15 σημάδια ότι ο-η σύντροφός σου σε κακοποιεί ψυχολογικά

Μήπως η ζήλια δεν είναι ένδειξη αγάπης, αλλά κτητικότητας;

Όταν σε μια σχέση μιλούμε για βία, εννοούμε κυρίως τη σωματική. Ωστόσο, υπάρχει και η ψυχολογική, αρκετά συχνή και επώδυνη, αλλά δύσκολη στον εντοπισμό της. Πολλές φορές οι συναισθηματικοί εκβιασμοί, η καταπίεση, οι ζήλιες ή οι χειρισμοί μπορούν να θεωρηθούν όχι μορφή βίας, αλλά δείγματα υπερβολικής αγάπης, με τα θύματα να αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτές είναι 15 συμπεριφορές του-της συντρόφου σου που δείχνουν ότι σου ασκεί ψυχολογική βία.

01. Ψαχουλεύει το κινητό σου. Όχι μόνο όταν έχεις κάνει το λάθος να το ξεχάσεις κάπου, αλλά και μπροστά σου. Μόλις πάρεις κάποιο μήνυμα, θα ρωτήσει «από ποιον-α είναι;» και γενικώς θα σου κάνει ολόκληρη ανάκριση.

02. Γνωρίζει τους κωδικούς των λογαριασμών σου στα social και του μέιλ σου. Συχνά τσεκάρει τις συνομιλίες και τις κινήσεις σου.

03. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης. Ένας σύντροφος που αδιαφορεί, δεν δείχνει συμπόνια ή κατανόηση σε φάσεις που υποφέρεις ή περνάς δύσκολα, είναι ένας ακατάλληλος σύντροφος.

04. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων και των λαθών του και τα φορτώνει σε σένα.

05. Σε συνέχεια της προηγούμενης συμπεριφοράς. Σταδιακά, ο ψυχολογικός «δυνάστης» σε οδηγεί στο να νιώσεις όντως ένοχος-η για πρόβλημα που δεν δημιούργησες εσύ. Οι ενοχές είναι μεγάλο όπλο. Το θύμα αισθάνεται ότι δεν του αξίζει να θυμώνει ή να αναστατώνεται με τις πράξεις του θύτη, καθώς έχει δίπλα του ένα «κελεπούρι», θα πρέπει να του συγχωρεί τα πάντα και να ευχαριστεί νύχτα και μέρα το σύμπαν για την τύχη του!

06. Είναι ζηλιάρης-α υπερβολικά. Οι καταπιεστές είναι κτητικοί και απαιτητικοί. Δεν γουστάρουν το «κτήμα» τους να έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλον, ακόμα κι αν πρόκειται για φίλους ή μέλη της οικογένειας.

07. Είναι απαιτητικός-ή. Σε θέλει απίκο για κάθε του επιθυμία. Εργαλειοποιεί τα συναισθήματα και επιδεικνύει ακόμα παιδική συμπεριφορά, προκειμένου να πετύχει αυτό που επιθυμεί. Κι αν δεν του κάνεις τη χάρη, θυμώνει, μουτρώνει, σου το κρατάει μανιάτικο. 

08. Σε χειραγωγεί με όχημα τα οικονομικά. Είτε κρατά τη διαχείριση και σου δίνει με το σταγονόμετρο, είτε σου υπενθυμίζει διαρκώς πως αυτός-ή είναι που φέρνει στο σπίτι το μεγαλύτερο εισόδημα.

09. Σου ασκεί ανελέητη κριτική. Πόσο χάλια μαγειρεύεις, πόσο μυρίζουν τα πόδια σου, πόσο χάλια είναι το χτένισμά σου, πόσο δεν σου πηγαίνουν αυτά τα ρούχα...

10. Σε υποτιμά. Σε κάνει να νιώθεις άχρηστος-η, ακόμα και ανεπιθύμητος-ή, και μετά σου το γυρνάει λέγοντας «πολύ μυγιάγγιχτος-η είσαι». Επίσης ποτέ δεν λογαριάζει τη γνώμη σου.

11. Όταν σε αναστατώσει με κάποια συμπεριφορά του, σου ζητά σεξ, και καλά για να τα ξαναβρείτε. Να σε κάψω, Γιάννη…

12. Κάνει «ρομαντικές» χειρονομίες. Ένας χειριστικός σύντροφος είναι συνήθως αρκετά έξυπνος, ώστε να μη σου αφήνει το περιθώριο να αντιληφθείς πως κάτι κάνει στραβά. Έτσι συχνά προβαίνει σε υπερβολικά ρομαντικές πράξεις ή χειρονομίες ή λέει ανέξοδες μεγάλες κουβέντες περί του «έρωτά» σας ή σε περιβάλλει με ασφυκτική στοργή. Μη μασάς. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχό σου. Με τις «προσφορές» του, σε κάνει σταδιακά να νιώσεις ότι χρειάζεσαι οπωσδήποτε την προσοχή του, που μόνο αυτός σου προσφέρει.

13. Συχνά επιδεικνύει αδιαφορία ή μούτρα απέναντί σου, ώστε να αρχίσεις να ενδιαφέρεσαι με ζέση για το τι προκάλεσε αυτή τη στάση, τι του-της έφταιξε, τι έκανες λάθος, και στη συνέχεια να σκιστείς να του-της κάνεις όλα τα χατίρια.

14. Επιδιώκει να είναι συνέχεια κοντά σου. Όχι για να κανέναν άλλο λόγο, απλώς για να έχει το απόλυτο κοντρόλ.

15. Είναι υπερπροστατευτικός-ή. Με την υπερπροστασία εξασφαλίζει ότι η σχέση θα μείνει «περίκλειστη» και κανένας άλλος δεν θα εμπλακεί στα πόδια του, ώστε να σε εκμεταλλεύεται με την ησυχία του.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice