Και τι ισχύει στην πραγματικότητα
Μερικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι είσαι ασέξουαλ
«Μάλλον δεν έχεις ακόμα συναντήσει το κατάλληλο άτομο.»
«Ίσως είσαι λίγο παλιομοδίτικος σε ότι έχει σχέση με το σεξ.»
«Φάση είναι, θα περάσει. Μήπως έχουν πρόβλημα οι ορμόνες σου;»
Όταν το περιοδικό Elite ζήτησε από τους asexual αναγνώστες του να μοιραστούν τα πιο ενοχλητικά σχόλια που έχουν ακούσει, αυτές ήταν μερικές από τις πιο συχνές απαντήσεις.
Η αλήθεια είναι πως ο όρος «ασεξουαλικότητα» είναι ακόμα αρκετά καινούργιος (στην Ελλάδα σχεδόν άγνωστος) και έτσι τις περισσότερες φορές δεν αναφέρεται καν σε συζητήσεις περί σεξουαλικών προτιμήσεων, παρόλο που αντιπροσωπεύει το «Α» της LGBTQIA+ κοινότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία πληθώρα από μύθους και ξεπερασμένες υποθέσεις γύρω από το θέμα, γεγονός που ίσως σε προβληματίσει ιδιαίτερα αν είσαι νέο άτομο και ακόμα ανακαλύπτεις όλες τις πτυχές του εαυτού σου.
Σε περίπτωση που σου περάσει λοιπόν από το μυαλό ότι ίσως είσαι asexual, τα σημεία αναφοράς της χώρας μας που μπορούν να σε βοηθήσουν να βγάλεις κάποια συμπεράσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Και δυστυχώς υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο, αν εκφράσεις τις σκέψεις σου σε γνωστούς και φίλους, να αντιμετωπιστείς με αδιαφορία και ένα βάρβαρο «έλα μωρέ» (στην καλύτερη των περιπτώσεων).
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ξεκαθάρισμα του τι ΔΕΝ είναι η ασεξουαλικότητα. Για πολλά χρόνια συσχετιζόταν με την «χαμηλή λίμπιντο» ή την αποστασιοποίηση από το σεξ, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από τα δύο. Σύμφωνα με το Asexual Visibility and Education Network (AVEN), ο επίσημος ορισμός του asexual ατόμου είναι «κάποιος που δεν αισθάνεται σεξουαλική ορμή, έλξη ή έναν εσωτερικό πόθο να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις». Επίσης σύμφωνα με το AVEN η ασεξουαλικότητα δεν περιγράφει καμία διαταραχή, επιλογή ή το αποτέλεσμα κάποιας ορμονολογικής ανωμαλίας του ατόμου. Όλα καλά μέχρι εδώ;
Τα πράγματα φυσικά δεν είναι απλά ή ασπρόμαυρα, και κάτι τέτοιο προφανώς ισχύει και στην περίπτωση που εξετάζουμε. Έτσι λοιπόν η διάσημη οργάνωση Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) μας πληροφορεί πως το φάσμα της ασεξουαλικότητας είναι μεγάλο και διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Με άλλα λόγια, asexual άτομα μπορεί να αισθανθούν σεξουαλική έλξη και ρομαντικά συναισθήματα σε ποικίλες μορφές. Το demisexuality για παράδειγμα (ένας όρος που εφευρέθηκε από το AVEN) αναφέρεται σε ανθρώπους που αναπτύσσουν σεξουαλικές διαθέσεις για άλλα άτομα μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
«Η ασεξουαλικότητα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και δεν υπάρχουν τρανά συμπτώματα ή σημάδια που δίνουν οριστική απάντηση αν είσαι asexual ή όχι», πληροφορεί η Morgan Pasquier, πρεσβευτής της GLAAD Πανεπιστημιούπολης. «Η εμπειρία του καθένα μας είναι διαφορετική».
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που ίσως υποδηλώνουν ότι μπορεί να είσαι asexual.
Για παράδειγμα, αν τα μέλη της παρέας σου συζητάνε με ενθουσιασμό (και λεπτομέρειες) για όλες τις σέξι περιπέτειες που θα ήθελαν να έχουν με το αντικείμενο του πόθου τους (είτε αυτό είναι ο χαριτωμένος τυπάκος από το άλλο τμήμα είτε ο Harry Styles) και εσύ δεν μπορείς με τίποτα να ταυτιστείς, ίσως αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να προσέξεις. Στην περίπτωση της Pasquier, αυτή ακριβώς η δυσκολία της να συμμετέχει σε παρόμοιες συζητήσεις ήταν που την οδήγησε στο να αναγνωρίσει την ασεξουαλικότητά της.
«Ξεκίνησε με τους Jonas Brothers και τον Bieber, για να πω την αλήθεια. Ναι, ήταν όμορφοι αλλά ποτέ δεν θέλησα να τους φιλήσω!»
Δεν θα ασχοληθούμε την συγκεκριμένη στιγμή με το γιατί έβρισκε τον Justin Bieber όμορφο, χρειάζεται ολόκληρο καινούργιο άρθρο.
Βέβαια από την άλλη, το γεγονός ότι είσαι asexual δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και η φαντασία σου. Πιο συγκεκριμένα, μία έρευνα του 2017 στην οποία συμμετείχαν 354 asexual άτομα και εκδόθηκε στο επιστημονικό άρθρο Archives of Sexual Behavior βρήκε τα ¾ των ανδρών και τις μισές γυναίκες να έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και όνειρα.
Ένα άλλο κοινό στοιχείο μεταξύ αρκετών asexuals είναι πως τους προκύπτει σωματική έλξη για κάποιο άτομο κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες, και μόνο όταν αναπτύσσουν μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο μαζί του. Τότε θα θελήσουν να κάνουν σεξ, ανεξαρτήτως εμφάνισης (και πολλές φορές φύλου) του άλλου ατόμου.
Από την άλλη, έχουμε τις παρεξηγήσεις και τα λανθασμένα συμπεράσματα του υπόλοιπου κόσμου. Μία τέτοια είναι πως οι asexuals δεν μπορούν να νιώσουν αγάπη ή παρεμφερή ρομαντικά αισθήματα. Πιο συγκεκριμένα, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 και εκδόθηκε ως μέρος του άρθρου Group Processes & Intergroup Relations αποκάλυψε πως οι asexuals συχνά αντιμετωπίζονται ως άτομα που κατέχουν λιγότερα ανθρώπινα συναισθήματα από τους υπόλοιπους. «Κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι αληθές,» δηλώνει η Pasquier. «Προφανώς μπορούμε να ερωτευτούμε, να κάνουμε ρομαντικές σχέσεις, να αναπτύξουμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με άλλα άτομα και να δημιουργήσουμε τις δικές μας οικογένειες.»
Αν όμως βρίσκεσαι σε μία σχέση η οποία περιέχει σεξ και εσύ το αντιμετωπίζεις σαν απλά κάτι που «οφείλεις» να κάνεις για χάρη του συντρόφου σου, ίσως πρέπει να κάνεις μία σοβαρή συζήτηση μαζί του. Κανένας δεν πρέπει να νιώθει αναγκασμένος να κάνει κάτι που δεν θέλει, κυρίως κάτι τόσο προσωπικό!
Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα γύρω από την ασεξουαλικότητα, υπάρχουν αρκετές πηγές που μπορούν να βοηθήσουν, όμως δυστυχώς (γκουχ, γκουχ) είναι όλες στα Αγγλικά. Η ίδια η Parquier έχει δημοσιεύσει έναν μεγάλο αριθμό κειμένων γύρω από το θέμα, με πιο αξιοσημείωτα το άρθρο για την διαφορετικότητα των asexual και των aromantic ταυτοτήτων και εκείνο που ασχολείται με το γενικότερο νόημα της ασεξουαλικότητας και την συμπερίληψή της στην LGBTQ κοινότητα. Επίσης υπάρχει το Asexuality Archive, ένα forum με πάρα πολλή πληροφορία γύρω από το θέμα και κείμενα όπως «101 Guides on Possible Signs of Asexuality» (δηλαδή 101 πιθανά σημάδια ασεξουαλικότητας) ή το «Asexual’s Guide to Having Sex» (οδηγός σεξ για έναν ασέξουαλ). Το The Asexual Agenda είναι μία ακόμα χρήσιμη πηγή, που φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από contributors, οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.