15 λόγοι για να τα φτιάξεις με τον Μήτσο

Όπου Μήτσος, βλέπε και Μπάμπης, Τάκης, Μάκης, Βάγγος, Στέφος, Μιστόκλης, Σήφης, Φανούρης, Γιακουμής…

Εκτός από τους Μήτσους του Λαζόπουλου, υπάρχει και ο Μήτσος, δικός μας ήρωας. Μεγάλωσε στις αλάνες. Ήταν σαν πρωταγωνιστής στον στίχο του Γιώργου Κοινούση: «πιτσιρίκοι, με κοντοπαντέλονο, μπάλα και ξυλίκι». Είχε μονίμως τα γόνατα ματωμένα. Ρούχα και νύχια βρόμικα, γιατί ο παππούς τού μάθαινε πώς να σκάβει το χώμα και να φυτεύει γογγύλια, και λερωνόταν. Έβγαλε το δημοτικό με εφτά, όμως οι δάσκαλοί του είχαν να λένε πόσο καλό παιδί είναι, μάλαμα! Κάθε Κυριακή πήγαινε στην εκκλησία, και ντυνόταν παπαδάκι, και κρατούσε τα εξαπτέρυγα. Η καλύτερή του ήταν οι μέρες του Πάσχα, που είχε αυξημένες εκκλησιαστικές υποχρεώσεις. Επίσης ήταν Λυκόπουλο, και έκανε τους καλύτερους κόμπους.

Στην εφηβεία είχε μοτοσακό και έκανε σούζες. Σύχναζε στα ουφάδικα και έπαιζε πολύ καλό μπιλιάρδο. Τότε άρχισε να καπνίζει. Κρυφά από τη μάνα, την οποία δεν ήθελε να στενοχωρήσει επ’ ουδενί. Στο σχολείο, σκράπας, αλλά το έβγαλε το γυμνάσιο κουτσά στραβά. Μετά πήγε τεχνικό λύκειο. Να μάθει καμιά τέχνη το παιδί, είπαν όλοι. Έπιαναν τα χέρια του.

Σήμερα. Ο Μήτσος εξακολουθεί να στύβει την πέτρα και να βγάζει ζουμί. Σταυροκοπιέται κάθε που περνάει με τη βέσπα από εκκλησία, αλλά ρίχνει και τα γαμοσταυρίδια του. Έχει μια σταθερή δουλίτσα κι ένα καλούτσικο εισόδημα. Έχοντας φτάσει εκεί γύρω στα 30, θέλει να «αράξει», κοινώς ψάχνει για νύφη, ένα γυναικάκι να το παντρευτεί, και να κάνουν οικογένεια, και να ζήσουν μαζί για πάντα. Στο παρελθόν του, βέβαια, καταγράφονται δύο αποτυχημένες ανάλογες απόπειρες. Η μακροχρόνια σχέση με μια Σούλα, γειτόνισσα, τσαχπίνα κομμωτριούλα, δεν ευδοκίμησε, γιατί η Σούλα ήθελε γάμο και παιδιά εν τω άμα και θάμα, κι ο Μήτσος δεν ένιωθε έτοιμος για τέτοιου είδους υποχρεώσεις στα 22 του. Είχε κι έναν αρραβώνα με μια Μόλι, άεργη ψηλομύτα με πλούσιο μπούστο και πορτοφόλι, που την ένοιαζαν μόνο τα λούσα και η καλοπέραση. Ο συχωρεμένος ο πατέρας του είχε καταλάβει από νωρίς ότι δεν τραβούσε το πράγμα. Του έλεγε: «Για γκόμενα είναι μια χαρά, αλλά για τίποτα παραπάνω». Αχ, σοφός ο κυρ-Στέλιος! Ο Μήτσος όμως δεν το έβλεπε έτσι. Ώσπου η Μόλι, ένα ωραίο πρωί, έφυγε για ολιγοήμερες διακοπές με το σκάφος, και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Ο Μήτσος έπεσε να πεθάνει. Με το ένα χέρι έπινε, με το άλλο οδηγούσε. Όμως τον στήριξαν πολύ τα κολλητάρια, που τον πήγαιναν στο καφενείο για ταβλάκι, «ξερή» και ρακές.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία του Μήτσου. Αλλά γιατί σου τα λέμε όλα αυτά; Κακά τα ψέματα, γιατί ένας άντρας, που έχει καταγραφεί στο κοινωνικό σύνολο ως Μήτσος –στο τσακίρ κέφι και Δημητρός- είναι ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, αυτό που λέμε πραγματικό κελεπούρι. Άμα βρεθεί στο διάβα σου, μην τον αφήσεις να σου φύγει. Και να δεκαπέντε πολύ καλοί λόγοι που λένε πως μαζί του θα ευτυχήσεις.

01. Καταρχάς, είναι τίμιο παιδί, δερβίσης, λεβεντόπαιδο, μπεσαλής. Έχει χέρια μουτζουρωμένα, αλλά «καθαρά». Και είναι και καλοκάγαθος σαν αρνί.

02. Είναι δουλευτάρης! Αναλόγως το επάγγελμά του: Τον εκθειάζουν στο βουλκανιζατέρ για την προθυμία, το φιλότιμο και την ταχύτητά του. Οι συνάδελφοί του οι νταλικέρηδες έχουν να πουν μόνο καλές κουβέντες για τον Μήτσο. Και στο κρεοπωλείο, οι πελάτισσες στάζουν μέλι γι’ αυτόν, καθώς με ευγένεια τους πουλά το καλύτερο κότσι και «αχ, πώς τον κόβει τον κιμά»! Αν δε ο Μήτσος είναι υδραυλικός, είναι περιζήτητος όχι μόνο στη γειτονιά, αλλά και στα πέριξ, γιατί κάνει καλή δουλειά και είναι και γρήγορος και συνεπής και καθαρός – σφουγγαρίζει φεύγοντας!

03. Δεν κοιτάει άλλες, τουλάχιστον όχι μπροστά σου. Σέβεται τις γυναίκες των φίλων του, είναι αυτό που λέμε σεβαστικός. Σε αυτά είναι πολύ συντηρητικός (όπως και σε όλα τα άλλα βέβαια). Και είναι και ντροπαλός με τις γυναίκες. Μέχρι να σου δείξει ότι ενδιαφέρεται ίδρωσε! Η πιο προχωρημένη του κίνηση ήταν να σου στέλνει στο viber καρτελίτσες με αστεία από Τοίχο με Υστερία και Μάντολες.

04. Σε έχει βασίλισσα, κορώνα στο κεφάλι του! Σε συστήνει μάνι μάνι στους φίλους και συγγενείς του – δεν σε κρύβει. Σου αφήνεται πλήρως. Θα σου δώσει τα κλειδιά του σπιτιού του, το μεροκάματό του, τις κάρτες του. Πιστεύει πως οι άντρες δεν το έχουν με την οικονομική διαχείριση, και θα σου παραδοθεί ολοσχερώς. Βασίλισσα, βασίλισσα, αλλά δεν θα πει όχι σε καμιά ξεπατούρα (ξεπέτα, καλέ!). Δεν το θεωρεί κακό, γιατί, κατά τη γνώμη του, στους άντρες συμβαίνουν αυτά.

05. Είναι προστατευτικός με τη γυναίκα που έχει δίπλα του. Δεν θα σε αφήσει ποτέ να κουβαλήσεις βαλίτσες ή σακούλες με ψώνια. Δεν θα επιτρέψει ποτέ να μοιραστείτε τον λογαριασμό, είναι πάντα δικός του. Έχει αρχές, αλλά δεν θα σου ανοίξει και την πόρτα για να περάσεις. Αυτά, πιστεύει, πως τα κάνουν οι φλούφληδες. Επίσης, τον πρώτο καιρό που θα είσαστε μαζί, θα είναι συγκρατημένος. Μετά όμως και θα τις αμολάει μπροστά σου και θα ρεύεται βροντερά.

06. Από την άλλη, κανείς δεν θα τολμήσει να σου την πέσει ή να σε παρενοχλήσει παρουσία του. Ο Μήτσος δίνει σε όλους το μήνυμα ότι είσαι δικιά του, δικιά του, ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ. Έχει τον τρόπο του να οριοθετεί τον χώρο και τα κεκτημένα του (όχι, δεν κατουράει γύρω από σένα, είπαμε!)

07. Πιάνουν τα χέρια του, το έχει με τις τσιμούχες, τα καλώδια, το μπλακεντέκερ. Που σημαίνει πως δεν θα χρειάζεσαι μάστορα στο σπίτι. Θα σου αλλάζει τις λάμπες, θα σου φτιάξει το καζανάκι, θα κάνει κάτι και θα λειτουργήσει το πλυντήριο. Επίσης, και για το αυτοκίνητό σου δεν θα έχεις πια καμιά έγνοια. Θα το πηγαίνει για σέρβις, θα του αλλάζει λάδια, θα σου το πλένει. Αλλά θα θέλει κυρίως να το οδηγεί εκείνος.

08. Στο σεξ είναι ταύρος σωστός. Τα προκαταρκτικά είναι το φόρτε του. Δεν σιχαίνεται, δεν σε θέλει αποτριχωμένη ή μυρωδάτη. Κάνει πολλά, ζητά λίγα. Μόνο που μουγκρίζει λίγο παραπάνω από το κανονικό (πολύ Μήτσος!). Κι έχει συνέχεια το μυαλό του στο κεχρί. Και δεν βγάζει τις κάλτσες του την ώρα του έρωτα.

09. Από μουσική, ακούει λαϊκά, ρεμπέτικα, Παντελίδη και Metallica. Όλα μαζί! Μια χαρά! Ποιος κεφάρει με τζαζ και κουλτουριάρικα;

10. Όχι απλώς βλέπει χωρίς ενοχές Survivor, αλλά ανοίγει εμβριθείς συζητήσεις για το θέμα. Υποστηρίζει φυσικά τους Μαχητές και πικράθηκε πολύ όταν αποχώρισε η Μαρίνα Πήχου, γιατί ένιωθε να έχει πολλές ομοιότητες μαζί της. Επίσης, παρακολουθεί «Τατουάζ», «Master Chef», αλλά όχι «Power of Love», γιατί εκείνη την ώρα που παίζεται το ριάλιτι, μόλις έχει επιστρέψει από τα δουλειά, έχει φάει τα φασολάκια του και την έχει πέσει για σιέστα μέχρι τις 5:30, που αρχίζει το Survivor Πανόραμα. Μην επιχειρήσεις να ανοίξεις κουβέντα μαζί του για λογοτεχνία, ας πούμε, ή πολιτική ή τον σινεμά! Δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο, ούτε μια εφημερίδα!

11. Η έξοδος με τον Μήτσο είναι ταυτισμένη με ταβερνάκι. Από αυτά τα παραδοσιακά. Με βαρέλια στους τοίχους και κατρούτσο ρετσίνα στα τραπέζια. Δεν τα θέλει τα φλώρικα τα εστιατόρια. Η αλήθεια είναι πως ξέρει από φαγητό. Μαζί του θα φας τα καλύτερα κεμπάπια και τα καλύτερα γιαουρτλού. Δυστυχώς, ο Μήτσος δεν έχει στεγανά στο φαΐ: καταβροχθίζει πιτόγυρα, τζατζίκια, κρεμμύδια, σκόρδα, και δεν πλένει και συχνά τα δόντια του.

12. Στις αρρώστιες είναι συντρεχτικός (εκ του συντρέχω) και συμπονιάρης. Θα σταθεί στον προσκεφάλι σου, θα σου φέρει τη λεκανίτσα για να ξεράσεις, όμως τα μεσάνυχτα που θα ψήνεσαι στον πυρετό δεν θα ξυπνήσει. Γενικώς, κάνει βαρύ ύπνο, δεν τον ξυπνάς ούτε με κανόνια. Και φυσικά, ροχαλίζει ως αυθεντικός άνθρωπος του μόχθου και της βιοπάλης.

13. Τι ψηφίζει; Εντάξει, είναι λίγο παραδοσιακός. Ψηφίζει ό,τι ψήφιζε η οικογένειά του. ΚΚΕ ο μπαμπάς; ΚΚΕ κι ο Μήτσος. Ψωμιάδη ο μπαμπάς; Ψωμιάδη και ο Μήτσος.

14. Έχει σπίτι στο χωριό, όπου και θα σε πάει το Πάσχα. Την δε Κυριακή θα ξυπνήσει αχάραγα από τις 6, για να ετοιμάσει το αρνί για τη σούβλα. Θα το ψήσει εξαιρετικά, θα σου δώσει και πετσούλα! Εννοείται πως θα φάει τον άμπακο, θα τσουγγρίζει κάθε τρεις και λίγο με την ομήγυρη, θα πει τα πιο κρύα αστεία, θα γίνει ντίρλα και θα ξεραθεί μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

15. Πότε χωρίζεις με τον Μήτσο; Άμα τη δει Δημήτριος, ή ακόμα χειρότερα, Ντίμης! Γιατί, ρε Μήτσο;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice