Το διαζύγιο δεν είναι μια απλή κατάσταση για την οικογένεια. Ο χωρισμός των γονιών συνεπάγεται πολλές αλλαγές για τα παιδιά. Ακόμη και αν οι ίδιοι έχουν καταφέρει να αφήσουν στην άκρη όσα τους χώρισαν, τίποτα δεν είναι ίδιο. Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά για τις χωριστές διακοπές; Πώς φτάνουμε σε σημείο που να μην είναι πρόβλημα οι διακοπές με τη μαμά και οι διακοπές με τον μπαμπά όταν πια οι δυο τους δεν είναι μαζί; Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πρώτες διακοπές είναι οι «δύσκολες». Τα παιδιά στη συνέχεια συνηθίζουν τα νέα δεδομένα και συμβαδίζουν μ’ αυτά.
-Μιλάμε στα παιδιά και τους εξηγούμε τις χωριστές διακοπές
Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν από κοινού στα παιδιά τους για να τους εξηγήσουν ότι θα πάνε διακοπές σε 2 δόσεις! Κάποιες μέρες με τη μαμά και κάποιες μέρες με τον μπαμπά. Πολλά παιδιά έχουν το άγχος του αποχωρισμού όταν έρχεται εκείνο το Σαββατοκύριακο όπου θα το περάσουν με τον μπαμπά. Στις διακοπές αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο αφού το παιδί γνωρίζει ότι διαρκούν περισσότερο. Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται ο μπαμπάς. Ούτε κάτι που τροφοδοτεί με τον τρόπο της μια σωστή μαμά. Το άγχος του αποχωρισμού είναι αυτονόητο από τη στιγμή που το παιδί αλλάζει περιβάλλον. Εξηγούμε, λοιπόν, στα παιδιά ότι εκείνος που θα μείνει πίσω (η μαμά ή ο μπαμπάς) θα είναι καλά, θα συνεχίσει τη δουλειά του και θα προγραμματίσει τη δική του σειρά διακοπών μαζί τους. Τους λέμε ακόμη ότι θα μιλάμε μαζί τους καθημερινά και όποτε θελήσουν εκείνα. Τονίζουμε και πόσο διασκεδαστικός είναι ο μπαμπάς ή πόσο ωραίες είναι οι βόλτες με τη μαμά, για να δείξουμε στα παιδιά ότι οι γονείς μεταξύ μας είμαστε πολύ καλά παρότι δεν ζούμε πια μαζί.
-Σχεδιάζουμε μαζί τους τις διακοπές
Το κάνουμε πιο εύκολο για τα παιδιά, προσπαθώντας να σχεδιάσουμε μαζί τους τις διακοπές. Όσο πιο πολύ συμμετέχουν ενεργά, τόσο πιο εύκολο είναι για εκείνα να δεχθούν τη νέα κατάσταση. Τα παιδιά είναι μοιραία περισσότερο δεμένα με τον γονιό που ζουν μαζί του τις πιο πολλές μέρες. Αν αυτός ο γονιός είναι η μαμά, τότε ο μπαμπάς πρέπει να προσπαθήσει ώστε οι διακοπές μαζί του να είναι διακοπές τρέλας, ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού που με τη μαμά δεν γίνεται. Πρέπει να τραβήξει το ενδιαφέρον χωρίς άγχος αλλά με έξυπνα τρικς.
-Αν το παιδί δεν θέλει;
Τι κάνουμε στην περίπτωση που το παιδί δεν θέλει να πάει διακοπές με τον ένα από τους δύο γονείς; Σε αυτήν την περίπτωση, του εξηγούμε ότι είναι δικαίωμα του άλλου γονέα να πάει διακοπές με το παιδί του που τόσο αγαπάει αλλά και άδικο να στερηθεί κάτι τέτοιο. Του δίνουμε να καταλάβει ότι ο μπαμπάς ή η μαμά δεν είναι λιγότερο γονέας επειδή το παιδί ζει μαζί μας τις περισσότερες μέρες και έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις κυρίως όμως αγαπά όμοια το παιδί και θέλει χρόνο μαζί του.
-Θυμηθείτε τότε που ήσασταν παιδιά
Περισσότερο από όλα όμως πρέπει να θυμηθείτε πώς ήταν όταν ήσασταν εσείς παιδί. Ελάτε στη θέση του, εξηγήστε του ήρεμα τα πράγματα, αγκαλιάστε το και δώστε του χώρο να σκεφτεί, να αντιδράσει και στο τέλος να καταλάβει.
Πηγή: mommy.gr