Δείτε το απόσπασμα από τη συνέντευξή του
Αλεξάνδρα Μπρόντσκι: Σεξουαλική δικαιοσύνη για όλους
Χωρίς αυτή το stealthing θα έμενε ατιμώρητο
Ποια είναι η ακτιβίστρια νομικός Αλεξάνδρα Μπρόντσκι που χάρη στους αγώνες της η χωρίς συναίνεση αφαίρεση του προφυλακτικού θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση.
Το 2017 η Αλεξάνδρα Μπρόντσκι ήταν η πρώτη που μελέτησε μέσω συνεντεύξεων μια ύπουλη πρακτική, το stealthing, και το χαρακτήρισε σεξουαλική βία. Τι είναι το stealthing; Είναι η αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης από τον άνδρα χωρίς την προφορική συναίνεση της/του συντρόφου του.
Ήταν η εποχή που η συγκεκριμένη καφρίλα θεωρούνταν «σεξουαλική τάση» από μεγάλη μερίδα των ανδρών, οι οποίοι έσπευδαν να καυχηθούν το «κατόρθωμά» τους στο ίντερνετ.
Ως επικεφαλής της μελέτης «Παραπλήσιο του Βιασμού: Νομικές απαντήσεις στη μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Columbia Journal of Gender and Law, η Μπρόντσκι έθεσε το πρόβλημα επί τάπητος με σοβαρά επιχειρήματα: το stealthing είναι μια μορφή σεξουαλικής βίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον νόμο.
«Η μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής εκθέτει τα θύματα στους σωματικούς κινδύνους της εγκυμοσύνης και των ασθενειών και, όπως δείχνουν οι συνεντεύξεις, θεωρείται από πολλά άτομα σοβαρή παραβίαση της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης. Μια τέτοιου τύπου αφαίρεση προφυλακτικού, γνωστή ευρέως ως stealthing, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι μετατρέπει το συναινετικό σεξ σε μη συναινετικό σεξ» γράφει, μεταξύ άλλων, στη μελέτη.
«Δεν είμαι σίγουρη αν είναι βιασμός, αλλά…» έλεγαν οι συνεντευξιαζόμενες γυναίκες στην πλειοψηφία τους, οι οποίες ωστόσο ήταν σίγουρες πως είχε παραβιαστεί η συναίνεσή τους στο ασφαλές σεξ. Η Αλεξάνδρα Μπρόνσκι παρότρυνε όσα άτομα είχαν βιώσει κάτι ανάλογο να μιλήσουν και να μην αντιμετωπίσουν το «περιστατικό» ως μια κακή σεξουαλική εμπειρία αλλά ως βιασμό.
Έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια και να μεσολαβήσουν πολλές ακτιβιστικές κινήσεις της Μπρόντσκι ώστε ο νομοθέτης να αντιληφθεί ότι οι σωματικές αλλά και συναισθηματικές συνέπειες του stealthing είναι ανάλογα τραυματικές με εκείνες άλλων σαφώς προσδιορισμένων από τον νόμο σεξουαλικών πράξεων βίας. Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2021 στην Καλιφόρνια διά νόμου το «stealthing» θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση. Και αυτή είναι η πρώτη θεσμική μεγάλη νίκη της Αλεξάνδρας Μπρόντσκι.
Χαμηλό προφίλ, υψηλό βολτάζ
Το 2012 η Αλεξάνδρα Μπρόντσκι έγραφε σε τίτλο μέιλ που έστειλε στα μέλη της οργάνωσης-καμπάνιας Ed Act Now: «Το σχολείο μου με πρόδωσε». Σχολείο της ήταν το Yale και η συντάκτρια του μέιλ ζητούσε «να λογοδοτούν τα κολέγια που παραβιάζουν τον νόμο, καθώς αρνούνται να προστατεύσουν τους μαθητές από σεξουαλικές επιθέσεις».
Το ηλεκτρονικό μήνυμα περιείχε μια τολμηρή εξομολόγηση. «Ως πρωτοετής, τη νύχτα του μεγάλου χορού των πρωτοετών, ένας τύπος που νόμιζα ότι ήταν φίλος μου προσπάθησε να με βιάσει» έγραφε. «Όταν ανέφερα τι συνέβη στις αρχές του Yale, προσπάθησαν να το καλύψουν - και μου είπαν να μην το πω σε κανέναν, ούτε καν στη συγκάτοικό μου». Αφού χαρακτήρισε την «υπακοή» της στις αρχές του πανεπιστημίου να μην καταγγείλει το περιστατικό ως «χαστούκι στον καρπό», έγραψε: «Προδόθηκα από τον φίλο μου, μετά από το σχολείο, μετά από την κυβέρνηση».
Έναν χρόνο αργότερα δημιούργησε μαζί με την Ντέινα Μπόλγκερ, επίσης θύμα σεξουαλικής επίθεσης, τον οργανισμό Know Your IX. Με τον όρο IX η Μπρόντσκι αναφέρεται σε αναθεώρηση του 1972 που απαγορεύει την έμφυλη βία και τις διακρίσεις με βάση το φύλο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στόχος του Know Your IX ήταν να ενημερώσει τη φοιτητιώσα νεολαία για τα δικαιώματά της, να διασφαλίσει τη δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση των θυμάτων βίας, να θέσει τέλος στις σεξουαλικές επιθέσεις εντός των πανεπιστημιουπόλεων, να προωθήσει τις πολιτικές και νομοθετικές αλλαγές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Σήμερα, η Αλεξάνδρα Μπρόντσκι είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Public Justice. Ζει στο Μπρούκλιν. Στο τελευταίο της βιβλίο ζητά «Σεξουαλική δικαιοσύνη». Εδώ και μία δεκαετία αρθρογραφεί στα μεγαλύτερα ΜΜΕ των ΗΠΑ και είναι ομιλήτρια σε συνέδρια και πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, το Γιέλ, τον Στάνφορντ, με θέμα την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Για τη δουλειά της πάνω στη σεξουαλική κακοποίηση έλαβε το βραβείο Ms. Wonder από το Ms. Foundation και μπήκε στη λίστα του Politico με τους «50 Thinkers, Doers, and Visionaries».
Όσο κι αν ψάξει κανείς στο google, δεν θα βρει πληροφορίες για την προσωπική της ζωή. Μόνο μια φωτογραφία από την πρώτη επέτειο γάμου της, που ανέβασε η ίδια στο twitter τον Σεπτέμβριο του 2020. Πιθανόν το μόνο της μέλημα είναι να μείνει στην ιστορία ως μαχήτρια κατά της κουλτούρας του βιασμού κι όχι σαν κάποιες άλλες που κάνουν ακτιβισμό και επανάσταση στα MET Gala.