6 σημάδια για να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα
© Allef Vincius

6 σημάδια για να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα

Μήπως μένει πιο ακίνητος από το συνηθισμένο;
  • A-
  • A+
Οι εκφράσεις προσώπου, οι κινήσεις, ο τρόπος ομιλίας και το λεξιλόγιο που μπορούν να αποκαλύψουν έναν ψεύτη

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο άλλος είναι τόσο κακός ψεύτης, που σχεδόν ομολογεί από μόνος του την αλήθεια. Κάποιοι άλλοι, όμως, «πουλάνε» αρκετά καλά την ιστορία τους ώστε να σε κάνουν να αμφιβάλεις, ακόμα κι αν έχεις αποδείξεις ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι απόλυτα ειλικρινής απέναντί μας; Ευτυχώς, σύμφωνα με το The Healthy, υπάρχουν σημάδια που ακόμα και ο καλύτερος ψεύτης δεν μπορεί να κρύψει.

Διάβασε το πρόσωπό του
Ένας καλός ψεύτης δεν θα κάνει ξεκάθαρες κινήσεις που θα τον προδώσουν, όπως να κοιτάει το πάτωμα όσο σου μιλάει, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις μικρο-εκφράσεις του. Αυτές συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου τη δεδομένη στιγμή και - αν και διαφέρουν από άτομο σε άτομο - οι συχνότερες είναι το άνοιγμα των ρουθουνιών, το δάγκωμα των χειλιών, οι βαθιές ανάσες και το συνεχόμενο ανοιγόκλειμα των ματιών.

Παρατήρησε την κινησιολογία του
Το σώμα του ψεύτη θυμίζει κατά πολύ ένα ζώο που προσπαθεί να κρυφτεί. Αυτό σημαίνει ότι μαζεύεται κρατώντας τα χέρια και τα πόδια του όσο πιο κοντά του γίνεται, αλλά και ότι περιορίζει τις κινήσεις του στο ελάχιστο δυνατό. Κάποιοι, μάλιστα, βάζουν τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους, ώστε να κρύψουν την όποια νευρικότητα μπορεί να μαρτυρήσουν τα δάχτυλά τους.

Είναι το χαμόγελό του αληθινό;
Εκτός κι αν προσπαθεί να σε πείσει πόσο στεναχωρημένος ή θυμωμένος είναι με κάτι, ο ψεύτης πιθανότατα θα εξιστορήσει όλη την ιστορία του με ένα χαμόγελο. Αν ξέρεις καλά το πρόσωπο με το οποίο μιλάς, ίσως καταφέρεις να διαβάσεις τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από το χαμόγελό του. Ωστόσο, ο πιο σίγουρος τρόπος να καταλάβεις ότι ένα χαμόγελο είναι ψεύτικο είναι να παρατηρήσεις τα μάτια, καθώς αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν το χαμόγελο των χειλιών προσποιητά.

Αλλαγές στον τρόπο ομιλίας
Το πιο προφανές σημάδι ψέματος είναι κάποια αλλαγή στη φωνή, η οποία συνήθως γίνεται πιο ψιλή. Ωστόσο, το ίδιο σημαντικές είναι και οι αλλαγές στην ταχύτητα της ομιλίας, είτε αυτή επιβραδυνθεί είτε επιταχυνθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αναπνευστικό ρυθμό.

Πρόσεξε το λεξιλόγιό του
Κυρίως πρόσεξε ποιες λέξεις φαίνεται να αποφεύγει. Λόγω της συγκέντρωσής του στο ψέμα, ασυνείδητα ο ψεύτης αποφεύγει λέξεις αντίθεσης και άρνησης, όπως «αλλά», «ούτε» και «εκτός». Παράλληλα, αποφεύγει και λέξεις-φράσεις, όπως «εγώ», «εμένα» και «δικό μου», ώστε να αποστασιοποιηθεί ψυχολογικά από το ψέμα που λέει.

Ποιο είναι το θέμα συζήτησης;
Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι σημάδια αμηχανίας απέναντι σε ένα θέμα που κάνει τον συνομιλητή σου να νιώθει άβολα και όχι απαραίτητα απόδειξη ότι λέει ψέματα. Ωστόσο, αν τα παρατηρείς όταν απαντάει σε μία απλή ερώτηση τύπου «Πώς πέρασες χθες το βράδυ;», μάλλον πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς.

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Η τάση του dating στην εποχή του κορωνοϊού
Αποκάλυψη: Η τάση του dating στην εποχή του κορωνοϊού
Back to top