Ίσως τελικά το online dating να μην είναι τόσο κακό
© athree23

Ίσως τελικά το online dating να μην είναι τόσο κακό

Μήπως ο σύγχρονος ρομαντισμός κρύβεται στο Tinder;
  • A-
  • A+
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell υπογραμμίζει όχι μόνο την ανοδική πορεία του online dating, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις του στις σχέσεις

Για χρόνια ο τρόπος με τον οποίο γνωρίζαμε ανθρώπους, με τους οποίους δημιουργούσαμε ρομαντικές σχέσεις και μετέπειτα πιθανώς παντρευόμασταν, ήταν λίγο πολύ ο ίδιος. Είτε ήταν μέσα από το ευρύτερο φιλικό μας περιβάλλον, είτε ήταν συνάδερφος, είτε οικογενειακός γνωστός, είτε κάποιος που σύχναζε στα ίδια μέρη με εμάς. Με άλλα λόγια, ήταν κάποιος με τον οποίο είχαμε κάποιου είδους σύνδεση και εντασσόταν στον κύκλο μας.

Αυτό τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά, αφού είναι δυνατόν να καταλήξουμε με έναν άνθρωπο, που μένει πολύ μακριά από εμάς και με τον οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχουμε καμία σχέση. Τι άλλαξε; Πολύ απλά το internet μπήκε στις ζωές μας, ενώ το 1995 ήρθε και η πρώτη ιστοσελίδα γνωριμιών , το Match.com.

Το online dating μετατράπηκε σε μία νέα και κάπως αυθαίρετη σύνδεση, η οποία χρόνο με τον χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα των Josue Ortega και Philipp Hergovich του Πανεπιστημίου Cornell, από την εμφάνιση του Match και μετά η επιλογή του online dating έχει μία σταθερά ανοδική πορεία, αφού μέσα σε 5 χρόνια ύπαρξής του είχε ήδη φτάσει το 10% των σχέσεων να προκύπτουν από αυτό, ενώ σήμερα με το Tinder και τους 50 εκατομμύρια χρήστες του έχει ξεπεράσει το 20%, κάνοντας το τον δεύτερο πιο δημοφιλή τρόπο γνωριμίας για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Στα ομόφυλα ζευγάρια τα ποσοστά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, αφού το online dating είναι η νούμερο ένα επιλογή με διαφορά, έχοντας απόσταση 50% από την δεύτερη στη σειρά που είναι οι γνωριμίες σε μπαρ/εστιατόρια.

mit_techonology_review.jpg

© MIT Techonology Review

Το παράδοξο ίσως για πολλούς δεν είναι τόσο αυτά τα ποσοστά, αλλά οι συνέπειές τους, οι οποίες φαίνεται να είναι αρκετά θετικές παρά την δαιμονοποίηση που συχνά στοχεύει το online dating. Κατ’ αρχάς, υπάρχει μία σημαντική αύξηση στους διαφυλετικούς γάμους, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν σχεδόν μηδαμινοί. Ο λόγος είναι προφανής, αφού πλέον έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να ερωτευτούν άνθρωποι που σε άλλη περίπτωση, λόγω των κοινωνικών διαχωρισμών, δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να διασταυρωθούν.

Παράλληλα, συγχρόνως με την αύξηση των γάμων που προέκυψαν από online dating έχουμε και μία σημαντική μείωση των διαζυγίων. Ναι, φυσικά μπορεί και άλλοι παράγοντες να έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτή την αλλαγή, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερα διαζύγια παρουσιάζονται ειδικά στα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω internet.

Με άλλα λόγια, το online dating φαίνεται ότι όχι μόνο δεν σκοτώνει τον ρομαντισμό, όπως πολλοί ισχυρίζονται, αλλά ότι βοηθάει στην δημιουργία σχέσεων και γάμων πιο στέρεων και λιγότερο βασισμένων σε κοινωνικά/εθνικά στερεότυπα και νόρμες. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να το δοκιμάσετε αν νιώθετε ότι δεν σας ταιριάζει, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να κρίνετε τους ανθρώπους που το επιλέγουν.  

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε όσους δεν φίλησα πριν την πανδημία
Back to top