roberto-nickson-5lzbfme7c3c-unsplash.jpg
© Roberto Nickson
Σχεσεις

Μπορούμε να προβλέψουμε για ποιον θα νιώσουμε έλξη;

Πώς θα ήταν αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποιον είναι πιθανότερο να ερωτευτούμε;

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι αλγόριθμοι των εφαρμογών online dating δεν μπορούν να προβλέψουν την έλξη.

Τα ραντεβού με συνεχώς νέους ανθρώπους μπορούν να καταλήξουν να είναι μία μακροχρόνια, δύσκολη και απογοητευτική διαδικασία. Μπορεί να βγεις με δέκα διαφορετικούς ανθρώπους και να μην ταιριάξεις ή να μην αισθανθείς έλξη για κανέναν τους, πράγμα που θα σου κοστίσει σε χρόνο, κάποιες φορές σε νεύρα και ίσως σε οδηγήσει στη σκέψη ότι ποτέ δεν θα βρεις κάποιον να ερωτευτείς.

Πόσο πιο εύκολα θα ήταν, λοιπόν, τα πράγματα αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποιον είναι πιθανότερο να ερωτευτούμε; Αυτή εξάλλου είναι και η λογική στην οποία βασίζονται - εδώ και χρόνια - τα γραφεία συνοικεσίων και - σχετικά πιο πρόσφατα – οι ιστοσελίδες και εφαρμογές dating. Και οι δύο υποστηρίζουν στην ουσία ότι «κρατούν» τον αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει με ποιον αρχικά θα ταιριάξουμε και μετέπειτα θα ερωτευτούμε, βασιζόμενοι είτε στα ενδιαφέροντά μας, είτε σε στοιχεία του χαρακτήρα μας, είτε στο γενικότερο background μας.

Ωστόσο, αν πράγματι έχουν ανακαλύψει την «μαγική συνταγή» του έρωτα, τότε γιατί οι περισσότεροι που μπαίνουν στον κόσμο του online dating καταλήγουν να «βυθίζονται» για ένα μεγάλο διάστημα σε αυτόν, αντί να ταιριάξουν κατευθείαν με το πρώτο match της εκάστοτε εφαρμογής; Ναι, έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των σταθερών σχέσεων στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν από το διαδίκτυο, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την τύχη, παρά με τον αλγόριθμο. Ακριβώς όπως αν γνωρίζεις συνεχώς νέους ανθρώπους σε κοινές παρέες, μπαρ, κλαμπ κ.ο.κ. κάποια στιγμή ανάμεσα σε αυτούς θα βρεις και κάποιον που θα σε ελκύει, έτσι και αν χρησιμοποιείς συνεχώς εφαρμογές και ιστοσελίδες online dating για να γνωρίζεις νέα άτομα, δεν είναι απίθανο κάποια από αυτά εν τέλει να σου κάνει το λεγόμενο «κλικ».

Η πρόβλεψη της έλξης θα ήταν πολύ βολική, αφού έτσι θα γλιτώναμε πολλά άσχημα ραντεβού και θα φτάναμε αρκετά πιο γρήγορα σε αυτό που θα μας έκανε χαρούμενους, αλλά δυστυχώς (ή και ευτυχώς) τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Αυτό ήρθε να το αποδείξει και μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Σε αυτήν οι ερευνητές έθεσαν στους συμμετέχοντες περισσότερες από 100 ερωτήσεις σχετικά με τα στοιχεία του χαρακτήρα τους και τις προτιμήσεις τους, εισάγοντας τις απαντήσεις στον αλγόριθμο πρόβλεψης που είχαν δημιουργήσει, στη συνέχεια δημιούργησαν μία εκδήλωση speed dating, με το κάθε ραντεβού να κρατάει 4 λεπτά, και στο τέλος τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν τα ραντεβού βάσει του ενδιαφέροντος και της σεξουαλικής έλξης που αισθάνθηκαν.

Οι ερευνητές δεν πίστευαν ότι θα πετύχουν όλα τα «ταιριάσματα» που θα γινόντουσαν, αλλά θεωρούσαν ότι θα υπήρχε μερική επιτυχία στις προβλέψεις τους, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση. Ωστόσο, ο αλγόριθμος δεν κατάφερε να προβλέψει ούτε ένα, αποδεικνύονται ότι η έλξη είναι τυχαία και ανεξάρτητη από λογικές παραμέτρους, οπότε και απρόβλεπτη.

Ο Paul W. Eastwick, ένας εκ των ερευνητών, σχολίασε για την έλξη: «Ίσως ποτέ δεν καταφέρουμε να την κατανοήσουμε, επειδή πολύ απλά δεν αποτελεί κάτι το προβλέψιμο. Η ρομαντική επιθυμία ίσως τελικά μοιάζει πολύ περισσότερο με έναν σεισμό, καθώς εμπεριέχει μία δυναμική και μία διαδικασία που θυμίζει το χάος, παρά με μία χημική αντίδραση που περιλαμβάνει τον σωστό σχεδιασμός χαρακτηριστικών και προτιμήσεων».  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice