Δύο πορσελάνινα κουκλάκια
© Unsplash/ Angshu Purkait
Σχεσεις

Κανένα φιλί για καληνύχτα στην εποχή του Covid19

Εναλλακτικοί χαιρετισμοί και ευφάνταστες παραλλαγές αντικαθιστούν το φιλί

Σχόλιο για τα φιλιά εν μέσω πανδημίας και τους εναλλακτικούς τρόπους χαιρετισμούς.

Το φιλί προκαλεί πανικό. Η κίνηση του πρόθυμου να φιλήσει, έτσι όπως ζυγώνει, ενεργοποιεί αντανακλαστικά. Έτοιμοι για τάκλιν. Σε περίπτωση αιφνιδιασμού ο εισπράττων το φιλί ελπίζει να τη γλιτώσει φτηνά από το ενδεχόμενο να προσβληθεί από κορωνοϊό και ιούς γενικώς. Ακόμα και αν έχουμε να κάνουμε με παρέα εμβολιασμένων τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και ουδείς μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ήσυχος. 

Άρα; Τα φιλιά κομμένα. Το ίδιο θα έλεγα και οι χειραψίες. Διότι αναθάρρησαν πολλοί συμπολίτες και απλώνουν το χέρι με τέτοιο τρόπο που αισθάνεσαι ότι τους προσβάλλεις αν αντιτείνεις μια μικρή γροθιά.

Είναι εντυπωσιακό από πού αντλούν τέτοια άνεση. Πιθανόν θέλουν να δείξουν ότι δεν φοβούνται, θέλουν να δείξουν ότι είναι εμβολιασμένοι, ότι το κακό έχει περάσει και η ντόμπρα, δυνατή χειραψία σφραγίζει μια γνωριμία.

Κάποτε το φιλί δεν προκαλούσε κανένα πανικό. Ανήκε στην εθιμοτυπία των κοινωνικών συναναστροφών. Για το ερωτικό δεν συζητάμε, δεν σταμάτησε ποτέ. Το φιλί χρησιμοποιήθηκε και ως πολιτικό εργαλείο, στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ είχε χαρακτηριστεί ως «ο βασιλιάς του φιλιού». Αλλά το social distancing εξαφάνισε το φιλί του κοινωνικού πρωτοκόλλου και των προεκλογικών εκστρατειών. Σε κάποιους τα «ματς μουτς» και τα «μάκια» λείπουν, αλλά σε  κάποιους άλλους δεν λείπουν καθόλου.

Έρευνα που έγινε τον περασμένο Μάρτιο από το IFOP έδειξε πως το 78% των ερωτηθέντων δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να χαιρετήσει αγνώστους-ανθρώπους που γνωρίζει για πρώτη φορά – με ένα φιλί.

Αλλά… Οι άνθρωποι, λέει ο Γκοτιέ Ζαρντόν, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση του φιλιού για το IFOP, υποφέρουν από τη δίψα του δέρματος. Χρειάζονται το φιλί διότι έτσι νιώθουν ότι μπαίνουν στον κόσμο του άλλου. Ότι τον γνωρίζουν καλύτερα.

Όλα αλλάζουν. Νέοι χαιρετισμοί διαδέχονται τους παλιούς. Αγκώνας με αγκώνα το γνωστό «elbow bump» ή το «foot shake», ή αλλιώς σόλα με σόλα. Το Tik Tok φιλοξενεί μια τεράστια γκάμα ευφάνταστων χαιρετισμών. 

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση στο φιλί; Ένα όμορφο χαμόγελο. Ζεστό και (όσο γίνεται) ειλικρινές.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice