Μεγάλες προσδοκίες 2024
Πόσους στόχους πια; Πόσες αλλαγές; Πόσες αντοχές;
New Year’s Resolution: Σκέψεις & προβληματισμοί πάνω στις μεγάλες προσδοκίες που γεννά κάθε καινούργιος χρόνος
Δεν αντέχω με τίποτα τις 65 εφικτές αποφάσεις για την οικοδόμηση μιας υγιούς, ευτυχισμένης ζωής εντός του 2024… Οι αποφάσεις για την καινούρια χρονιά αυτό το περίφημο new year’s resolutions μαζί με το περίφημο bucket list δείχνουν μια ανησυχία ως προς αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν. Εικονογραφούν ένα άγχος μια αγωνία.
Πόσους στόχους πια; Πόσες αλλαγές; Πόσες αντοχές; Όταν είσαι νέος σε ηλικία, ας πούμε έχεις γεννηθεί από το1990 και μετά, έχεις άλλη διάθεση, ορμή και δύναμη αστείρευτη. Έχεις όνειρα, δεν έχουν διαψευστεί , οπότε είσαι αλλιώς, το μυαλό σου είναι αλλιώς. Όσο για το σώμα σου αντιδρά διαφορετικά, δεν είσαι κουρασμένος και κουρασμένη. Δεν πονάς σε μέση, ισχίο, γόνατο, αυχένα, καρπό, αγκώνα, ώμο. Μπορεί να πονάς σε ένα από αυτά αλλά όχι και στα επτά ταυτόχρονα. Οι νέοι «έχουν υψηλό φρόνημα, γιατί δεν έχουν ακόμη ταπεινωθεί από τη ζωή ούτε έχουν βιώσει τη δύναμη της ανάγκης», έγραψε ο Αριστοτέλης στη Ρητορική. «Νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα και το επιβεβαιώνουν με αυτοπεποίθηση».
Είναι τέλειο να μην έχεις ταπεινωθεί. Αλλά όταν είσαι «τσαλακωμένος» ξέρεις ότι οι μεγάλες προσδοκίες δεν κάνουν καλό. Ούτε υπερβολικές απαιτήσεις, ούτε ασήκωτα θέλω και πρέπει. Όνειρα; Δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Αλλά, όταν χαμηλώνεις τον πήχη τότε αυτή σου η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Σε διασώζει, ακόμα και ως γονιό.
Δεν υπάρχει εγχειρίδιο ευτυχίας και μάλιστα κοινής λήψης. Ο καθένας το γράφει μόνος του ιεραρχώντας τις ανάγκες του. Μεγαλώνοντας και πιθανώς ωριμάζοντας γίνεσαι επιλεκτικός και αφαιρείς. Ξεσκαρτάρεις και πετάς. Πετάς τα αρνητικά, πετάς τους τοξικούς και την τοξικότητα. Δεν θέλεις να ξοδεύεις τον χρόνο σου με πράγματα που σου είναι δυσάρεστα.Μαθαίνεις να βάζεις μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή. Όχι, δεν ταυτίζονται ούτε πρέπει να μπουκάρει το ένα μέσα στο άλλο. Βρίσκεις τον τρόπο.
Και ξέρεις πως εκτός από τους ανθρώπους που εκπέμπουν ζεστασιά και έχουν θετική αύρα, με λίγα λόγια είναι αυτοί που σου πηγαίνουν, που έχουν να σου δώσουν και να τους δώσεις, εκτιμάς μεγαλώνοντας και άλλα αξιόλογα μπορεί και λίγο παλαβά. Όχι δεν είναι ένα θεσπέσιο γλυκό, ένα ζεστό πιάτο θαλπωρής ή ένα όμορφο ταξίδι. Είναι σούπερ και τα τρία, εννοείται. Εκτιμάς, ωστόσο, τον καλό ύπνο. Να κοιμάσαι ήρεμα και επαρκώς. Να πατάς το snooze όσο πιο συχνά μπορείς. Σε όλα.
Σταματάς το σκρολάρισμα μέσα στη νύχτα και γυρίζεις πλευρό. Όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης ρωτήθηκε πόσες ώρες ύπνου είναι απαραίτητες, φέρεται να απάντησε: «Έξι ώρες για έναν άνδρα, επτά για μια γυναίκα και οκτώ για έναν ανόητο». Στην πραγματικότητα επτά με οκτώ ώρες ύπνου είναι ο χρυσός κανόνας. Ας αφήσουμε τον μεγάλο στρατηλάτη στην ησυχία του και στον Ρίντλεϊ Σκοτ. Ας καταπιαστούμε καλύτερα με μια γυναίκα που γνωρίζει. Η ηθοποιός Ντακότα Τζόνσον αποδεικνύεται σοφή. Η 35χρονη πρωταγωνίστρια των «Πενήντα Αποχρώσεων του Γκρι» και της «Χαμένης κόρης» έχει ανακαλύψει , από τώρα, το νόημα της ζωής. Κοιμάται καλά και πολύ. Τι λέει η Ντακότα; «Τίποτα καλύτερο από τον ύπνο». Το σαιξπηρικό βάλσαμο των πληγωμένων μυαλών.