4 συμβουλές για το πώς να κάνεις τον φίλο/φίλη σου να αισθανθεί άνετα αν σου πει πως είναι γκέι

4 συμβουλές για το πώς να κάνεις τον φίλο/φίλη σου να αισθανθεί άνετα αν σου πει πως είναι γκέι

Ή γενικότερα μέλος της LGBTQ κοινότητας
  • A-
  • A+

Αν διαβάζεις αυτές τις λέξεις ενώ κάνεις έρευνα για το πώς ακριβώς θα υποστηρίξεις κάποιο κοντινό σου πρόσωπο στη διαδικασία της «αποκάλυψής» του ως μέλος της LGBTQ κοινότητας, τότε οι προθέσεις σου είναι ήδη οι καλύτερες και οι φίλοι σου είναι τυχεροί που σε έχουν στη ζωή τους. Σύμφωνα με το The Trevor Project, το μεγαλύτερο κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης για LGBTQ άτομα κάτω των 25, η παρουσία υποστηρικτικών και θετικών ατόμων στον κοινωνικό κύκλο ενός νέου που ετοιμάζεται για το coming out είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ασφαλής.

Αυτές είναι τέσσερις συμβουλές για το πώς θα μπορέσεις να σταθείς δίπλα στον φίλο σου και να του επιτρέψεις να είναι ο εαυτός του.

1. Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον

Εφόσον δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά αν κάποιος θα σου εμπιστευτεί το μυστικό του μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να το κάνει, εσύ σιγουρέψου πως οι φίλοι σου γνωρίζουν πόσο δεκτικός είσαι με κάθε άνθρωπο έτσι ώστε να γνωρίζουν πως μπορούν να ανοιχτούν συναισθηματικά σε εσένα. Όπως επισημαίνει και ο queer ακτιβιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Fran Tirado «καλό θα ήταν να βρίσκεις τρόπους να δηλώνεις με διακριτικό τρόπο ότι είσαι εντάξει με τη σεξουαλικότητα του κάθε ατόμου, είτε είναι gay, bi ή trans. Ξεκίνησε συζητήσεις για διάσημα πρόσωπα της κοινότητας που θαυμάζεις, μοιράσου θετικά μηνύματα στο διαδίκτυο κτλ».

2. Ακολούθησε τις ενδείξεις

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως δεν είναι όλα τα coming outs ίδια. Κάποιος μπορεί να έχει ανάγκη για μία βαθιά και μεγάλη συζήτηση, ενώ κάποιος άλλος θα θέλει απλώς να αναφέρει πως είναι queer και στη συνέχεια να μιλήσει για κάτι άλλο. Και οι δύο τρόποι είναι το ίδιο σωστοί, αρκεί εσύ να μπορέσεις να καταλάβεις την πρόθεση του φίλου σου. Σύμφωνα με την Katie Heaney, δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου Would You Rather? A Memoir of Growing Up and Coming Out, «δεν πρέπει να πεις κάτι του τύπου "το ήξερα ήδη" ή ακόμα "γιατί δεν μου το έλεγες τόσο καιρό;" διότι έτσι μειώνεις τη σημασία της στιγμής και ακυρώνεις την αγωνία του αγαπημένου σου προσώπου. Βασικά είσαι εκεί για να ακούσεις, να δεχτείς και να υποστηρίξεις».

3. Ρώτησε και μάθε

Ρώτησε τον φίλο σου αν χρειάζεται βοήθεια για να μιλήσει σε μεγαλύτερα γκρουπ ατόμων και αν είναι οκ να αναφερθείς σε εκείνον ως gay/queer/trans μπροστά σε τρίτους. «Η απάντηση θα είναι συνήθως θετική, καθώς αυτό θα βοηθήσει τα LGBTQ άτομα να μοιραστούν το συναισθηματικό βάρος που δεν θα έπρεπε εξ αρχής να σηκώνουν μόνοι τους» εξηγεί ο Tirado.

4. Έλεγξε αν είναι όλα εντάξει

Άλλος ένας τρόπος να δείξεις έμπρακτα την υποστήριξή σου είναι να δηλώσεις πως είσαι διαθέσιμος για συζητήσεις, αναλύσεις ή απλώς για να κρατάς το χέρι του φίλου σου κατά τη διάρκεια της τεράστιας διαδικασίας του coming out. Για παράδειγμα, αν γνωρίζεις πως πρόκειται να μιλήσει στην οικογένειά του, να είσαι έτοιμος να προσφέρεις υποστήριξη μέσω μηνυμάτων, να πανηγυρίσεις αν όλα πάνε καλά ή να παρηγορήσεις αν όλα πάνε στραβά.

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα ζευγάρι από τη Βιρτζίνια που έγινε γνωστό για την ιδιαίτερη πρόταση γάμου τους
Χάσανε το ταξίδι στο Παρίσι αλλά βρήκε λύση για την πρόταση γάμου
Back to top