Η μη-απάντηση έχει καθιερωθεί πια: από κει που κάποτε ήτανε γαϊδουριά, τώρα έχει γίνει κατεστημένο
Haters: Εχθρικά μηνύματα στο κινητό
Φεύγουν με ταχύτητα αστραπής από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Κάποια μηνύματα, καλό είναι να τα συνδέεις με Κάιρο, να τα αγνοείς, να μην τα κρατάς στην οθονίτσα σου…
Haters μηνύματα: Από μια απλή μέθοδος επικοινωνίας πολλά γίνονται τρελή ενόχληση, ή ακόμα και απειλή. Τρόποι αντιμετώπισης.
Το μήνυμα αναβοσβήνει στην οθόνη και δείχνει απειλητικό πριν ακόμα το διαβάσεις: με το ΠΙΝΓΚ του κινητού σου, ανακάθεσαι… Όχι πάντα, κυρίως αν έχεις χωρίσει πρόσφατα, αν είσαι σε σχέση που διαλύεται, αν είσαι σε σχέση που εύχεσαι να είχε διαλυθεί αυτόματα, αν έχεις πρόσφατη σύγκρουση με αγαπημένο πρόσωπο ή στα επαγγελματικά σου, αν με λίγα λόγια βρίσκεσαι σε επιφυλακή όσον αφορά την συναισθηματική σου κατάσταση. Υπάρχουν μηνύματα τα οποία θα ήθελες να μην έβλεπες ποτέ, αλλά τα βλέπεις, και σου χαλάνε τη διάθεση:
«Ελπίζω να αισθάνεσαι χάλια με αυτό που έκανες»: ενοχοποιητικά μηνύματα, συνήθως μακροσκελή, που επισημαίνουν τη στραβή σου, ό,τι κι αν έκανες/δεν έκανες. Όχι επειδή το άτομο που τα γράφει είναι αστράβωτο, αλλά επειδή θέλει να σε κάνει να νοιώσεις χάλια. Το λέει καθαρά. Τι άλλο να κάνει; Να σου πετάξει πάστα;
«Σε ξέρω καλύτερα από ότι ξέρεις τον εαυτό σου»: μπούρδες, κανείς δεν σε ξέρει καλύτερα από όσο ξέρεις τον εαυτό σου – και κανείς δεν σου γράφει αυτή τη φράση για να σε κάνει να νοιώσεις καλά. Είναι μια εισαγωγή που έχει στόχο να σε ρίξει στα πατώματα και να σε βάλει σε υποδεέστερη θέση από το άτομο που γράφει, το οποίο, και καλά, είναι ξερόλας.
«Απαιτώ μια απάντηση»: συνήθως γράφεται με κεφαλαία, επειδή το άτομο ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ό,τι και να απαντήσεις, είσαι χαμένο από χέρι, ως άτομο, γιατί το απαιτητικό άτομο έχει τρελά νεύρα. Αυτό που απαιτεί είναι να συρθείς στα ίδια, παραπάνω πατώματα. Ειδικά αν διαφοροποιείται ως:
«Απαιτώ μια συγγνώμη»: μπα; Κι εγώ απαιτώ να έρθει ο Ράυαν (Γκόσλινγκ) αυτή τη στιγμή να μου φτιάξει γιουβαρλάκια. Κανείς δεν πρέπει να απαιτεί τίποτα απολύτως, πόσο μάλλον συγγνώμες, και μάλιστα με γραπτά μηνύματα. Που έχουν έναν ελαφρά επιθετικό χαρακτήρα έτσι κι αλλιώς, αν δεν συνοδεύονται από καρδούλες.
«Σου αξίζει αυτό που έπαθες»: μήνυμα γραμμένο με κακία, ό,τι κι αν έπαθες, που ΔΕΝ το αξίζεις, έτυχε, συμβαίνουν αυτά. Γιατί πρέπει να σου πει κάποιο κακοτράχαλο άτομο ότι σου αξίζει που χώρισες, απολύθηκες, στουκάρησες, πάτησες κακά; Και γιατί πρέπει να το διαβάσεις δεύτερη φορά εσύ, που δεν πιστεύεις στα ματάκια σου; Σβήσε το με τη μία (φορά).
Τεράστια μηνύματα με μεγάλες προτάσεις που τείνουν (1) να σε κατηγορούν για κάτι, (2) να σε μειώνουν για κάτι άλλο (3) να παραπονιούνται/γκρινιάζουν και (4) να σε ρίχνουν όλο και πιο χαμηλά, επειδή έτσι, χωρίς λόγο, ή με λόγο. Ο λόγος είναι ότι το άτομο που κάθεται και γράφει 200 λέξεις σε μήνυμα είναι κομπλεξικό, δεν υπάρχει άλλος λόγος.
Απειλές: από απλές («αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω θα παιδευτείς») μέχρι ελαφρά τρομακτικές («αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω θα με βρεις μπροστά σου») μέχρι ανατριχιαστικές («αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω θα σου κάνω μεγάλη ζημιά»). Όταν τα μηνύματα είναι απειλητικά σε τέτοιο βαθμό, ζητάς βοήθεια και δεν τα αγνοείς. Κάτι το οποίο κάνεις σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Νυχτερινά μηνύματα, που τα βρίσκεις μπροστά σου μόλις ανοίγεις το μάτι σου το πρωί: ισχύει το αμέσως παραπάνω, αν κάποιος κάθεται και γράφει τσούκου-τσούκου με τα δαχτυλάκια του μηνύματα μη ερωτικού περιεχομένου στις 4 το πρωί, ο κάποιος είναι κομπλεξικό άτομο που επιπλέον έχει τρελές αυπνίες και την πληρώνεις εσύ. Σε περίπτωση που τα μηνύματα είναι ερωτικού περιεχομένου, αν εσύ δεν γουστάρεις το άτομο με τα χίλια, είναι ανεπιθύμητα, ενοχλητικά και γελοία. Ίου.
Σέξι μηνύματα: οκέι όταν είναι η ώρα τους, όταν δηλαδή είναι καλοδεχούμενα επειδή έχεις δώσει την άδεια στο άλλο άτομο να σου στέλνει φωτογραφίες το πουλί του στολισμένο με καρδούλες, πασχαλίτσες ή νότες (επειδή ο αποστολέας είναι εγκάρδιος, πασχαλινός ή μουσικόφιλος). Καθόλου οκέι όταν είναι στα καλά του καθουμένου, από άτομα που ΔΕΝ είναι του γούστου σου, ούτε ο Ράιαν.
Γενικά το γραπτό μήνυμα μπορεί να είναι από μια απλή μέθοδος επικοινωνίας μέχρι τρελή ενόχληση, ή ακόμα και απειλή. Μην το αφήνεις να φτάσει ως εκεί, και… προσπάθησε να μην κρατάς ανοιχτή επικοινωνία με άτομα που καταφέρνουν να σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα με τα μηνύματά τους. Ακόμα κι αν αυτό το κάνουν μόνον με τα μηνύματα, και πρόκειται για αστέρια άτομα, από κοντά. Που δεν μπορεί να είναι τόσο αστεράτα, αν απαιτούν, απειλούν, υποβιβάζουν ή κάνουν οτιδήποτε το πληγωτικό χρησιμοποιώντας πληκτρολογημένες λέξεις…