Φλερτάροντας στον εργασιακό χώρο: τα do's και τα don'ts

33 συμβουλές για αποδοτικό φλερτ στη δουλειά

Στα μπαρ δεν πηγαίνεις πια, γιατί ακρίβυναν πολύ τα ποτά και σε κουράζει η ορθοστασία. Στο γυμναστήριο, στη βάρδια σου, έχει μόνο άντρες και στη λέσχη ανάγνωσης μόνο γυναίκες. Η Νικολούλη δεν αναλαμβάνει να βρει γκόμενους/ες, μόνο εξαφανισμένους. Οπότε τι θα κάνεις; Πού θα βρεις τον άνθρωπο της ζωής σου; Στα γαριδάκια; Σινγκλ θα μείνεις; Ζαμέ. Σου έχουμε λύση, που την έχεις σκεφτεί κι εσύ βέβαια, αλλά δεν το έχεις τολμήσει ως τώρα. Ο άνθρωπός σου βρίσκεται στον εργασιακό σου χώρο! Ναι, πίστεψέ το. Φλερτάροντας μαζί του, η ζωή σου θα γεμίσει πεταλουδίτσες,  συννεφάκια, χαρά. Να μερικοί πρόχειροι λόγοι:  Θα ξυπνάς με ενθουσιασμό και ευεξία. Πριν φύγεις από το σπίτι, θα φτιάχνεσαι, θα ντουζάρεσαι, θα βάζεις τα καλά σου και θα ξεκινάς με προσμονή. Θα φτάνεις στη δουλειά με καλή διάθεση, με αισιοδοξία, με χαρά και ελπίδα να σου συμβούν τα καλύτερα. Μέχρι να τελειώσει το ωράριό σου θα περνάς σούπερ, και κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι πιο αποδοτικός-ή εργασιακά.

Αν τελικά ευοδωθεί το ειδύλλιο και τα φτιάξετε, θα είναι ό,τι πιο σταθερό, δοκιμασμένο και καλό μπορεί να τύχει στη ζωή σου. Γιατί; Γι’ αυτό! Θα έχετε τα ίδια ωράρια, άρα όχι γκρίνιες τύπου «άργησες σήμερα». Θα πηγαίνετε μαζί, θα φεύγετε μαζί. Θα κάνετε διαλειμματάκια περνώντας ποιοτικό χρόνο. Θα (νομίζετε ότι) κρύβεστε από τους άλλους, και το παράνομο του πράγματος θα σας διεγείρει ακόμα περισσότερο. Θα τηλεφωνιέστε στα εσωτερικά σας και θα μιλάτε ψιθυριστά, και θα γελάτε πνιχτά. Και θα ερωτεύεστε όλο και περισσότερο. Και πολλά άλλα, που δεν είναι της παρούσης.

Έχοντας στο μυαλό σου αυτά τα πλεονεκτήματα, εντόπισε τον καλύτερο και διαθέσιμο συνάδελφο-συναδέλφισσα και όρμα. Όρμα τρόπος του λέγειν βέβαια, το καλό το φλερτ, ειδικά στη δουλειά, θέλει διακριτικότητα και τακτ. Υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να περάσεις, γιατί το όνειρο θα μετατραπεί σε εφιάλτη, και δεν είναι και εποχές για ταμείο ανεργίας. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο πρέπον ακίνδυνο φλερτ και την αγαρμποσύνη. Ακολουθούν 22 do's και 11 don'ts που θα σε βοηθήσουν να δείξεις το ενδιαφέρον σου για κάποιον συνάδελφο αλλά και θα σε σώσουν από ντροπιάσματα.

photo-1525422847952-7f91db09a364.jpg

Do, please!

01. Βασικό! Πρόσεχε την εμφάνισή σου. Φόρεσε κάτι επαγγελματικό και την ίδια στιγμή κάπως σέξι, εμφανίσου περιποιημένος-η, καλοχτενισμένος-η, μυρωδάτος-η! Αν δεν υπάρχει dress code τύπου ταγιέρ-κοστούμι, αν είσαι γυναίκα, αντί για τζινάκια, φόρεσε ένα φουστανάκι. Αν είσαι άντρας, αντί για t-shirt, ένα καλοσιδερωμένο πουκάμισο.

02. Πέτα στο άσχετο πόσο πολυπράγμων άνθρωπος είσαι. Πες ότι έχεις μαθήματα μαγειρικής τις Τετάρτες ή ότι  το σαββατοκύριακο θα πας για ορειβασία στο Πόρτο Γερμενό ή ότι βοηθάς μια ΜΚΟ με παιδάκια.

03. Λέγε πού και πού ότι είσαι ελεύθερος-η και ότι το πεδίο είναι ανοιχτό.

04. Σπάσε τον πάγο. Κάνε του-της λάιτ κομπλιμέντα για τα μαλλιά, ή τα ρούχα, ή τα καινούρια γυαλιά, ή το γυμνασμένο του-της σώμα. Λάιτ, έτσι; Όχι «τι μανάρι είσαι εσύ!». Αν της πεις ότι τα μπλε του-της πηγαίνουν πολύ, και ξεσκιστεί να φοράει μπλε, είσαι σε πολύ καλό δρόμο! Και τούμπαλιν, αν σου πει ότι σου πηγαίνουν τα κίτρινα, ετοιμάσου να ντύνεσαι κάθε μέρα καναρίνι!

05. Όταν του-της μιλάς, κοίτα τον-την στα μάτια. Ναι, μπορείς! Δείχνει αυτοπεποίθηση και άνεση.

06. Όταν βγαίνεις για να αγοράσεις καφέ ή τσιγάρα, ρώτα μήπως θέλει κάτι απέξω.  Την επόμενη φορά θα πρέπει να θυμάσαι πώς πίνει τον καφέ ή τι μάρκα τσιγάρα καπνίζει.

07. Άμα βγαίνει έξω για τσιγαράκι, τσουπ, να ‘σαι και συυυ! Θα έχετε να πείτε πολλά τα δυο σας.

08. Πρότεινε σε όλους τους συναδέλφους να πάτε για καφέ ή φαγητό, εκτός ωραρίου. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία σου να λάμψεις! Άσε που δεν κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς, γιατί τους κάλεσες όλους.

photo-1525857072814-ae9158d155b6.jpg

09. Φτιάξε εσωτερικά αστεία. Αν βλέπετε και οι δύο κάποια σειρά, κάνε αναφορές σε ατάκες της ή στείλε στο μέιλ του-της το τρέιλερ του νέου επεισοδίου.

10. Κέρδισε το σεβασμό του-της με τη δουλειά σου. Η προσοχή και ο θαυμασμός ενός συναδέλφου έρχεται αβίαστα όταν αποδεικνύεις πόσο καλός είσαι και δέχεσαι τους επαίνους των άλλων. Ενδεχομένως, την επόμενη φορά που θα έχει κάποια απορία ή πρόβλημα να απευθυνθεί σε σένα για να βοηθήσεις.

11. Πάρε πρωτοβουλίες βοηθώντας τον-την σε διάφορα ζητήματα, ακόμα κι αν δεν σου το ζητήσει. Θα εκτιμηθεί η προσφορά σου, αν δεν πρόκειται για κάνα ψώνιο! Ή για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται. Για ξεκάρφωμα, βοήθα και κάναν άλλον χριστιανό. Ως συντρεχτικός γίνεσαι συμπαθής σε όλους, άρα και στο αντικείμενο του πόθου σου. Και στο αφεντικό!

12. Ζήτα και τη δική του-της συμβουλή και βοήθεια. Τον-την κάνεις να νιώσει σημαντικός-ή και πολύτιμος-η. Κι εσύ φαίνεσαι ταπεινός-η, ότι δεν τα ξέρεις όλα, που είναι πολύ σπαστικό!

13. Πρότεινε να δουλέψετε ένα project μαζί, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία κοινών ωρών τσουζάμεν και κοινών εμπειριών.

14. Παίνεψε την καλή του-της δουλειά. Όλοι έχουν ανάγκη από λίγο ντάντεμα επαγγελματικό.

photo-1525771821676-cd7bcb9c0438.jpg

15. Παραμόνεψε τον-την. Και επιδίωξε συναντήσεις στον ψύκτη του νερού. Μπροστά στο πεντάκιλο Ζαγόρι, κάνε ένα αστειάκι, πιάσε μια σύντομη κουβεντούλα, γίνε ευχάριστος-η. Την ίδια τακτική μπορείς να ακολουθήσεις τόσο στο φωτοτυπικό όσο και στο ασανσέρ (γνωστά στριμωχτάδικα). Προτεινόμενα θέματα συζήτησης: «Θα πας πουθενά το σαββατοκύριακο;», «Διάβασες κάτι καλό τελευταία;», «Τι μουσική ακούς;», «Είδες καμιά καλή ταινία;», «Δύσκολη μέρα σήμερα;». Τέτοια, παιδικά.

16. Γέλα με τα αστεία του-της. Ακόμα και τη μεγαλύτερη κρυάδα να πει, εσύ χαμογέλα. Εντάξει, δεν είπαμε και να ξαφαλωθείς, γιατί θα καταλάβει ότι προσποιείσαι, αλλά, από την άλλη, αν μείνεις στήλη άλατος, θα προκαλέσεις αμηχανία, και η αμηχανία δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα. Θα τον-την κάνεις να αισθανθεί ντροπή για τη μαλακία που ξεστόμισε, ενώ πρέπει να τον-την κάνεις να αισθάνεται άνετα μαζί σου. Αν γελάσεις και αν προεκτείνεις το αστείο, την επόμενη φορά θα σου ανοιχτεί περισσότερο. Ενώ θα αντιληφθεί ότι έχεις κι εσύ χιούμορ.

17. Κάνε αστεία και δες αν ανταποκρίνεται. Αν ναι, συνέχισε στο ίδιο τέμπο. Στέλνε στο μέιλ αστεία βιντεάκια ή YOLO ατάκες, αλλά μην το παραχέσεις. Έχετε και δουλειές!

18. Επανάλαβε μπροστά του-της μια πετυχημένη του-της ατάκα που ειπώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Έτσι θα νιώθει ότι τον-την προσέχεις, και εκτιμάς τα λεγόμενά της.

19. Αυτό δεν θα ακουστεί καλό, αλλά πρέπει να γίνει. Κάνε μαζί του-της κουτσομπολιό. Βγάλε φτυάρια και θάψε συναδέλφους, ειδικά όσους δεν συμπαθεί. Έτσι δημιουργείς κοινά μυστικά, που δένουν τους ανθρώπους.

20. Εκμυστηρεύσου κάποια προσωπική πληροφορία για τη ζωή σου. Θα τον-την κάνει να νιώσει ξεχωριστός-ή. Σε επόμενη φάση θα ανταποδώσει με κάποια δική του-της προσωπική λεπτομέρεια ζωής. Όμως, προσοχή, μην τολμήσεις και τη βγάλεις ντουντούκα στο γραφείο!

21. Αποχώρησε από το εργασιακό περιβάλλον ταυτόχρονα με τον-τη σκορδόπιστο-η. Έτσι θα πάρετε μαζί το ασανσέρ και θα τα πείτε. Μη βαρεθείς να τον-τη συνοδεύσεις ως το αμάξι του-της ή ως τη στάση του μετρό. Ή μη σκεφτείς τη βενζίνη και πρότεινε να τον-την πας στο σπίτι της με το αμάξι σου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το φλερτ μπορεί να είναι πιο άμεσο και απενοχοποιημένο.

22. Με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου πρέπει να είσαι τύπος και υπογραμμός. Θα ζηλέψουν, να αντιληφθούν τι τρέχει, και ενδεχομένως θα σε συκοφαντήσουν ή θα σε κουτσομπολεύουν ως το φρικιό του γραφείου.

photo-1525168203751-d01eb31bab7e.jpg

Don'ts

01. Μην είσαι άγαρμπος-η στις κινήσεις σου και καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ότι λιώνεις για κάποιον. Αν γίνει κοινό μυστικό το ενδιαφέρον σου, και το αντικείμενο του πόθου σου θα ξενερώσει, θα σε φτύσει ή θα σε κοροϊδέψει ή σε αποφεύγει υπό το βάρος του να χαθεί τελείως η αξιοπρέπειά σας. Προστάτεψε τη φήμη και των δυο σας!

02. Μη φλερτάρεις με ανώτερο-η στην ιεραρχία. Θα σε παρεξηγήσει θεωρώντας πως δεν παίρνεις σοβαρά τη δουλειά ή πως έχεις σκοτεινά κίνητρα, ότι το κάνεις για την καριέρα σου! Και μπορεί να σε απολύσει, με τις μαλακίες που κάνεις! Αλλά και οι συνάδελφοι θα σε κακοχαρακτηρίσουν. Και ίσως δεν θα έχουν άδικο…

03. Μην εμφανίζεσαι αχτένιστος-η, άπλυτος-η, γενικώς απεριποίητος-η.

04. Μην επιδιώξεις φιλία εξαρχής. Δείξε ότι το ενδιαφέρον σου είναι ερωτικό. Αν γίνετε φίλοι, μετά άντε να το γυρίσεις το παιχνίδι. Αν, από την άλλη, δοκιμάσεις όλα τα κόλπα σου και αποτύχεις, μπάλωσέ το γυρνώντας το στο φιλικό. Μικρό το κακό.

05. Μη φοράς ακουστικά, μη δείχνεις διαρκώς απασχολημένος-η. Είναι αντικοινωνική στάση. Κι επίσης, πώς θα πλησιάσει για να σου πιάσει την κουβέντα;

photo-1525944001263-ba59a9974f88.jpg

06. Μη βγάζεις ταπεράκι στο γραφείο. Όσο και να πεινάς, κρατήσου. Το μπρόκολο, οι φακές και το καμαμπέρ δεν έχουν τίποτα σεξουαλικό. Αν πια δεν αντέχεις, παράγγειλε ένα σεμνό σνακ, ένα κουλούρι ή μια μπάρα δημητριακών. Μην παραγγείλεις φαγητένιο φαγητό, ούτε καν τυρόπιτα. Δεν είναι ωραίο να σε βλέπει ο άλλος μπουκωμένο και να πέφτουν σφολιάτες από το στόμα σου.

07. Αν είσαι γυναίκα, μη βγάζεις μπούτι, κώλο, βυζί στη φόρα. Ντύσου κάπως σεμνά, επαγγελματικά. Πέρα από το ότι θα παρεξηγηθείς από τους συναδέλφους και το αφεντικό σου, θα δώσεις και το μήνυμα ότι ψάχνεις εραστή περιστασιακό, όχι όμως κάποιον για σοβαρή σχέση με μέλλον.

08. Μην τον-την αποκλείεις από κουβέντες και small talk με άλλους συναδέλφους.

09. Μην περιορίζεσαι σε ιντερνετική επικοινωνία. Να επιδιώκεις όσο πιο συχνά γίνεται την προσωπική επαφή.

10. Μην το παίζεις δυσαρεστημένος ή αδικημένος υπάλληλος. Θα σε χαρακτηρίσει «μίζερο».

11. Μην αφήνεις το ρομάντζο να βάζει τροχοπέδη στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Μη χάνεις deadlines, μην επιτρέψεις να πέσει η ποιότητα ή η ποσότητα της δουλειάς σου.

Και μετά από όλα αυτά και αφού δεις αμοιβαίο ενδιαφέρον, «κούμπωσε» δυο ποτάκια και πρότεινε ραντεβού. Καλή επιτυχία!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice