couple-hug-.jpg
© Ben Konfrst
Σχεσεις

Μήπως είσαι υπερβολικά προσκολλημένος στη σχέση σου;

Τα 11 βήματα προς μία πιο υγιή σχέση

Οκ, το καταλαβαίνω. Μπήκες σε σχέση, ερωτεύτηκες και θες να είσαι συνεχώς με τον άλλον. Το θέμα είναι πόσο κυριολεκτικά εννοείς το «συνεχώς». Διότι, αν το «συνεχώς» σου σημαίνει ότι θες να βλέπεις τον άλλον κάθε μέρα σε κάθε σου κενό, τότε αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κάτι που λέγεται όρια και είναι πιθανό ότι, για να καλύψεις την δική σου ανάγκη να βλέπεις τον σύντροφο σου συνεχώς, τα ξεπερνάς κατά πολύ. Όχι, επειδή κάποιος είναι σε σχέση μαζί σου δεν πρέπει να μένει λιγότερο στη δουλειά, να μην βλέπει τους φίλους του, να αφήνει τις υποχρεώσεις του και γενικώς να παρατήσει τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής του και να κάνει τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από εσένα. Λυπάμαι, αλλά αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, να σταματήσεις γρήγορα να το πιστεύεις και να σταματήσεις να πιέζεις και τον σύντροφό σου να το πιστέψει, γιατί είτε θα καταλήξετε χωρισμένοι, είτε με αυτόν δυστυχισμένο και να τσακώνεστε συνεχώς.

Για να είμαι, ωστόσο, δίκαιη, σε ένα βαθμό κατανοώ ότι κάποια πράγματα τα κάνεις και τα απαιτείς ασυναίσθητα, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι είναι λάθος. Οπότε, εγώ θα σταθώ στο πλευρό σου και θα σου πω τα 11 πράγματα-βήματα, που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να μην είσαι κολλημένος σαν βδέλλα στη σχέση σου.

1. Παραδέξου ότι υπάρχει πρόβλημα
Πιθανώς, για να διαβάζεις ήδη το πρώτο βήμα, κατανοείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά σου. Καλό είναι, λοιπόν, στον επόμενο καβγά με τον σύντροφό σου, γιατί δεν βγήκε τέταρτη μέρα σερί μαζί σου και ήθελε να δει τους φίλους του, να παραδεχτείς τόσο στον εαυτό σου, όσο και σε εκείνον, ότι το πρόβλημα δεν είναι πράγματι πως αυτός είναι αδιάφορος, αλλά ότι εσύ έχεις προσκολληθεί υπερβολικά πολύ πάνω του.

2. Επένδυσε στον εαυτό σου
Ειδικά όταν βρίσκεσαι καιρό σε μία σχέση, δεν είναι απίθανο να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου αποκλειστικά ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της σχέσης και όχι ως μονάδα. Ωστόσο, αυτό είναι πηγή μίας σειράς ανασφαλειών, με βασικότερη αυτήν που σε κάνει να φοβάσαι πως χωρίς τον άλλον δεν ξέρεις ποιος είσαι, δεν υφίστασαι. Η λύση, λοιπόν, σε αυτό είναι να επενδύσεις στον εαυτό σου και να σε αγαπήσεις, με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις ότι εσύ και μόνο εσύ ορίζεις απόλυτα το ποιος είσαι.

3. Δείξε εμπιστοσύνη στον σύντροφο σου
Όσο κι αν θες να σε/τον/την/μας πείσεις ότι δεν φταίει ότι δεν εμπιστεύεσαι τη σχέση σου, αλλά απλά τον θες πολύ και δεν μπορείς μακριά του, ας είμαστε ειλικρινείς. Τις περισσότερες φορές, που νευριάζεις με τον σύντροφό σου, γιατί θα βγει μόνος με φίλους ή γιατί πρέπει να μείνει παραπάνω στη δουλειά, βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι το πρόβλημα είναι πως πιστεύεις ότι λέει ψέματα και δεν θα είναι εκεί και με αυτούς που λέει.

Κατ’ αρχάς, δες τι σου προκαλεί αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Είναι κάτι στη συμπεριφορά του, είναι κάτι που έκανε μία προηγούμενη σχέση σου, είναι κάτι που βίωσες στο οικογενειακό σου περιβάλλον; Αφότου καταλάβεις τι φταίει, μετά συζήτησε το μαζί του, ώστε να σου διαλύσει κάθε αμφιβολία.

4. Χτίσε αυτοπεποίθηση
Βασική αιτία τόσο του 2, όσο και του 3, είναι πιθανότατα η έλλειψη αυτοπεποίθησής σου. Εντόπισε ακριβώς αυτό στο οποίο νιώθεις ότι υπολείπεσαι και διόρθωσε το. Αν σε ενοχλεί το σώμα σου, γυμνάσου. Αν αισθάνεσαι άχρηστος, μάθε κάτι νέο, ασχολήσου με εθελοντισμό κ.λπ.. Μπορείς, βέβαια, πάντα και απλά να σε αγαπήσεις, όπως είσαι, και να μην αλλάξεις τίποτα. Εκτός κι αν ο σύντροφός σου επισημαίνει ότι σε κάτι υπολείπεσαι, σε σχέση με αυτόν, οπότε ξεχνάς όλα τα παραπάνω και απλά χωρίζεις.

5. Δώσε χώρο στον σύντροφό σου
Μπορεί να τρομάζεις και μόνο που διαβάζεις αυτή τη φράση, αλλά ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις έναν φόβο είναι να τον αντιμετωπίσεις κατάματα. Σεβάσου ότι έχει ζωή, πρόγραμμα και υποχρεώσεις και πέρα από εσένα και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το ίδιο ισχύει και για εσένα. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά σταδιακά θα το συνηθίσεις και θα γίνεται όλο και πιο εύκολα και αβίαστα.

6. Μάθε να λύνεις μόνος τα προβλήματά σου
Είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν ο σύντροφός μας έχει δυναμικό χαρακτήρα, να επαναπαυτούμε στο ότι εκείνος θα λύνει πάντα όλα μας τα προβλήματα. Ωστόσο, αυτό είναι άδικο και για τους δυο σας, αφού εκείνος φορτώνεται ένα βάρος και μία ευθύνη που δεν ζήτησε και εσύ υποτιμάς τον εαυτό σου και δεν μαθαίνεις να κοιτάζεις τη ζωή και τις δυσκολίες της κατάματα, βάζοντας τον μπροστά σαν ασπίδα.

7. Μείωσε την σωματική προσκόλληση
Όχι, δεν εννοώ να μην φιλάς και να μην αγκαλιάζεις τον σύντροφό σου ποτέ, αλλά θεωρείς πραγματικά αναγκαίο το κυριολεκτικά να γαντζώνεσαι πάνω του, κάθε λεπτό της ημέρας και σε κάθε μέρος της πόλης, της χώρας, του πλανήτη; Οκ, το κατάλαβε και αυτός και όλο το μαγαζί ότι τον αγαπάς, τώρα φύγε από πάνω του και ασ’ τον να φάει σαν άνθρωπος το φαγητό του, χωρίς τον κίνδυνο πνιγμού.

8. Πέρνα χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους
Δεν θες να βγαίνει με κανέναν άλλον εκτός από εσένα, αν δεν είσαι κι εσύ από δίπλα φρουρά, οπότε θα κάνω την λογική υπόθεση ότι μάλλον ανήκεις σε αυτή την υπέροχη κατηγορία ανθρώπων, που μόλις μπαίνουν σε σχέση ξεχνάνε την ύπαρξη όλων των υπόλοιπων ανθρώπων στη ζωή τους. Μάντεψε! Αυτό είναι λάθος, γι’ αυτό σταμάτα να το κάνεις. Οι δικοί σου άνθρωποι δεν είναι οι παλιές σου κούκλες, στις οποίες θυμάσαι να δώσεις σημασία, μόνο όταν η καινούρια σου Barbie χαλάει ή χάνεται.

9. Σταμάτα να είσαι ελεγχομανής
Έχεις κάθε δικαίωμα να θες να ελέγχεις τα πάντα στο πώς θα ζήσεις τη ζωή σου, στο πού θα μείνεις, στο τι δουλειά θα κάνεις, στο με ποιον θες να είσαι σε σχέση. Δεν μπορείς, όμως, σε καμία περίπτωση να ελέγξεις απόλυτα και μόνος σου το πώς θα λειτουργεί αυτή η σχέση και, επιπλέον, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ελέγξεις το πώς ο σύντροφός σου θα ζήσει τη ζωή του. Κι αν αυτό δεν σου φαίνεται πλήρως κατανοητό, τότε πολύ απλά φαντάσου πώς θα ένιωθες αν ο σύντροφος σου αποφάσιζε μόνος του τα πάντα για τη σχέση σας και αν προσπαθούσε να σου επιβάλει πώς θα ζήσεις τη δικιά σου ζωή.

10. Βρες την ισορροπία
Ισορροπία σημαίνει να μπορείς να κατανοήσεις ότι δεν μιλάμε για άκρα. Το να μην απαιτείς την πλήρη προσοχή του συντρόφου σου και να μην είσαι 24 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την βδομάδα πάνω του, δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός σου θα είναι εντελώς αδιάφορος απέναντι σου και ότι θα τον βλέπεις μια φορά το δίμηνο. Αν το καταλάβεις αυτό, τότε και η όλη διαδικασία θα σου είναι πιο εύκολη και η σχέση σας σύντομα θα είναι πολύ πιο υγιής.

11. Ζήτα τη βοήθεια κάποιου ειδικού
Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι όλα τα παραπάνω σου είναι υπερβολικά δύσκολα και ότι χρειάζεσαι βοήθεια, για να τα καταφέρεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμπεριφορές προσκόλλησης είναι το αποτέλεσμα τραυμάτων, που η παιδική μας ηλικία ή κάποια προηγούμενη σχέση μας μάς έχουν αφήσει, οπότε ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν είναι με την βοήθεια ενός ψυχαναλυτή.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice