Με πόσες λέξεις περιγράφεται μία ιστορία αγάπης;
Oι συμβουλές που χρειάζεσαι για να χωρίσεις δίχως δράματα
Δείξε σεβασμό στον μέχρι τώρα σύντροφό σου, στον εαυτό σου και στις στιγμές που ζήσατε μαζί
Συμβουλές για να ανακοινώσεις τον χωρισμό όσο πιο ανώδυνα γίνεται στον μέχρι τώρα σύντροφό σου
Όταν έρχεται ένας χωρισμός και οι δύο πλευρές θα πονέσουν. Είναι, μάλιστα, δυνατόν αυτός που θα προτείνει τον χωρισμό να είναι εκείνος που θα πονέσει περισσότερο και να χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλες τις συναισθηματικές του δυνάμεις και αντοχές για να φτάσει σε αυτή την απόφαση.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ο άλλος μάς αναγκάζει με τη συμπεριφορά του να τον χωρίσουμε ή είχε πραγματικά άσχημη στάση εντός της σχέσης, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τον χωρισμό ως ένα μέσο να τον προσβάλουμε ή να τον πληγώσουμε. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες ευγένειας και –κυρίως- ενσυναίσθησης, όταν θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας, από σεβασμό στον άλλον άνθρωπο, τους εαυτούς μας και τις –καλές και κακές- στιγμές που ζήσαμε μαζί.
Μην τραβάς τη σχέση περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται
Ναι, η λήξη μίας σχέσης –ειδικά χρόνων- δεν είναι μία απόφαση στιγμής που παίρνεις επιπόλαια. Δεν θα χωρίσεις με το πρώτο γκρίζο συννεφάκι, αλλά όταν αισθανθείς μέσα σου ότι αυτή η σχέση δεν τραβάει άλλο και δημιουργεί πλέον περισσότερα αρνητικά, παρά θετικά συναισθήματα, δεν υπάρχει λόγος για υπεραναλύσεις. Το να μένεις σε μία σχέση που δεν σε κάνει χαρούμενο είναι άδικο για εσένα, αλλά και για τον άλλον.
Κάν’ το αυτοπροσώπως
Μπορεί ο χωρισμός μέσω μηνύματος ή τηλεφωνήματος να είναι πολύ πιο ανώδυνος, αλλά είναι πολύ πιο ανώδυνος μόνο για εσένα. Για τον μέχρι τώρα σύντροφό σου τα συναισθήματα θα είναι πολύ χειρότερα. Όχι μόνο τον χωρίζεις –που είναι δικαίωμά σου-, αλλά και του δείχνεις ότι η σχέση σας –δεν έχει σημασία αν ήταν δύο μηνών, ενός χρόνου ή μιας δεκαετίας- σου ήταν τόσο αδιάφορη, ώστε να μην κάνεις καν τον κόπο να λήξεις τα πράγματα αυτοπροσώπως.
Να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρος
Πώς θα ένιωθες αν ο σύντροφός σου σε χώριζε γιατί θέλει χρόνο με τον εαυτό του και μερικές βδομάδες μετά τον έβλεπες στο δρόμο με τη νέα του σχέση; Όχι πολύ ωραία, ε; Κατ’ αρχάς, η πρώτη του σκέψη θα είναι ότι τον απατούσες και γι’ αυτό είπες ψέματα. Κατά δεύτερον, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά αν είχες πει εξαρχής την αλήθεια, είτε αυτή ήταν ότι δεν αισθάνεσαι πια ερωτευμένος, είτε ότι δεν θέλεις πια τα ίδια πράγματα με αυτόν, είτε ότι αλλάξατε και οι δύο και δεν θεωρείς ότι πλέον υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσά σας.
Προσοχή. Ειλικρίνεια δεν σημαίνει βάναυση ωμότητα ή επιθετικότητα. Εξήγησε τους λόγους σου, με όσο περισσότερο τακτ και ευαισθησία γίνεται δεδομένης της κατάστασης.
Μην αποποιηθείς των ευθυνών σου
Όποιες κι αν είναι οι αιτίες που σε οδήγησαν στην απόφαση του χωρισμού, οι πιθανότητες είναι ότι φέρεις κι εσύ έστω ένα μικρό μερίδιο ευθύνης. Μην κάνεις σαν να μην υπάρχει. Κι αν δεν θες να το παραδεχτείς από μόνος σου, τουλάχιστον μην το αρνηθείς στην περίπτωση που ο άλλος το αναφέρει. Δεν χρειάζεται κάποιος από τους δυο σας να βγει ο «καλός» ή ο «κακός» της υπόθεσης.
Μην αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασύνδεσης
Δεν χρειάζεται να έχεις τον πρώην σου ως καβάτζα, ούτε να κλείσει η σχέση με «σεξ χωρισμού», ούτε να του πεις «ποτέ δεν ξέρεις» ή «ίσως στο μέλλον», για να τον κάνεις να αισθανθεί καλύτερα. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να του δημιουργήσεις σύγχυση και την αίσθηση του απλού διαλείμματος, ότι «φάση είναι και θα περάσει». Οπότε μην αφήσεις ανοιχτά ενδεχόμενα και μετέωρες καταστάσεις και κόψε κάθε επικοινωνία για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα –τουλάχιστον στην αρχή-.
Αν αυτή η συμβουλή δεν σου αρέσει, γιατί εσύ θες να αφήσεις ένα παραθυράκι ανοιχτό, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς αν θες πραγματικά να χωρίσεις.
Επίλεξε προσεκτικά τον χώρο του χωρισμού
Ιδανικά χώρισε στο σπίτι του μέχρι τώρα συντρόφου σου. Αν επιλέξεις το δικό σου σπίτι, όταν η συζήτηση τελειώσει, θα πρέπει αμέσως να φύγει και οι πιθανότητες είναι πως δεν θα έχει την καλύτερη συναισθηματική κατάσταση στη διαδρομή μέχρι το σπίτι του. Από την άλλη, ένας δημόσιος χώρος δεν θα του δώσει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματα που θα αναδυθούν τη στιγμή του χωρισμού με απόλυτη ελευθερία, ούτε να κάνει όλες τις ερωτήσεις που θα γεννηθούν στο μυαλό του.
Μην προτείνεις να μείνετε φίλοι
Ναι, μπορεί πραγματικά να θες να τον κρατήσεις στη ζωή σου. Ναι, νομίζεις ότι έτσι η μετάβαση θα είναι λιγότερη επίπονη. Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς. Δεν θα είστε όντως φίλοι, αλλά δύο άνθρωποι με μία απροσδιόριστη και μπερδεμένη σχέση με πολύ φορτίο από πίσω. Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να γεννηθούν ψεύτικες ελπίδες για μία επανασύνδεση, αλλά και ότι ο ένας από τους δύο μπορεί να έχει ακόμα αισθήματα για τον άλλον και μία «φιλία», με συνεχή την παρουσία του άλλου, να γεννά απλά περισσότερο πόνο.