368866-762500.jpg
video-images.vice.com
Σχεσεις

Ένας οδηγός για το πώς να ζεις με τους γονείς σου στα 20

Είτε δεν φύγεις για σπουδές, είτε το τέλος τους σε βρει με τις βαλίτσες στο χέρι και πίσω στο πατρικό, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Όταν ζεις στο 2017 μάλλον ξέρεις ότι πρέπει να βγάζεις τουλάχιστον 500€ τον μήνα για να μπορέσεις να συντηρείς τον εαυτό σου και μια υποτυπώδη γκαρσονιέρα. Αν δεις τις στατιστικές για τα ποσοστά των νέων που μετά τις σπουδές τους επιστρέφουν στο πατρικό τους ή μάθεις την ηλικία που οι περισσότεροι Έλληνες φεύγουν και ζουν σε δικό τους σπίτι, μάλλον θα νιώσεις μια επιθυμία να πάρεις μια σκηνή και να ζήσεις για πάντα σε μία καλύβα με κατσίκες, τρώγοντας θυμάρι και καμιά ντομάτα στην Πολύαιγο.

Όχι ότι η διαμονή με τη μαμά και τον μπαμπά δεν έχει και τα καλά της βέβαια. Από τη μία θα κάνεις οικονομία, θα σε περιμένει καθημερινά σπιτικό φαγάκι, πλυμένα και σιδερωμένα ρούχα και δε θα χρειάζεται πια να μοιράζεσαι με αγνώστους ένα οριακά βιώσιμο διαμέρισμα, γεμάτο βρώμα και ακαταστασία χωρίς θέρμανση και κλιματισμό, βιώνοντας μία μόνιμα μίζερη κακουχία. Από την άλλη όμως, όλο σου το είναι φωνάζει ΟΧΙ. Με τίποτα. Γιατί η επιστροφή στο σπίτι είναι χειρότερη κι απ’ το να μη φύγεις ποτέ και δεν σημαίνει απλώς λιγότερα έξοδα και οικογενειακή θαλπωρή με αχνιστό μουσακά και φρεσκοπλυμένα σεντόνια. Αισθάνεσαι σαν ένα μεγάλο θλιβερό παιδί που δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό. Δεν μπορείς να ζεις τη ζωή σου χωρίς ερωτήσεις. Χάνεις την πίστη στο μέλλον και το ξέρω καλά, επειδή έχει συμβεί σ’ εμένα και στους περισσότερους φίλους μου. Εδώ, λοιπόν, παραθέτω βιωματικές συμβουλές για να αποφύγεις τον νευρικό κλονισμό ως ενήλικας που ζει ακόμα στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του.

Ένας οδηγός για το πώς να ζεις με τους γονείς σου στα 20

Να είσαι ειλικρινής για την κατάστασή σου με όσους βγαίνεις ραντεβού

Αν αρχίσεις από ντροπή να κρύβεις την πραγματικότητα και να αναφέρεσαι στη μαμά σου και τον μπαμπά σου ως Τζένη και Γιάννης, οι κατά πολύ μεγαλύτεροί σου συγκάτοικοι, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Μπαίνεις σε μία ιστορία από την οποία πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να ξεφύγεις αργότερα. Δεν είστε συγκατοίκοι! Είναι οι πολυαγαπημένοι σου γονείς και δεν φτάνει που σε έχουν περιμαζέψει στο σπίτι τους 20 χρονών άνθρωπο, θα τους απαρνείσαι έτσι για χάρη του κάθε υποψήφιου έρωτα; Να είσαι ειλικρινής ακόμα κι αν αυτή η ειλικρίνεια σου στοιχίσει λίγο όταν προσπαθείς να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση ή σου χαλάσει λίγο την ιστορία για το πόσο μποέμ και ανεξάρτητος είσαι ζώντας επικίνδυνα. Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείς από μεγαλύτερη ντροπή και αμηχανία όταν θα έρθεις αντιμέτωπος με ένα σωρό ψέματα που θα έχεις εξαπολύσει. Άσε που το να μιλάς ανοιχτά για το ποιος είσαι και την κατάστασή σου είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσεις στον έρωτα.

Κάνε ό,τι θα έκανες αν ζούσες μόνος

Εκείνη θα προσπαθήσει. Δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Θα επιμείνει. Θα σου πει ότι είναι «η χαρά της», ότι δεν της είναι τίποτα να σου πλένει και να σου σιδερώνει, ότι έτσι κι αλλιώς το κάνει ήδη και άλλα τέτοια. Θα ανακαλύψει πού κρύβεις τα άπλυτά σου και θα τα πλύνει με το αγαπημένο της μαλακτικό. Το κάνει από αγάπη, αλλά δεν πρέπει να το επιτρέψεις. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Συνεχίζοντας να φροντίζεις τον εαυτό σου και να κάνεις μόνος σου τις δουλειές σου και ό,τι αφορά την αυτοσυντήρησή σου, θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου και να έχεις την ευθύνη του εαυτού σου. Προφανώς και θα απολαύσεις τα καλά αυτής της ώριμης συγκατοίκησης, όπως το wifi και την ασφάλεια ότι κανένας συγκάτοικος δεν θα πουλήσει κάποια ηλεκτρονική συσκευή του σπιτιού για να πάρει μπάφο, αλλά δεν πρέπει να αφήσεις τα πράγματα να εξελίσσονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όταν ήσουν παιδί. Η ψυχική σου υγεία και πρόοδος εξαρτώνται από το πόσο διαφορετικά θα αντιμετωπίσεις τη ζωή με τους γονείς σου και είναι μία ιδανική ευκαιρία να ανακτήσεις δυνάμεις χωρίς να επαναπαυθείς. Μπορείς να επαναλαμβάνεις καθημερινά στον καθρέφτη του μπάνιου πόσο πολύ θα προσπαθήσεις να μη βολευτείς σε αυτή τη συνθήκη, γράφοντας σε ένα τετράδιο την ακριβή ημερομηνία που θα καταφέρεις να έχεις μαζέψει λεφτά για τη μετακόμιση.

Μην το παίρνεις προσωπικά όταν θα σε κοιτούν με αυτό το βλέμμα οίκτου

Είναι αυτή η έκφραση λες και μόλις δοκίμασαν χαλασμένο γιαούρτι που, επειδή είναι μπροστά σε κόσμο, δεν αφήνουν εντελώς την απέχθεια να φανεί στο πρόσωπό τους. Ακούγοντάς σε να λες με πόνο ψυχής ότι μένεις με τους γονείς σου, μπορεί να μη συνειδητοποιούν καν ότι σου ρίχνουν αυτό το λυπηρό και συνάμα συμπονετικό βλέμμα, αλλά κάθε φορά που συμβαίνει, προσπάθησε απλώς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ποτέ κανείς καλός και ακέραιος άνθρωπος δεν θα σε κοίταζε έτσι. Άρα το πρόβλημα είναι δικό τους και καθόλου δεν σε αφορά. Οι περισσότεροι θα πουν απλώς ένα «ωραία», «μια χαρά», «οκ, λογικό» και τίποτα παραπάνω, επειδή θα καταλάβουν τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος άνθρωπος. Προσπάθησε λοιπόν να μη μπαίνεις καν στη διαδικασία να απολογείσαι για κάτι που δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν και δούλεψε πολύ σκληρά με τον εαυτό σου ώστε να μην αφήνεις να σε επηρεάζουν απόψεις τρίτων.

H μαμά σου θα στη φυλάει πάντα για το παραμικρό στραβοπάτημα

Ποτέ δεν πρέπει να νιώσεις αρκετά ασφαλής, ώστε να αφήσεις ένα άπλυτο κουτάλι στον νεροχύτη. Μην κάνεις το λάθος να μην το πλύνεις αμέσως, γιατί θα έρθει η ώρα που θα μετανιώσεις πικρά. Η μαμά σου ξέρει. Ακόμα κι αν είναι στη δουλειά θα το μάθει, θα το μυριστεί. Όπου κι αν βρίσκεται, ξέρει ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς κάνεις. Τι κάνεις σωστά και τι λάθος. Το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα, παιδικά χρόνια είναι ότι τώρα δεν μπορεί πια να φωνάζει για το παραμικρό. Είστε και οι δύο ενήλικες. Η δυναμική έχει αλλάξει. Όχι, δεν πρόκειται να φωνάξει. Απλώς θα ξεφυσήσει με εκείνο τον χαρακτηριστικά μισητό τρόπο κάθε φορά που θα σηκώνεσαι από το κρεβάτι μετά τις 11.00 τα Σάββατα. Έχει αλλάξει μεθόδους, μην τη βλέπεις που δεν μιλάει και το παίζει άνετη. Ξέρει πολύ καλά τι να κάνει κι εσύ ξέρεις πολύ καλά ότι παίρνει εκδίκηση. Θα καθαρίσει το πιάτο σου ενώ εσύ ακόμα θα τρως. Θα αρχίσει να μιλάει δυνατά και ακατάπαυστα όταν θα ξέρει ότι έχεις ακόμα hangover από το χθεσινό βράδυ που τόλμησες να πιστέψεις ότι την ξεγέλασες επειδή της είπες ότι θα βγεις για ένα χαλαρό ποτό με τα παιδιά και θα γυρίσεις νωρίς. Θα κάνει μικρές επιθέσεις μέχρι να πλύνεις εκείνο το καταραμένο κουτάλι και να μην κάνεις ποτέ ξανά το λάθος να το παρατήσεις άπλυτο στην κουζίνα. Θα επιτίθεται μέχρι το δωμάτιό σου να είναι όσο καθαρό και τακτοποιημένο ονειρεύεται εκείνη στα πιο τρελά της όνειρα. Και ξέρεις ότι θα νικήσει γιατί παίρνει πάντα αυτό που θέλει. Κι εσύ επειδή θέλεις απλώς την ησυχία σου, μην πηγαίνεις και πολύ κόντρα. Πλύνε το κουτάλι και κοίτα να συνηθίσεις.

Γνώρισε τους γονείς σου όσο προλαβαίνεις

Όχι επειδή θα πεθάνουν ή τίποτα τέτοιο. Χαλάρωσε. Είναι μια χαρά. Τρώνε τα γιαουρτάκια τους και επιτέλους γράφτηκαν γυμναστήριο. Απλώς θα πρέπει να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία να γνωρίσεις τους γονείς σου για τελευταία φορά προτού απομακρυνθείτε ξανά για πάντα. Η συγκυρία τώρα είναι τελείως διαφορετική και δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή που ήσουν παιδί και η μόνη έννοια τους ήταν αν έφαγες ή ότι δεν έβαλες τίποτα περίεργο στη μύτη σου. Τώρα που έχεις πια ενηλικιωθεί μπορείς να εστιάσεις στην προσωπικότητα των δύο πολυαγαπημένων σου ανθρώπων, που έχουν πάψει να είναι απλώς κηδεμόνες σου, να συζητήσεις μαζί τους, να περάσετε καλά και να γνωριστείτε από την αρχή. Πιθανότατα θα βρείτε πολλά πράγματα που θα σας κάνουν να καταλαβαίνετε καλύτερα και να σέβεστε ο ένας τον άλλο, κάνοντας τη συμβίωση πολύ πιο εύκολη.

Εννοείται, βέβαια, ότι ξεχνάς κάθε έννοια ιδιωτικότητας

Δεν γίνεται να πιστεύεις ότι θα το ζήσεις όλο αυτό χωρίς οι γονείς σου να ξέρουν τα πάντα για την προσωπική σου ζωή. Για ποια προσωπική ζωή μιλάμε! Εσύ δεν έχεις πια προσωπικά και όσο νωρίτερα το καταλάβεις και το δεχτείς, τόσο λιγότερα θα πληρώνεις αργότερα σε ψυχολόγους. Οι γονείς σου θα πάρουν καθετί που σε αφορά και θα το εξετάσουν εξονυχιστικά. Φυσικά και «δεν θέλουν να ανακατεύονται» και εννοείται «ότι είσαι πια αρκετά μεγάλος για να ξέρεις πολύ καλά τι σου γίνεται», απλώς εκείνοι θα πρέπει να ξέρουν πού πας, με ποιους βγαίνεις, αν φόρεσες καθαρό εσώρουχο, τι έφαγες, ποιον είδες και τα σχετικά. Για το πότε θα βρεις δουλειά, πόσα μαθήματα χρωστάς, πόσα θα δώσεις, πότε θα βρεις σπίτι και πότε θα βάλεις τάξη στη ζωή σου, δυσκολεύομαι να οριοθετήσω ένα αρκετά ελπιδοφόρο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα σταματήσεις να δέχεσαι τέτοιου είδους πιέσεις. Δεν υπάρχει επιστροφή. Τώρα πια εσύ δεν έχεις μυστικά, γιατί είσαι το παιδάκι τους.

Καλή τύχη! (όλα θα πάνε καλά, γιατί η συγκατοίκηση με τους γονείς είναι η μοναδική συνθήκη συμβίωσης με ανθρώπους που, όσα λάθη κι αν κάνουν, θέλουν ειλικρινά, ανιδιοτελώς και για πάντα μόνο το καλό σου)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice