Οι ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες
© StockSnap

Οι ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες

«Εάν είσαι άντρας, πιθανότατα πρέπει να παντρευτείς. Εάν είσαι γυναίκα, μην μπεις στον κόπο»
  • A-
  • A+
Η έρευνα του συμπεριφορικού επιστήμονα Πολ Ντόλαν μας λέει ότι οι ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά είναι η πιο ευτυχισμένη κοινωνική υποομάδα

Η κοινωνία ανά τα χρόνια μας έχει μάθει να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πραγματική χαρά και ευτυχία, αν δεν έχουμε παντρευτεί και δεν έχουμε κάνει παιδιά. Ωστόσο, ο καθηγητής συμπεριφορικών επιστημών Πολ Ντόλαν και τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη, ή μάλλον με ένα κομμάτι αυτής της άποψης.

Ο Ντόλαν τόσο στο βιβλίο του «Happy Ever After: Escaping The Myth of The Perfect Life», όσο και στο Hay Festival που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου σχολιάζει ότι ο γάμος μπορεί πραγματικά να ωθήσει σε μία ζωή με λιγότερο άγχος και να βοηθήσει στην οικονομική ανέλιξη, αλλά μόνο όταν μιλάμε για τους άντρες. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα παντρεμένα ζευγάρια ως συλλογικότητες δηλώνουν πιο ευχαριστημένα, αλλά και πάλι αυτό στην πλειοψηφία οφείλεται στο πώς βιώνει τον γάμο ο άντρας της υπόθεσης και όχι η γυναίκα.

Οι έρευνές του, μάλιστα, υποδεικνύουν ότι οι παντρεμένες γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, ενώ την ίδια στιγμή το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται. Αντίθετα, οι ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά δεν είναι απλά πιο χαρούμενες, αλλά φαίνεται να αποτελούν την πιο ευτυχισμένη κοινωνική υποομάδα, ενώ είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση του Ντόλαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες υποομάδες, αλλά αυτό τείνει να αλλάζει την στιγμή που αποφασίζεις να μιλήσεις με τον σύζυγο και την σύζυγο ξεχωριστά, οπότε και οι δεύτερες τείνουν να δηλώνουν ότι είναι δυστυχισμένες. Μάλιστα, στην πραγματικότητα τα στατιστικά, που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο του και προέκυψαν σε συνεργασία με την American Time Use Survey, φαίνεται να δείχνουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια στην πλειοψηφία τους δεν παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας, αλλά απλά χαμηλότερα επίπεδα δυστυχίας.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που είστε σε ηλικία γάμου και προσπαθείτε να αποφασίσετε αν πρέπει να κάνετε το μεγάλο βήμα, τότε η συμβουλή του Ντόλαν είναι η εξής: «Έχουμε κάποια πολύ καλά μεγάλου μεγέθους δεδομένα που ακολουθούν τους ίδιους ανθρώπους στην πορεία του χρόνου, αλλά θα κάνω μία μεγάλη δυσχρηστία αυτής της επιστήμης και απλά θα πω: Εάν είσαι άντρας, πιθανότατα πρέπει να παντρευτείς. Εάν είσαι γυναίκα, μην μπεις στον κόπο». 

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε όσους δεν φίλησα πριν την πανδημία
Back to top