όσα νόμιζα ότι ήξερα για την εμμηνόπαυση. Πράγματα όπως: Η ζωή σου τελείωσε. Είσαι αναλώσιμη. Η κοινωνία δεν έχει πια θέση για σένα. Πρέπει να αποσυρθείς. Πρέπει να τα μαζέψεις».

Η Χάλι θέλει να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται τη γήρανση, να μην φοβούνται τον χρόνο. «Είμαι ο καλύτερος εαυτός μου τώρα που έγινα 57 ετών. Έχω να προσφέρω τα περισσότερα. Πατάω σταθερά στη γυναικεία μου φύση. Συνειδητοποιώ επιτέλους ότι αυτό που έχω να πω είναι πολύτιμο, ακόμα κι αν κανείς άλλος δεν συμφωνεί». Η οσκαρική ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για θέματα που αφορούν την υγεία των γυναικών -ιδιαίτερα, τη σεξουαλικότητα και την οικειότητα- στο Φεστιβάλ Δημιουργικότητας Cannes Lions στις Κάννες. «Μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα υγείας των γυναικών, με λιγότερα ταμπού, αν τολμήσουμε να μιλήσουμε γι' αυτά. Αν ξεκινήσετε τη συζήτηση, οι περισσότερες γυναίκες θα ακολουθήσουν. Ξέρετε γιατί; Επειδή είναι κάτι που θέλουμε πάρα πολύ να κάνουμε. Το έχουμε στερηθεί και είναι κάτι που επιθυμούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας. Απλά χρειαζόμαστε το έναυσμα για να το κάνουμε». Αυτή είναι και η αποστολή του Re-Spin, της ψηφιακής κοινότητας υγείας και ευεξίας που ίδρυσε η Μπέρι το 2020. «Η κοινότητα είναι η είσοδος στην κατανόηση. Όλοι το περνάμε αυτό».

Η Ναόμι Γουότς μπήκε στην εμμηνόπαυση όταν ήταν 36 ετών

Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, τα  moods wings... η ίδια η εμμηνόπαυση περιλαμβάνονται στο ανθολόγιο με τα αστεία-κρυάδες σχετικά με τις γυναίκες που μπαίνουν στη μέση ηλικία. Αλλά η εμμηνόπαυση χτύπησε την πόρτα της Ναόμι Γουότς όταν ήταν μόλις 36 ετών και η ίδια δεν γέλασε. Τώρα που είναι νιόπαντρη (με τον ηθοποιό Μπίλι Κριούνταπ –Τhe Morning Show ενώθηκαν αθόρυβα με τα δεσμά του γάμου νωρίτερα φέτος) στην ηλικία που οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την αλλαγή, η Γουότς μιλάει για την εμπειρία της. «Το να μπω στην εμμηνόπαυση σε τόσο νεαρή ηλικία δεν ήταν εύκολο, ειδικά σε μια εποχή που υπήρχαν τόσο λίγες πληροφορίες γι' αυτό» αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο βρετανικό Hello! «Εναλλαγές στη διάθεση, νυχτερινές εφιδρώσεις και ημικρανίες... Ένιωθα σαν να βγαίνω εκτός ελέγχου». Με στόχο την αποστιγματοποίηση η Γουότς, σε συνεργασία με την εταιρία Amyris, ίδρυσε το μπραντ Stripes. Περιλαμβάνει προϊόντα για τα μαλλιά, το δέρμα, το σώμα και συμπληρωματικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες οι γυναίκες, αλλά είναι φτιαγμένα ειδικά για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. «Η καθεμιά το βιώνει με διαφορετικό τρόπο, αλλά λίγο πολύ όλες αντιμετωπίζουν προβλήματα αφυδάτωσης και ξηρότητας λόγω της απώλειας οιστρογόνων», εξηγεί η 55χρονη Γουότς. «Αυτό επηρεάζει τα πάντα, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τον κόλπο σας, και θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό με τα προϊόντα μας». Για του λόγου το αληθές ένα από τα προϊόντα που τιμούν την εμμηνόπαυση φέρει την ονομασία Vag of Honor.

Η Μόνικα Μπελούτσι αναφώνησε «Τέλος οι περίοδοι»

Η «Παριανή» Μόνικα Μπελούτσι κάθε άλλο παρά μαύρα τα έβαψε. Πρώτα γιόρτασε την απαλλαγή από τη βάσανο της εμμήνου ρύσεως «Θα πάνε όλα καλά, τέλος οι περίοδοι». Και μετά συνάντησε το νέο, ζωογόνο έρωτα στα μάτια του Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον.

Το αίσιο τέλος της Γκίλιαν Άντερσον

Έχουμε νέα για την Γκίλιαν Άντερσον; Ναι! Επέζησε της νοερής σύγκρουσης με το φορτηγό και βγήκε πιο αεράτη και σικάτη. Αναθέρμανε δε τον έρωτα της με τον δημιουργό του «Crown» Πίτερ Μόργκαν και βολτάρουν χεράκι-χεράκι στους δρόμους του Λονδίνου.

Δειτε περισσοτερα