aliceskinner.jpg
Illustration by Alice Skinner
Σχεσεις

Υπέροχες Γυναίκες: Το προφίλ του instagram που προωθεί το girl power

Ανακάλυψέ το και αγάπησέ το. Θα σε αγαπήσει κι εκείνο.

yperoxes.gynaikes : To προφίλ στο ίνσταγκραμ που παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τις ελληνίδες γυναίκες που θέλουν να μοιραστούν τα δικά τους πράγματα.

Όταν περιγράφουμε το ίνσταγκραμ, ίσως οι λέξεις «social media πλατφόρμα» να μην είναι πλέον αρκετές. Ο απέραντος κόσμος της εφαρμογής αποτελεί κάτι σαν ένα αόρατο σύμπαν, το οποίο επηρεάζει τα κοινωνικά φαινόμενα, εδραιώνει και απορρίπτει μόδες και trends, ανυψώνει εκατοντάδες άτομα στην κορυφή και έπειτα τους σπρώχνει από εκεί με βίαιο τρόπο, για μία γρήγορη και θεαματική κατρακύλα. Είναι ό,τι πιο εύκολο να αποπροσανατολιστείς σκρολάροντας επί ώρες και πατώντας like σε φωτογραφίες με αψεγάδιαστα κορμιά, μαγευτικά ταξίδια, λαμπερές τουαλέτες και ζηλευτά πιάτα φαγητού. Η δύσκολα αποκτημένη αυτοπεποίθησή σου συχνά εξατμίζεται μπροστά σε μία εικονική, ζηλευτή ζωή που δεν είναι δική σου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on


Έτσι οι λογαριασμοί που χτίζονται με σκοπό να προστατέψουν την ψυχική σου υγεία, να εξυμνήσουν την αγάπη μεταξύ των γυναικών και να σου υπενθυμίζουν να σε αγαπάς είναι εξαιρετικά πολύτιμοι. Πόσο μάλλον όταν είναι ελληνικοί!

Κάπως έτσι ανακάλυψα και εγώ το προφίλ yperoxes.gynaikes και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του, όπου έχει στηθεί μία υπέροχη κοινότητα γένους θηλυκού, όπου η οποιαδήποτε χρήστρια μπορεί να μοιραστεί ιστορίες και λόγια αγάπης για μία άλλη γυναίκα της ζωής της. Προκύπτει έτσι ένας υπέροχος και ασφαλής χώρος γεμάτος θετική ενέργεια, ο οποίος εμπλουτίζεται με πλούσιες συζητήσεις γύρω από επίκαιρα ζητήματα, ανταλλαγή απόψεων ή απλώς πρωινό «κους κους» πριν την δουλειά. Μου έκανε συντροφιά ολόκληρο το καλοκαίρι, ανάμεσα στις δημοσιεύσεις με παραλίες, μαγιό και κοκτέιλ στην θάλασσα. Με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, αποφάσισα να στείλω ένα dm στην επικεφαλής του όλου εγχειρήματος και είχαμε μία πολύ όμορφη κουβέντα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Μίκα #yperoxesgynaikes #womenpower #girlpower #greece #loveyourself

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on

 

Πώς εμπνεύστηκες την ιδέα του λογαριασμού και της σελίδας; Και ποια ακριβώς ήταν η διαδικασία υλοποίησής της;
Ασχολούμαι χρόνια με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και έχω δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπηση τους σε διάφορους κλάδους. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλεία, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Δυστυχώς ζώντας σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα όπου κάθε μία από εμάς θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια άλλη γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ευαγγελία #yperoxesgynaikes #womenpower #girlpower #greece #loveyourself

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on

 


Ποιες είναι οι καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες στην διατήρηση του λογαριασμού;
Ουσιαστικά η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η συνέπεια! Είμαι μία (βαριά) εργαζόμενη μητέρα, σύντροφος, γυναίκα και μέλος της παρέας των Υπέροχων Γυναικών που δημιουργήθηκε και «μεγάλωσε» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θέλω να είμαι συνεπής, λοιπόν, σε όλους τους ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μου τόσο απλόχερα τον χρόνο, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Θέλω να απαντάω σε κάθε μήνυμα και σχόλιο προσωπικά, όπως θα έκανα με μία φίλη μου και θέλω να μοιράζομαι και εγώ προβληματισμούς και σκέψεις με απόλυτη ειλικρίνεια. Όλο αυτό σε συνάρτηση με τον περιορισμένο χρόνο και την «αμεσότητα» που απαιτεί η ιντερνετική μας παρέα, μου δημιουργεί πολλές φορές άγχος. Η ιστοσελίδα, το Instagram, οι ιστορίες που ανεβαίνουν, η θεματολογία, η επιλογή των φωτογραφιών καλύπτονται αποκλειστικά από εμένα, οπότε κάτι πάντα από τα παραπάνω μένει λίγο πίσω.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?‍♀️??‍♀️Σήμερα το πρωί ακούγαμε με την κόρη μου διαφορά τραγούδια στο YouTube και κάποια στιγμή μπήκε το παιδικό τραγούδι «Τραμ». Ακούγοντας τα λόγια του τραγουδιού με φόντο την κόρη μου να χοροπηδάει και να γελάει, με έπιασε απελπισία. Δεν το είχα προσέξει ποτέ, αλλά το τραγούδι που τόσο λατρεύει η κόρη μου (όσο και αν προσπαθώ να της δώσω και αλλα μουσικά ερεθίσματα πέρα από τα ζουζούνια) θα μπορούσε να είναι ο ύμνος του Body Shaming! Πολλοί θα με πουν υπερβολική όμως κάτι τόσο αθώο όσο ένα παιδικό τραγούδι θα μπορούσε να περάσει λανθασμένα μηνύματα σε ένα παιδί! Θα μου άρεσε πολύ να ακούσω τη γνώμη σας! #yperoxesgynaikes Συγκεκριμένα, τα λόγια είναι τα εξής: “Tραµ, τραµ, τραµ περνάει ένα τραµ και µπαίνει µια χοντρή και σπάει η µηχανή Kι ο οδηγός που τ' οδηγούσε τα µουστάκια του τραβούσε Παράµ παπάµ παπάµ φρενάρισε το τραµ και όλα τα παιδιά φωνάζουν δυνατά Έλα 'δώ, κυρα-χοντρή πλήρωσε τη µηχανή Nο, no, no δεν την πληρώνω εγώ Yes, yes, yes θα φας και καρπαζιές Kι η χοντρή βάζει τρεχάλα µπουρδουκλώνεται στη σκάλα Oέ, οέ, οέ φτάνει το ασανσέρ και µπαίνει η χοντρή και σπάει το σκοινί Tου θυρωρού του φουκαρά του πέσαν όλα τα µαλλιά Ποπό, ποπό, ποπό Aχ, τι κακό είναι αυτό Nα θέλει η χοντρή ξανά να ζυγιστεί Kι η καηµένη η ζυγαριά έγινε γυαλιά καρφιά»

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on


Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη των γυναικών μεταξύ μας στην σύγχρονη εποχή; Και στην Ελλάδα του σήμερα;
Ο λόγος που επέλεξα τις γυναίκες και όχι γενικά τους ανθρώπους, ήταν η λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους και δεν βοηθάει ή υποστηρίζει η μία την άλλη. Βασιζόμενη σε αυτό, ήθελα να δείξω τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η υποστήριξη μιας γυναίκας στη ζωή κάποιας άλλης. Στη σύγχρονη εποχή, όπου «απειλούνται» αρκετές αξίες στη ζωή κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον, στην Ελλάδα του σήμερα, οι γυναίκες πρέπει να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν η μία την άλλη και να δημιουργούν με τη συλλογικότητά και το πραγματικό τους ενδιαφέρον ίσες ευκαιρίες για κάθε γυναίκα αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.


Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι στην καθημερινή επικοινωνία με τις ακολούθους σου;
Νομίζω το καθημερινό story της καλημέρας των Υπέροχων γυναικών, όπου συνοδεύεται πάντα από πολλά μηνύματα ανταποδοτικής καλημέρας! Μου φτιάχνει τη διάθεση και νιώθω σαν όλες μου οι φίλες να με καλημερίζουν. Επίσης ενθουσιάζομαι σαν μωρό, όταν κάποια Υπέροχη με ενημερώνει για την έκβαση κάποιου πορβληματισμού, κατάστασης, κτλπ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on


Έχεις δεχθεί αρνητικά/απειλητικά σχόλια; Πώς τα αντιμετωπίζεις;
Όπως συμβαίνει με κάθε παρέα, δεν μπορούν όλοι να έχουμε τις ίδιες απόψεις. Έτσι και στα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στα οποία έχει γίνει ανοικτή συζήτηση, όπως το θέμα της έκτρωσης ή του άρθρου κατά το βιασμό, υπήρχαν έντονα αρνητικά σχόλια για την άποψη την οποία διατύπωσα. Το πιο «ενοχλητικό» περιστατικό ήταν όταν κάποια Υπέροχη έκανε tag ένα πολιτικό πρόσωπο 10 φορές κάτω από ένα ποστ που μιλούσε για το άρθρο κατά του βιασμού, και εμφανίστηκαν κάποια trolls και μου έκαναν «επίθεση» για αυτό που είχα γράψει. Έπειτα, έσβησαν τα σχόλια και μου έκαναν 98 report στη σελίδα, μπλοκάροντας μου τον λογαριασμό για 1 μήνα. Καθώς δεν υπήρξε τρόπος να το αντιμετωπίσω, αφού επικοινώνησα με τα κεντρικά του Instagram και μην μπορώντας να αντιμετωπίσω το πρόβλημα του μπλοκαρίσματος διαφορετικά, αποφάσισα να συνεχίσω να λέω την άποψή μου, έχοντας πάντα στο μυαλό μου σαν κατευθυντήρια γραμμή τον σεβασμό για τον πλουραλισμό των διαφορετικών απόψεων.


Ποιες είναι μερικές γυναίκες του σήμερα που πιστεύεις πως κάνουν καλή δουλειά στην προώθηση του girl power, body positivity κτλ;
Θεωρώ ότι γυναίκες όπως η Ελένη Αντωνιάδου, η Κατερίνα Βρανά, η Melinda Gates, η Malala Yousafzai, και αρκετές άλλες γυναίκες, η κάθε μία με διαφορετικό υπόβαθρο ή πορεία, προσφέρουν μία ρεαλιστική προσέγγιση της ζωής των γυναικών σήμερα, μιλούν για ευκαιρίες και εμπνέουν με τον τρόπο που επιλέγουν να ζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on


Ποιους άλλους λογαριασμούς στο ίνσταγκραμ έχεις να προτείνεις για ένα ποιοτικό feed;Δυστυχώς το Instagram έχει μεταμορφωθεί σε μία πλατφόρμα μάρκετινγκ ή ναρκισσισμού από πολλούς και είναι πραγματικά δύσκολο να κρατήσεις το feed σου ενδιαφέρον και ποιοτικό. Προσωπικά ακολουθώ πιστά τα εξής account για διαφορετικούς λόγους το καθένα:

@girlswhocode – είναι ο λογαριασμός μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δίνει το πρώτο ερέθισμα σε μικρά κορίτσια να ασχοληθούν με STEM και να μειώσουν το χάσμα της εκπροσώπησης των γυναικών σε αυτούς τους κλάδους

@dan_cretu – απίθανη Pop art με μία δόση ιντερνετικής πραγματικότητας

@the.pinklemonade – Υπέροχο artistic feed

@picame – καθημερινή πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης

@scarymommy – μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση στη ζωή της γυναίκας ως μητέρα, με απίστευτες στιγμές γέλιου

@joerogan – για να ενημερώνομαι για τα πιο ενδιαφεροντα Podcast της Αμερικής

@tophilosopheio – αν είσαι φοιτητής (ειδικά του ΑΠΘ) και θέλεις να συμμετέχεις στο πιο «αστείο» community που δημιούργησε το κυλικείο της Φιλοσοφικής

@marios_bentsos – νέος ανεπηρέαστος φωτογράφος της ομορφιάς των τοπίων

@ashinyday – θαυμάζω πέρα από το πανέμορφο feed, τους πραγματικούς τρόπους που προτείνει ώστε να μπορέσουμε όλοι να προστατέψουμε τον πλανήτη μας

@greekfeminists – μου αρέσει πολύ η προσέγγιση του account σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την ποιότητα στην έρευνα που κάνουν για κάθε πράγμα που ανεβάζουν!

@kasetophono – το γνωστό σε όλους κασετόφωνο του οποίου το feed μου θυμίζει πάντα τα πιο ανέμελά μου χρόνια

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes) on


Πώς προέκυψε το επίθετο «υπέροχες» για να χαρακτηρίσει τις γυναίκες;
Έγραψα σε ένα χαρτί όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες γύρω μου, και παρατήρησα ότι, είτε θετικά είτε αρνητικά τα επίθετα που χρησιμοποιούσα, ήταν όπως ένα έργο τέχνης που δεν μπορείς να εξηγήσεις, αλλά παραδέχεσαι στον εαυτό σου ότι ότι και αν είναι αυτό που κοιτάς, είναι απλά Υπέροχο. Θεωρώ ότι η λέξη «Υπέροχες» χαρακτηρίζει απόλυτα τις γυναίκες.

Τι συμβουλές θα ήθελες να δώσεις στις υπέροχες που μας διαβάζουν αυτήν την στιγμή για την νέα σεζόν/σχολική χρονιά;
Υπέροχη που μας διαβάζεις αυτήν τη στιγμή θα ήθελα να σου πω κάτι για αυτήν την χρονιά που ξεκινάει τώρα... Δώσε στον εαυτό σου το περιθώρια να κάνει λάθη αυτή τη χρονιά! Προκάλεσέ τον να ξεπεράσεις τα όρια σου και να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα που θα σε πάνε μπροστά. Θυμήσου τα λάθη που έκανες πέρσι και προσπάθησε να τα αποφύγεις... Να ξέρεις ότι καμία επιτυχία δεν είναι οριστική και καμία αποτυχία δεν είναι μοιραία... Σημασία έχει το κουράγιο σου να συνεχίζεις να προσπαθείς. Να είσαι ειλικρινής, κυρίως με τον εαυτό σου και αν δεις κάποιον που χρειάζεται λίγο από τον χρόνο σου ή την υποστήριξή σου, μην τον προσπεράσεις! Βοήθησέ τον όπως μπορείς!

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice