woman-3083377_1920.jpg
© nastya_gepp
Σχεσεις

Πώς επηρεάζουν οι εφαρμογές γνωριμιών τη σκέψη μας;

Θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο η νυχτερινή συνήθειά σου να γυρνάς από προφίλ σε προφίλ;

62222-137653.jpg
A.V. Team |

Έρευνες εξηγούν αν και πώς επηρεάζουν οι εφαρμογές γνωριμιών τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε στα ραντεβού

Οι millennials (οι γεννημένοι περίπου από τις αρχές των 80s μέχρι τα τέλη των 90s) έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν άμεση ικανοποίηση – μπορούν να παραγγείλουν κάτι από το Amazon και να το έχουν την ίδια μέρα, να δούνε συνεχόμενα μία ολόκληρη σεζόν της αγαπημένης τους σειράς χάρη στο Netflix ή να έχουν το φαγητό τους στην πόρτα τους με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτή η «τώρα το θέλω, τώρα θα το έχω» κουλτούρα έχει περάσει μέχρι και στο πώς αναζητούν τον έρωτα και το σεξ, με την εποχή που δεν μπορούσαμε απλά να κυλήσουμε το δάχτυλό μας στα δεξιά για να βρούμε ραντεβού να μοιάζει σαν μακρινή ανάμνηση.

Εάν έχεις υπάρξει ελεύθερος τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου, είναι πολύ πιθανό ότι έχεις κατεβάσει κάποια εφαρμογή γνωριμιών. Είναι αρκετά πιθανότερο να γνωρίσεις τον σύντροφό σου στο διαδίκτυο, παρά μέσω γνωριμίας από φίλους ή μία έντονης ματιάς από την άλλη πλευρά του μπαρ – μέθοδοι που φαντάζουν σχεδόν απαρχαιωμένοι -, καθώς η τεχνολογία των smartphones έχει αρπάξει την ευκαιρία να ικανοποιήσει την επιθυμία μας να βρίσκουμε τον έρωτα από την άνεση του σπιτιού μας.

Αν και οι ιστορίες πετυχημένων ζευγαριών που πρωτογνωρίστηκαν στο Tinder έχουν γίνει αρκετά συνηθισμένες, κάποιοι αμφισβητούν τα οφέλη του να βρεις με αυτόν τον τρόπο τον έρωτα. Οι ψυχολόγοι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τον εθισμό στις εφαρμογές γνωριμιών στους ασθενείς τους και πολλοί κατηγορούν εφαρμογές όπως το Bumble για την άνοδο τάσεων, όπως το ghosting (η πλήρης εξαφάνισή σου από κάποιον, χωρίς να δίνεις κανένα σημείο ζωής) και το breadcrumbing (τα μηνύματα φλερτ, που αποφεύγουν κάθε είδους δέσμευση). Θα μπορούσε, λοιπόν, να έχει αρνητικό αντίκτυπο η νυχτερινή συνήθειά σου να γυρνάς από προφίλ σε προφίλ;

Η διεπαφή των περισσότερων εφαρμογών γνωριμιών παιχνιδοποιεί την αναζήτηση για έρωτα, μετατρέποντας την σε μία δραστηριότητα που μπορούμε να «παίξουμε» τόσο εύκολα, όσο μία πίστα Candy Crush. Όταν κάνουμε match, ο εγκέφαλός μας στέλνει μία δόση ντοπαμίνης, ένα χημικό ευθυμίας που ενεργοποιείται όταν πετυχαίνουμε κάτι αβέβαιο – και αυτή η δόση ντοπαμίνης είναι τρομερά ευχάριστη, σύμφωνα με το Psychology Today. Μάλιστα, ο συνιδρυτής του Tinder, Jonathan Bedeen, που σχεδίασε πρώτος τη λειτουργία του «swipe», την οποία συναντάμε πλέον στις περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών, έχει πει στο παρελθόν ότι η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη ώστε να μετατρέπει κάτι που ίσως κάποτε ήταν «εργασία» σε κάτι «διασκεδαστικό», σύμφωνα με το CNBC.

Αλλά μήπως διασκεδάζουμε υπερβολικά πολύ; Αυτό είναι κάτι που συζητείται. Εξάλλου, οι ειδικοί λένε ότι οι εφαρμογές σχεδιάζονται ώστε να μας πείθουν να επιστρέφουμε σε αυτές. Αν και το να βγεις ραντεβού είναι πιο εύκολο από ποτέ, οι millennials κάνουν πολύ λιγότερο σεξ από τις προηγούμενες γενιές, όπως αναφέρει η The Atlantic. Μπορεί όλοι να κάνουμε match, αλλά φαίνεται ότι αυτές οι εικονικές αλληλεπιδράσεις σπάνια γίνονται πραγματικές συναναστροφές, με την Hinge να αναφέρει ότι μόλις 1 στα 500 matches οδηγούν έστω στην ανταλλαγή τηλεφωνικών αριθμών. Φαίνεται ότι για κάποιους η αναζήτηση των ορμονών της χαράς, που μας φέρνει ένα match, έχει γίνει πιο σημαντική από την αναζήτηση του έρωτα ή του σεξ.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι κατηγορούν τις εφαρμογές γνωριμιών για την αύξηση των κακών τρόπων στα ραντεβού. Όταν η αναζήτηση του έρωτα παιχνιδοποιείται, οι επιλογές είναι απεριόριστες, είναι πολύ ευκολότερο να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους ως αντικείμενα, να αγνοείς το τελευταίο τους μήνυμα ή να μιλάς συγχρόνως με πολλούς διαφορετικούς υποψήφιους μνηστήρες.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η αντίθετη πλευρά. Τη στιγμή που οι εφαρμογές γνωριμιών κατακρίνονται από τους ρομαντικούς, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε επαφές που πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδύνατες. Οι έρευνες δείχνουν πως οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών τείνουν να κάνουν περισσότερες και διαφορετικές μεταξύ τους επαφές, σημειώνει το Forbes, ενώ κάποιες νεότερες έρευνες δείχνουν ότι ζευγάρια που γνωρίστηκαν διαδικτυακά έχουν μεγαλύτερες σε διάρκεια σχέσεις, σύμφωνα με το Business Insider. Διευρύνοντας το πεδίο των πιθανών μας συντρόφων, αντί να βολευόμαστε με κάποιον από τον στενό κοινωνικό μας κύκλο, σημαίνει ότι αυξάνουμε τις πιθανότητες να βρούμε κάποιον πραγματικά κατάλληλο για εμάς.

Όσο για την κακή συμπεριφορά, η οποία αποδίδεται στον πολλαπλασιασμό των ραντεβού από το διαδίκτυο; Ίσως βιαζόμαστε να εξιδανικεύσουμε την εποχή που το like δεν ήταν ο τρόπος μας για να καταλήξουμε σε ραντεβού. Οι ελεύθεροι πάντα ήταν και καλοί και κακοί. Εξάλλου, οι ρομαντικές κομεντί των 90s δεν θα ήταν οι ίδιες χωρίς έναν ερωτοχτυπημένο ρομαντικό που περιμένει πάνω από το τηλέφωνο για ένα τηλεφώνημα που ποτέ δεν έρχεται.

Κατ’ αρχάς, ας δούμε τα στατιστικά. Ο διευθυντής του Bumble αποκάλυψε ότι η εφαρμογή οδήγησε σε 20.000 επιβεβαιωμένους γάμους. Προφανώς, υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που ψάχνουν κάτι μακροχρόνιο.

Απόφυγε την εμμονή με τις εφαρμογές γνωριμιών, πατώντας αποσύνδεση όταν αισθάνεσαι ότι έχεις μπουχτίσει. Οι ειδικοί λένε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος φτάνει σε γνωστική υπερφόρτωση όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε πάνω από εννέα ανθρώπους, οπότε τα υπερβολικά πολλά matches μπορεί να σε οδηγήσουν σε εξουθένωση και στο να απορρίψεις κάποιον υπερβολικά γρήγορα. Περιόρισε τον διαδικτυακό σου χρόνο και σιγουρέψου ότι δεν αντιμετωπίζεις τις εφαρμογές γνωριμιών ως τον μόνο τρόπο για να βρεις τον έρωτα, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές οδοί που μπορούν να σε οδηγήσουν σε έναν πιθανό σύντροφο. Και να θυμάσαι ότι πίσω από αυτά τα προφίλ βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι. Να έχεις τη συναίσθηση ότι έχεις να κάνεις με τα συναισθήματα των άλλων, ακριβώς όπως θα έκανες και σε συναναστροφές σου στην πραγματική ζωή.

Όπως πολλές άλλες μορφές τεχνολογίας, έτσι και οι εφαρμογές γνωριμιών προσφέρουν μία απίστευτη ποικιλία επιλογών και ευκαιριών και οι κυνηγοί-συλλέκτες εγκέφαλοί μας ακόμα παλεύουν να προσαρμοστούν. Αν και η βιολογία μας είναι περίπλοκο ζήτημα, υπάρχουν σίγουρα τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας ώστε οι εφαρμογές γνωριμιών να χρησιμοποιούνται με περισσότερη σύνεση. Και αν το καταφέρεις; Τότε ο έρωτας (ή έστω μερικές διασκεδαστικές νύχτες) ίσως προκύψουν από ένα απλό match.

Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε από το The Every Girl
Επιμέλεια: Νικολέττα Σταμάτη

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice