Σίγουρα θα την έχετε γνωρίσει και αν όχι κάντε υπομονή. Ζουν ανάμεσά μας. Ο λόγος για τη μητέρα εκείνη που συχνάζει στις παιδικές χαρές, στα πάρκα, στις σχολικές συγκεντρώσεις, στο ποδόσφαιρο, στις ξένες γλώσσες και κάνει τη ζωή κόλαση στις άλλες μητέρες.
Αγαπημένη της συνήθεια να διαδίδει πράγματα ανυπόστατα για άλλους γονείς, να ανακατεύεται όπου δεν πρέπει και να μιλάει πίσω από την πλάτη σας γιατί έτσι… Σε γενικές γραμμές αν δεν συμβαδίζετε με τα standards της, αποτελείτε στόχο. Είναι η μητέρα εκείνη που κάνει bullying σε άλλες μητέρες. Δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να επικρίνει μια άλλη μητέρα για θέματα πολύ ευαίσθητα όπως είναι ο θηλασμός ή ο εθελοντισμός.
Η μητέρα που κάνει bullying σε άλλες μητέρες ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, υπάρχει και κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Η άνοδος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είναι η χαρά της, αφού δημόσια και χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά, θα μπει σε συζητήσεις σαν διαλυτικό στοιχείο και θα πει αυτά που θέλει να πει. Θα στοχοποιήσει κάποιες μητέρες που είναι πιο διακριτικές και χαμηλών τόνων. Θα κάνει ανελέητο bullying και γι’ αυτό πρέπει να την σταματήσετε.
-Γιατί κάνει bullying μια ενήλικη γυναίκα;
Οι λόγοι για τους οποίους οι ενήλικοι κάνουν bullying δεν διαφέρουν από τους λόγους για τους οποίους κάνουν bullying τα παιδιά ή οι έφηβοι. Διψούν για δύναμη, κοινωνική δύναμη.
Πώς κινείται μια μητέρα που κάνει bullying; Πρώτα θα διερευνήσει ποιες μητέρες είναι ίσως με τον μέρος της. Ποιες δηλαδή είναι πιθανό να συμμεριστούν τις απόψεις της και να επικροτήσουν τις δράσεις της. Αυτό την κάνει να νιώθει δυνατή και με μια ισχύ που της δίνει κάθε φορά το έναυσμα για ακόμα περισσότερο bullying.
Η μητέρα που κάνει bullying μπορεί να ζηλέψει τις επιδόσεις του παιδιού μιας άλλης μητέρας σε κάποιο μάθημα. Μπορεί ακόμη και να ζηλέψει την καλή σχέση που έχει μια μητέρα με μια δασκάλα του σχολείου και με πόση εκτίμηση μιλά αυτή η δασκάλα για την άλλη μητέρα. Σκοπός της, λοιπόν, είναι να πάρει αυτήν την κατάκτηση από την άλλη μητέρα. Πρόκειται για αδίστακτα, τοξικά άτομα που δυστυχώς μεταφέρουν τον τρόπο τους ως παράδειγμα και στα παιδιά τους.
-Πώς να αντιμετωπίσετε μια τέτοια μητέρα…
Όταν δέχεστε την επίθεση και το bullying μιας τέτοιας μητέρας, συμβαίνει συχνά να αμφισβητείτε τον ίδιο σας τον εαυτό. «Λες να έχει δίκιο; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Μήπως δεν είμαι καλή μητέρα;»… αυτές οι αμφισβητήσεις μπορούν να σας βασανίσουν για καιρό. Η αυτοεκτίμησή σας μπορεί να περάσει από μεγάλη δοκιμασία και να νιώθετε ξαφνικά όλο και πιο μόνη, απομονωμένη και ντροπιασμένη. Αυτά τα συναισθήματα γίνονται ακόμα πιο έντονα, αν στο παρελθόν θεωρούσατε φίλη σας αυτήν την μητέρα που σήμερα σας εκφοβίζει και σας κάνει bullying. Πρέπει όμως για το καλό το δικό σας και της οικογένειάς σας, να ορθώσετε το ανάστημά σας και να αντισταθείτε.
Συνειδητοποιήστε ότι στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα κακό με εσάς. Το πρόβλημα δεν είστε εσείς αλλά εκείνη. Σταματήστε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για όλα και φυσικά για το γεγονός ότι δέχεστε bullying. Κάτι μοναδικό έχετε ή κάτι κάνετε εξαιρετικά καλά και αυτό είναι που πυροδοτεί την ανασφάλειά της και την κάνει να συμπεριφέρεται τόσο τοξικά. Ζηλεύει τον τρόπο σας, ζηλεύει τα κεκτημένα σας και μπορεί να ζηλεύει ακόμα και τα πιο απλά που σας αφορούν.
Δεν υπάρχει λογική σε κάποιον που κάνει bullying. Η αρχή πρέπει να γίνει με το να μην πάρετε κατάκαρδα τη συμπεριφορά της. Μην χαλάτε τον χρόνο σας προσπαθώντας να βρείτε το δικό σας λάθος, μην προσπαθήσετε να βρείτε λογική στους παραλογισμούς της. Αγνοήστε την. Και να θυμάστε πως πιθανόν δεν είστε η μόνη στην οποία το κάνει. Ακόμα κι αν η παρέα της δείχνει να είναι με το μέρος της, είστε αρκετά μεγάλη για να τους λυπηθείτε που έπεσαν στην παγίδα της. Αγνοήστε τους όλους μαζί και κοιτάξτε την οικογένειά σας και μόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε μια φορά να της μιλήσετε και να εξετάσετε γιατί το κάνει αυτό, αλλά μην δώσετε δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να είστε αυστηρή. Δεν έχετε κανέναν λόγο να δεχθείτε οποιαδήποτε δικαιολογία από ένα άτομο τόσο τοξικό. Αυτό που της αξίζει στην πραγματικότητα είναι η κοινωνική απομόνωση και πρέπει εσείς πρώτη να της γυρίσετε την πλάτη.
Αν έχετε κάνει κατάκτησή σας ένα συγκεκριμένο στιλ γονικής μέριμνας –το πολύ δικό σας στιλ δηλαδή- τότε ξέρετε τι λειτουργεί καλά για τη δική σας οικογένεια. Αν είστε καλά με τον σύντροφό σας, με τα παιδιά σας, αν βλέπετε ότι τα παιδιά σας διαπρέπουν στο σχολείο και οι δάσκαλοί τους σας επαινούν για τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά τους, δεν έχετε ανάγκη κανενός άλλου είδους αναγνώριση από κανέναν. Κλείστε τα αυτιά σας ώστε αν σας κάνουν bullying να πέφτουν πάνω σε τοίχο.
Πηγή: mommy.gr