Πώς να στηρίξεις τους φίλους σου
© Priscilla Du Preez / Unsplash
Σχεσεις

Πώς να στηρίξεις τους φίλους σου που παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή τους

Πολλές φορές ένα «είμαι εδώ για σένα» είναι αρκετό, αλλά να το εννοούμε.

Πώς να είσαι υποστηρικτικός στους φίλους σου ή σε μέλη της οικογένειάς σου που παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή τους.

Οι αποφάσεις που παίρνουμε για να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας, είτε αυτή είναι να κόψουμε το κάπνισμα είτε να διαλύσουμε μια σχέση, δεν είναι εύκολες ούτε για μας που τις παίρνουμε ούτε για τους ανθρώπους γύρω μας. Επίσης, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πέρα από την προσωπική μας αφοσίωση στον σκοπό, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας ένα υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον ανθρώπων.

Τι πρέπει να κάνουμε επομένως όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος μας εξομολογηθεί ότι ζητά την υποστήριξή μας για να αλλάξει κάτι στη ζωή του; Πώς μπορούμε να είμαστε «καλοί» φίλοι/αδέλφια/παιδιά/γονείς σε μια τέτοια περίσταση;

Είμαστε καλοί ακροατές
Συχνά, όταν κάποιος ετοιμάζεται για μια μεγάλη αλλαγή, απλώς θέλει κάποιον να ακούσει τα σχέδιά του. Δε σημαίνει ότι περιμένει από μας διάλογο, αντίλογο ή κριτική. Ίσως το μόνο που θέλει να ακούσει είναι ένα ειλικρινές «είμαι δίπλα σου». Ρωτήστε επομένως με ποιον τρόπο και σε ποιον βαθμό σάς θέλει κοντά του και δεχτείτε τους όρους. Μιας τέτοιας μορφής διαθεσιμότητα είναι ανεκτίμητη.

Συμβουλευόμαστε ανθρώπους που έχουν περάσει τα ίδια
Επειδή δεν είμαστε life couchers, διαβάζουμε, μαθαίνουμε, ενημερωνόμαστε για την περίπτωση, καλωδιώνουμε τον φίλο μας με άτομα που έχουν την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσουν το θέμα του καλύτερα από μας. Ενδεχομένως να μην ακολουθήσει καμιά συμβουλή μας, όμως κι αυτό είναι στο πρόγραμμα. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί χωρίς ισχυρογνωμοσύνη και επικριτική διάθεση.

Θέτουμε όρια
Όταν κάποιος άλλος παίρνει μια σημαντική απόφαση και μας ορίζει «βοηθό» του, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε υπεύθυνοι για την «επιτυχία» ή «αποτυχία» του. Μπορεί να είμαστε όντως διαθέσιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε, όμως δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στις ενέργειες και τις κινήσεις του. Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος θα κρατήσει τις προσδοκίες από τον εαυτό μας ρεαλιστικές και θα προστατεύσει τη δική μας ψυχική διάθεση, ώστε να μη φορτωθούμε ενδεχόμενη αποτυχία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice