Όταν χορεύαμε τα μπλουζ

Όλα ξεκίνησαν σε ένα πάρτι

Διαβάζεται ακούγοντας αυτό:

𝕬 𝖂𝖍𝖎𝖙𝖊𝖗 𝕾𝖍𝖆𝖉𝖊 𝕺𝖋 𝕻𝖆𝖑𝖊 - 𝕻𝖗𝖔𝖈𝖔𝖑 𝕳𝖆𝖗𝖚𝖒

Πριν χρόνια διάβαζα τη στήλη του «Κύριου Γκρι» στην Καθημερινή, ο οποίος έγραφε για το Φαγητό και τους Φίλους. Φίλοι, φαγητό, φιλιά… Πώς γίνεται κάθε φορά ότι αγαπάμε περισσότερο στη ζωή μας να ξεκινάει από Φι; Το κείμενο του «Κύριου Γκρι» έκλεινε με μια αναφορά σε ένα παλιό τραγούδι του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Procol Harum, το "A Whiter Shade of Pale".

Το "A Whiter Shade of Pale” ήταν το πρώτο single του συγκροτήματος, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1967, έναν χρόνο πριν το γαλλικό Μάιο του ’68. Το τραγούδι, το οποίο θυμίζει έντονα τις μελωδίες του Μπαχ, ανέβηκε στο νούμερο 1 των βρετανικών charts, ενώ έφτασε το νούμερο 5 στο αμερικάνικο billboard. Πολύ γρήγορα έγινε ο ύμνος του «Καλοκαιριού της Αγάπης». Το Καλοκαίρι της Αγάπης του 1967, ήταν μια γιορτή αγάπης που αποτέλεσε το επίκεντρο του κινήματος των χίπις. Πάνω από 100.000 νέοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μικρή γειτονιά του Haight-Ashbury στο Σαν Φρανσίσκο για να εκφράσουν την εναντίωση τους στην κυβέρνηση, στον κομφορμισμό, στις καταναλωτικές αξίες και σε κάθε είδους πόλεμο. Για το καλοκαίρι όμως αυτό πρέπει να γραφτεί ένα άλλο κείμενο.  

Πρώτη φορά είχα ακούσει το "A Whiter Shade of Pale" στο σαλόνι του πατρικού σπιτιού μιας παιδικής μου φίλης. Ήταν τότε που στα πάρτι αγόρια και κορίτσια σε δυάδες χόρευαν μπλουζ. Τα εφηβικά σώματα ενώνονταν για πρώτη φορά, τα βλέμματα απέφευγαν να συναντιούνται και ύστερα όταν χωρίζονταν έπαιρναν την κανονική τους στάση σε μια καρέκλα αμήχανα ή όρθια, στατικά και αιωρούμενα στο χώρο, και ήταν λες και δεν είχαν χορέψει ποτέ μεταξύ τους. Έψαξα να βρω στην κινητή βιβλιοθήκη του διαδικτύου, πώς οι Procol Harum εμπνεύστηκαν και έγραψαν το τραγούδι. Ανακάλυψα, ότι όλα ξεκίνησαν σε ένα πάρτι, όταν ο στιχουργός Keith Reid άκουσε έναν άνδρα να λέει σε μια γυναίκα, ότι το πρόσωπο της έχει πάρει μια πιο άσπρη απόχρωση της χλωμότητας. Ο συγγραφέας του "Procol Harum: beyond the pale", Claes Johansen, υποστηρίζει ότι το τραγούδι μιλάει μεταφορικά για τη σχέση μιας γυναίκας και ενός άνδρα, η οποία ύστερα από διαπραγμάτευση καταλήγει στη σεξουαλική αποπλάνηση. Σε αυτή την ερμηνεία των στίχων τείνουν να συμφωνούν και άλλοι «βιογράφοι» τραγουδιών, συμπληρώνοντας ότι το τραγούδι μιλάει για μια σεξουαλική αποπλάνηση εν μέσω μιας μεγάλης οινοποσίας. Μόνο που το σεξ εδώ χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς και ταξιδιού. Το ταξίδι αυτό στο αλλού, αν παρατηρήσετε τους στίχους αποδίδεται μέσω εικόνων δανεισμένων από τη θάλασσα και των μυθικών της στοιχείων, όπως της γοργόνας. 

Έχω πολύ καιρό να πάω σε πάρτι που χορεύουν μπλουζ...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice