Πώς θα δείξεις την αγάπη σου
Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τις λέξεις © Lucas Lenzi
Σχεσεις

«Σε αγαπώ»: Πώς θα το καταλάβει, χωρίς να πεις τις λέξεις;

Πήγαινε μαζί του θέατρο κι ας υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείς στο πρώτο μισάωρο

Τρόποι να δείξεις την αγάπη σου, χωρίς να πεις «Σε αγαπάω»

Αν είσαι στη σωστή σχέση, τότε αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή, που θα κοιτάξεις τον άνθρωπο δίπλα σου συνειδητοποιώντας ότι τον έχεις ερωτευτεί. Ναι, υπάρχει η πιθανότητα ότι είσαι αρκετά αυθόρμητος, ώστε απλά να γυρίσεις να του πεις «Σε αγαπάω», χωρίς κανέναν φόβο. Αν δεν είσαι όμως;

Όσο ειλικρινά κι αν το αισθάνεσαι, δεν είναι απίθανο κάτι να σε κρατάει από το να το πεις δυνατά. Ίσως φοβάσαι ότι ο άλλος δεν νιώθει ακόμα το ίδιο με εσένα. Ίσως διαισθάνεσαι ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να ακούσει το «Σε αγαπάω» σου. Ίσως «τρέμεις» μην τον τρομάξεις και φύγει.

Δεν χρειάζεται να πιεστείς και να το πεις, αν δεν πιστεύεις ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν νομίζεις, όμως, πως με κάποιον τρόπο πρέπει να τον βοηθήσεις έστω να το υποψιαστεί; Υπάρχουν τρόποι να του δείξεις πώς αισθάνεσαι, χωρίς οι λέξεις «Σε αγαπάω» να βγουν από τα χείλη σου ακόμα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε το κλισέ: οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τις λέξεις.

Πράξεις που λένε «Σε αγαπάω»

Να είσαι καλός ακροατής
Μην κάθεσαι απλά να τον ακούς κουνώντας το κεφάλι και μη διακόπτοντας. Δώσε προσοχή σε ό,τι σου λέει και διάκοψε τον για να κάνεις ερωτήσεις και σχόλια –όχι κριτική-. Αν πραγματικά τον ακούσεις, δεν θα καταλάβει μόνο πως τον αγαπάς, αλλά θα είσαι σε θέση να κάνεις και πράξεις που μαρτυρούν τον έρωτα σου. Τι; Να ρωτήσεις πώς πήγε κάτι σημαντικό για εκείνον ή να κλείσεις εισιτήρια για την αγαπημένη του ταινία/παράσταση/συγκρότημα.

Επιπλέον tip: Μην χαζεύεις στο κινητό την ώρα που σου μιλάει. Ακόμα κι αν είσαι αρκετά καλός στο multitasking, ώστε πραγματικά να ακούς, θα δώσεις την εντύπωση ότι βαριέσαι και αδιαφορείς.

Δείξε ότι τον εκτιμάς
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Να λες ευχαριστώ κάθε φορά που κάνει κάτι για εσένα –ειδικά αν πρόκειται για κάτι που ξέρεις πως οι περισσότεροι δεν θα το έκαναν- και να μην ντρέπεσαι να τον ρωτάς πράγματα ή να του ζητάς συμβουλές, όταν γνωρίζεις ότι σε κάποιον τομέα υπερέχει σε σχέση με εσένα. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι να αισθανθεί ανώτερος και να σε περάσει για χαζό, αλλά να καταλάβει ότι τον εκτιμάς και τον θαυμάζεις.

Υπάρχει κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις. Θυμάσαι όλα τα εγκώμια που έχεις πλέξει για εκείνον στους φίλους σου, όταν εκείνος δεν είναι μπροστά, λέγοντας τους πόσο υπέροχος, έξυπνος, αστείος, τρυφερός κ.ο.κ. είναι; Μήπως ήρθε η ώρα να τα ακούσει και εκείνος; Αν δεν θες να πας να του πεις εντελώς άμεσα όλα όσα θεωρείς ότι είναι, ακόμα καλύτερο είναι όταν θα έχετε βγει όλοι μαζί σε μία παρέα να γυρίσεις και να πεις σε έναν φίλο σας –όταν θα είναι και αυτός μπροστά, όχι όταν βγει για τσιγάρο ή πάει τουαλέτα-κάτι όπως «Δεν φαντάζεσαι πόσο έξυπνος είναι ο…».

Να έχεις κατανόηση
Ή, αλλιώς, μην είσαι υπερβολικός, ή δώσ’ του λίγο χώρο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ένας καβγάς δεν είναι απαραίτητος. Άργησε να έρθει γιατί έχασε το λεωφορείο; Τελικά δεν θέλει να πάτε κάπου έξω γιατί είναι κουρασμένος από τη δουλειά; Αυτό το Σάββατο θέλει να δει τους φίλους του; Πριν αποφασίσεις ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γκρινιάξεις, σκέψου ποια θα ήθελες να είναι δική του στάση, όταν κάποια στιγμή αντιστραφούν οι ρόλοι. Η κατανόηση δεν είναι μόνο η υγιής αντίδραση για τη σχέση σας, αλλά και η απόδειξη ότι τον νοιάζεσαι αρκετά, ώστε να μην βάζεις τον εγωισμό σου πάνω από εκείνον.

Κάνε συμβιβασμούς
Δεν χρειάζεται να γίνεται πάντα το δικό σου. Σε μία σχέση πρέπει να είναι και οι δύο ευχαριστημένοι, γι’ αυτό καλό είναι να αναζητάς πάντα τη χρυσή τομή, ακόμα και για τα μικρά πράγματα, από το πού θα βγείτε και τι θα φάτε, μέχρι το σε τι θερμοκρασία θα βάλετε το κλιματιστικό και πόσο αλάτι θα μπει στο φαγητό. Βέβαια, αν θες να δείξεις λίγο παραπάνω την αγάπη σου, μια στο τόσο μπορείς να κάνεις πίσω, να δείτε θρίλερ κι ας μην τα αντέχεις ή να πας μαζί του στο θέατρο κι ας είναι πιθανό να κοιμηθείς στο πρώτο μισάωρο.

Ξεβολέψου
Οι μικρές –ή και οι μεγάλες- χειρονομίες πάντα αποτελούν δείγμα αγάπης και ενδιαφέροντος. Ξέρεις, όμως, τι λέει «Σε αγαπάω» ακόμα πιο δυνατά; Όταν η χειρονομία αυτή είναι κάτι εντελώς έξω από τις νόρμες σου ή/και πρακτικά δύσκολο για εσένα. Ναι, το να φέρεις το αγαπημένο του γλυκό δείχνει ήδη ότι τον σκέφτηκες, αλλά η πράξη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν οδήγησες ή πήρες τα ΜΜΜ μέχρι την άλλη μεριά της πόλης για να το βρεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, προφανώς θα χαρεί αν του κάνεις έκπληξη ένα βράδυ που δεν σε περιμένει, αλλά πόσο πιο σημαντικό είναι να το κάνεις ένα βράδυ που ήσουν μέχρι αργά στη δουλειά και πήγες παρά το γεγονός ότι είσαι πτώμα; 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice