10 λεπτά σε μια γυναικοκρατούμενη σεξιστική κοινωνία

Καταπιεσμένη πλειοψηφία: Μια ανατρεπτική ταινία μικρού μήκους

Πώς θα ήταν αν οι ρόλοι των φύλων αντιστρέφονταν; Πώς θα ήταν για έναν άντρα να ζει σε μια γυναικοκρατούμενη κοινωνία; Έναν τέτοιο κόσμο φαντάζεται η Eléonore Pourriat στην μικρού μήκους ταινία της με τίτλο «Καταπιεσμένη πλειοψηφία» (Majorité Opprimée).

Η ταινία σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στον σεξισμό και μετά από μία μόλις εβδομάδα που έχει ανέβει στο Youtube, έχει ξεπεράσει τα 2.000.000 views. Η Pourriat δήλωσε πως «για κάποιες σκηνές σκοπός δεν είναι να είναι ρεαλιστικές αλλά να τρομάξουν τον κόσμο».

Η ταινία γυρίστηκε πριν 5 χρόνια και κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ του Κιέβου. Πολύ πρόσφατα, όμως, έκανε αίσθηση. Η Eléonore Pourriat εξηγεί το γιατί: «Βασικά, όταν γύρισα την ταινία ήλπιζα πως θα υπήρχε ένα τέτοιο ενδιαφέρον. Στη Γαλλία πριν πέντε χρόνια ο κόσμος με ρώταγε αν το να είμαι φεμινίστρια ήταν κάτι σύγχρονο και επίκαιρο. Σήμερα κανείς δε ρωτάει. Ο φεμινιστικός αγώνας είναι πιο σημαντικός τώρα. Πριν πέντε χρόνια ένιωθα σαν εξωγήινη. Τώρα η ταινία μου κάνει αίσθηση γιατί τα δικαιώματα κινδυνεύουν. Το βλέπεις αυτό και στην Ισπανία με τα δικαιώματα περί έκτρωσης. Το θέμα του γάμου για όλους, η ομοφοβία, ο σεξισμός».

Μια εναλλακτική πραγματικότητα που σε προβληματίζει και μια γυναικοκρατούμενη σεξιστική κοινωνία μέσα σε 10 λεπτά. Μήπως όσα θεωρούνται αποδεκτά και δεδομένα, είναι στ' αλήθεια πολιτισμικά κατάλοιπα και δεν πρέπει να θεωρούνται και τόσο δεδομένα;

Δείτε την ταινία μικρού μήκους «Καταπιεσμένη Πλειοψηφία»:

OPPRESSED MAJORITY (Majorité Opprimée English), by Eleonore Pourriat

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice