Αποκάλυψη: Η τάση του dating στην εποχή του κορωνοϊού
Dimitris Vetsikas / Pixabay
Σχεσεις

Αποκάλυψη: Η τάση του dating στην εποχή του κορωνοϊού

Μήπως προσφάτως γνώρισες τον άνθρωπο της ζωής σου; Νομίζεις…

Η νέα τάση των ερωτικών σχέσεων ονομάζεται από τους ειδικούς «αποκάλυψη» και αναφέρεται στην ψευδαίσθηση ότι μια επιπόλαιη σχέση είναι σοβαρή.

Ο κορωνοϊός έχει μπλοκάρει τις ζωές μας. Και έχει σίγουρα επηρεάσει και τις σχέσεις. Με τους περιορισμούς της κίνησης και τα λοκντάουν είναι δύσκολο ένα single άτομο να γνωρίσει άλλα single άτομα και να προκύψει ζετέμ. Οι μήνες περνούν, η μοναχική καραντίνα μοιάζει αβάσταχτη, το άγχος της μοναξιάς οδηγεί σε βεβιασμένες κινήσεις.

Τους τελευταίους 11 μήνες οι ειδικοί παρατηρούν μια νέα τάση του dating, που την ονομάζουν «αποκάλυψη». Είναι η βιασύνη να πιστέψουμε πως κάποιος ή κάποια που γνωρίζουμε είναι ο ένας και μοναδικός άνθρωπος της ζωής μας. Κι έτσι παλεύουμε να «κλειδώσουμε» τη σχέση και να ανταλλάξουμε όρκους αιώνιας πίστης.

Ενώ παλιά σπάνια βρίσκαμε κάποιον να μας ενθουσιάσει, πλέον κάθε συνάντηση είναι και μια «αποκάλυψη». Η οποιαδήποτε γνωριμία μας εξάπτει τη φαντασία και θέλουμε να πιστέψουμε πως είναι σχέση που θα κρατήσει για πάντα.

Με δεδομένο ότι οι επαφές πλέον είναι περιορισμένες, είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίσουμε πραγματικά τον άλλον. Η κοινωνική αποστασιοποίηση οδηγεί σε νέα μονοπάτια επαφής, στα τηλέφωνα και στα skype. Άρα λείπει η πραγματική σωματική επαφή, τα βλέμματα, τα αγγίγματα ή ακόμα και οι ουσιώδεις συζητήσεις. Επειδή ψηφίσαμε και οι δύο Άννα Μαρία στο Big Brother, δεν μας κάνει αδελφές ψυχές.

Θεωρώντας πως η μοίρα μας έφερε επιτέλους σε επαφή με το άλλο μας μισό, αγνοούμε περίεργες συμπεριφορές του. Είμαστε πρόθυμοι να κατεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας, να παρακάμψουμε το γεγονός ότι μας άφησε στο «διαβάστηκε» για μέρες ολόκληρες, και φορτώνουμε τα πάντα στο άγχος του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την υπηρεσία γνωριμιών Plenty of Fish, η Generation Z είναι πολύ επιρρεπής στην παγίδα «αποκάλυψη». Πιστεύει ενδόμυχα πως κάθε σχέση που δημιουργεί εν μέσω covid είναι η τελευταία και κάνει σχέδια τρελά για μια for ever κοινή ευτυχισμένη ζωή.

Είναι κακή αυτή η ονειροπόληση; Είναι κακό να επενδύεις συναισθηματικά σε κάτι που μπορεί να μην έχει μέλλον; Ποιος μπορεί να αποφασίσει; Είναι λάθος, ας πούμε, ο κεραυνοβόλος έρωτας; Το γεγονός είναι ένα: Πουθενά δεν θέλει βιασύνες, πόσο μάλλον στις σχέσεις. Όμως το σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος χρειάζεται συναισθηματική στήριξη και λαχταρά τη συντροφικότητα, στη στοργή και την ευτυχία ακόμα και όταν γύρω του τα πάντα καταρρέουν. Ή μάλλον κυρίως τότε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice