sfakasd.jpg
© Chloe Kritharas Devienne
Σχεσεις

Τι είναι αγάπη;

Οι 28 ασπρόμαυρες φωτογραφίες των ζευγαριών που τράβηξε η ελληνο-γαλλίδα φωτογράφος Chloe Kritharas Devienne για τη νέα καμπάνια της Lacta #ActForLove θα εκτεθούν σε μια εντυπωσιακή έκθεση

Η αγάπη είναι το πιο βαθύ συναίσθημα που βιώνουμε ως άνθρωποι. Είναι μεγαλύτερο από εμάς, αφού παρόλο που μπορούμε να το προσκαλέσουμε στη ζωή μας, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πώς, πότε και πού η αγάπη θα εκφραστεί. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το 72% των ανθρώπων πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο έρωτας χτυπάει όπως ο κεραυνός: απρόβλεπτα, δυνατά και πάντα σε τρομάζει στην αρχή.

Η αγάπη είναι ελεύθερη. Δεν αγοράζεται, πουλιέται ή ανταλλάζεται. Δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να σε αγαπήσει, ούτε να το αποτρέψεις, όσα λεφτά κι αν προσφέρεις. Η αγάπη δεν μετριέται και γι’ αυτό πολύ συχνά αναρωτιόμαστε πώς θα καταλάβουμε αν αυτό που νιώθουμε είναι αγάπη. Πώς προσδιορίζεις κάτι τόσο ανεξέλεγκτο και πολύπλευρο; Μπορούμε να νιώθουμε αγάπη όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, μπερδεμένοι ή ενθουσιασμένοι. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν έξι λέξεις για να ορίσουν τις διαφορετικές καταστάσεις αγάπης που μπορούμε να βιώσουμε: στοργή, φιλία, έρωτας, αγάπη, φιλαυτία και πράγμα (η αφοσιωμένη αγάπη μέσα σε ένα μακροχρόνιο γάμο). Κι ενώ υπάρχουν πολλά είδη αγάπης που μπορεί να βιώσει κανείς, η ρομαντική και στοργική έκφραση αγάπης είναι αυτό που αναζητούμε οι περισσότεροι. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που, όταν τη βρίσκουμε, νιώθουμε ολοκληρωμένοι.

Η αγάπη μπορεί να είναι τυφλή, λανθασμένη, τραγική, άνευ όρων, σταθερή και ασυνεπής. Η αγάπη έχει να κάνει με την αφοσίωση και τη συμβατότητα. Όταν αποδομείς και αναλύεις διαφορετικές σχέσεις, συνειδητοποιείς ότι ο βασικός παράγοντας της ευτυχίας τους είναι το πόσο ταιριαστοί είναι οι δύο σύντροφοι. Όχι εμφανισιακά, όχι επειδή έχουν το ίδιο χρώμα, το ίδιο ύψος, τα ίδια κιλά, την ίδια ηλικία, την ίδια καταγωγή ή μιλούν την ίδια γλώσσα, ούτε στερεοτυπικά επειδή έχουν την ίδια θρησκεία, εκπαίδευση ή πολιτική πεποίθηση. Το πόσο ταιριάζουν δύο άνθρωποι κρίνεται μόνο από εκείνα που τους αρέσουν και εκείνα που δεν τους αρέσουν, από τα ενδιαφέροντα και τις ηθικές τους αξίες. Από την κατανόηση που δείχνουν στις διαφορές ή τα ελαττώματα του άλλου, από τον τρόπο που τα αγκαλιάζουν και τα αγαπούν το ίδιο με τα προτερήματα. Από τον τρόπο που στέκονται ο ένας στον άλλο στα εύκολα και τα δύσκολα, στις χαρές και τις λύπες. Η αγάπη μπορεί να αγγίξει τον καθένα, αρκεί να έχει ανοιχτή την καρδιά του και όχι τα μάτια του.

Ο Αριστοτέλης είχε πει «η αγάπη αποτελείται από μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα». Και οι ψυχές δεν έχουν φύλο, ηλικία, εθνικότητα και θρησκεία, έτσι δεν είναι; Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποτυπώσει και η ελληνο-γαλλίδα φωτογράφος Chloe Kritharas Devienne στη νέα καμπάνια της Lacta #ActForLove. Η καμπάνια έχει ως πρωταγωνιστές πραγματικά ζευγάρια, πολλών διαφορετικών τύπων και επιλογών, που όλα όμως έχουν ένα κοινό σημείο: την αληθινή αγάπη που τα ενώνει. 

Chloe Kritharas Devienne
Chloe Kritharas Devienne

Οι 28 ασπρόμαυρες φωτογραφίες των ζευγαριών θα εκτεθούν στο City Link σε μια εντυπωσιακή έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πύλες στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. 

Διάρκεια έκθεσης: 14-23 Φεβρουαρίου 2019 
Στο City Link: Στοά Σπύρου Μήλιου, Βουκουρεστίου 5-7 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice