Το σενάριο είναι κάπως τρομακτικό και σίγουρα όχι ευχάριστο στην ανάγνωση. Όμως είναι τόσο σημαντικό για τη ζωή του παιδιού να ξέρει τι πρέπει να κάνει αν βρεθεί μόνο του και χωρίς να ξέρει πώς θα σας βρει. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ώστε πριν από οτιδήποτε άλλο να ενεργοποιήσει την ψυχραιμία του. Εστω ότι είστε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο ή σε έναν χώρο διασκέδασης ή κάποιο πάρκο και κάτι γίνεται, όπου το παιδί φεύγει από την προσοχή σας και χάνεται. Ας δούμε πώς πρέπει να το προετοιμάσετε για μια τέτοια κατάσταση.
Πρέπει να ξέρει όλες τις σημαντικές πληροφορίες
Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει από πολύ μικρό το ονοματεπώνυμό του, το ονοματεπώνυμο της μαμάς και του μπαμπά. Κάποια παιδιά ακόμη και από την ηλικία των 3 ετών, είναι σε θέση να μάθουν και να θυμούνται το τηλέφωνο της μαμάς και του μπαμπά. Μπορείτε βέβαια να του βάλετε σε μια τσεπούλα του ή σε κάποιο τσαντάκι, ένα σημείωμα με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τα στοιχεία του παιδιού και τα δικά σας.
Μάθετέ του πώς να σας τηλεφωνεί
Σαν παιχνιδάκι ξεκινήστε το. Μάθετε στο παιδί σας πώς να σας καλεί στο κινητό, στο σταθερό ή πώς να καλεί τον μπαμπά του και όποιο άλλο πρόσωπο της οικογένειας ή φιλικό εμπιστεύεστε.
Πώς ζητάμε βοήθεια
Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί σας ότι δεν πρέπει να μιλά σε αγνώστους, ωστόσο όταν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει ψύχραιμα να ζητήσει βοήθεια. Τι πρέπει να του πείτε; Ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο και βρεθεί μόνο του μέσα στο πλήθος, καλό είναι να ζητήσει βοήθεια από μια πωλήτρια ή έναν υπάλληλο εστιατορίου ή φούρνου ή από ένα άτομο της ασφάλειας. Πώς θα ξεχωρίσει αυτά τα άτομα; Στις βόλτες που κάνετε, δείξτε του όλα εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά που κάνουν αυτά τα άτομα να ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα, μια πωλήτρια καταστήματος ακόμα κι αν δεν φορά ταμπελάκι με το όνομά της, σίγουρα δεν φορά πανωφόρι και δεν κρατά τσάντα ή βρίσκεται πίσω από έναν πάγκο ή το ταμείο του καταστήματος. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί σας ότι δεν πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια οποιουδήποτε αλλά κάποιου που έχει μια καθημερινότητα με αυτόν τον χώρο.
Μείνε εκεί που είσαι
Πολύ σημαντικό είναι και να πείτε στο παιδί σας ότι αν χαθεί καλό είναι να μείνει εκεί που είναι. Αν αρχίσει να τρέχει δεξιά και αριστερά μέσα στο πάρκο ή αν ανεβοκατεβαίνει ορόφους στο εμπορικό κέντρο, θα δυσκολευθείτε ακόμα περισσότερο να το εντοπίσετε.
Ερωτήσεις για πρακτική
Σε άσχετες στιγμές ρωτήστε το παιδί σας τι θα έκανε αν ήσασταν κάπου και ξαφνικά δεν μπορούσε να σας βρει. Ακόμη, ρωτήστε το σε ποιον θα απευθυνόταν και τι θα του έλεγε; Θα ήξερε να του πει τα ονόματά σας και τα τηλέφωνά σας; Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να μην τρομοκρατήσετε το παιδί σας και να του περάσετε ότι το πιο σημαντικό σε τέτοιες στιγμές είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας για να σκεφτούμε καθαρά.
Πηγή: mommy.gr