Η καραντίνα σκοτώνει το online φλερτ στην Ελλάδα
© Unsplash/ Charles Deluvio
Σχεσεις

Η καραντίνα «σκοτώνει» το online φλερτ στην Ελλάδα

63% όσων χρησιμοποιούν εφαρμογές και sites γνωριμιών μείωσε τις επισκέψεις του κατά την περίοδο του εγκλεισμού

Έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι Έλληνες φλέρταραν λιγότερο κατά την περίοδο της καραντίνας μέσω εφαρμογών και sites γνωριμιών.

Θα περίμενε κανείς ότι η καραντίνα και ο εγκλεισμός στο σπίτι θα οδηγούσαν τους Έλληνες να περνούν περισσότερο χρόνο online και φυσικά να φλερτάρουν και περισσότερο μέσω των εφαρμογών και sites γνωριμιών. Κι όμως, η έρευνα που πραγματοποίησε η aboutpeople για λογαριασμό της Kaspersky τον Απρίλιο του 2020 δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Χρήστες social media και dating apps

Όλο και πιο συχνά ακούμε ή βλέπουμε γνωστούς και φίλους να μιλάνε για apps γνωριμιών, όπως το Tinder, το Match ή το Badoo. Αν διαβάζεις και Thank You, Next, ακόμα πιο συχνά. Φαίνεται όμως ότι η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει ότι αυτές οι εφαρμογές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς είναι λανθασμένη. Οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν τα social media (Facebook, Instagram, Twitter, κτλ) για να φλερτάρουν, ενώ ένας στους τρεις ψάχνει το «τυχερό» του μέσω WhatsApp, Viber, Snapchat και Messenger. Πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών; Σύμφωνα με την έρευνα κάτι περισσότερο του 10%, ενώ πρώτη σε δημοτικότητα είναι η εφαρμογή Tinder με 59,5% και ακολουθεί το Badoo με 54,3%.

Μείωση επισκεψιμότητας τις ημέρες της καραντίνας

Το σοκαριστικό είναι ότι ενώ ήμασταν όλοι κλεισμένοι στο σπίτι και η φυσική επαφή ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτη, οι Έλληνες φαίνεται ότι δεν προσπάθησαν να αναπληρώσουν το «κενό» με online γνωριμίες. Για την ακρίβεια, το 68,3% των χρηστών αυτών των εφαρμογών τις χρησιμοποίησε λιγότερο απ' ό,τι πριν τον εγκλεισμό.

online_dating_flerting.jpg
© Unsplash/ Alexander Sinn

Ψυχολογική και τεχνολογική ανασφάλεια

Όπως φαίνεται, το ζήτημα της ασφάλειας, τόσο της διαδικτυακής από κυβερνοαπειλές, όσο και της ψυχολογικής/ συναισθηματικής, κατά τη χρήση των παραπάνω εφαρμογών είναι κρίσιμο.

Το 53,6% των χρηστών πιστεύει ότι αυτές οι εφαρμογές και sites παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας από απειλές στον κυβερνοχώρο χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας (αντιιϊκά προγράμματα, VPN). Κι ενώ τους περισσότερους προφανώς μας ενδιαφέρει η ιδιωτικότητα και η διατήρηση της ανωνυμίας μας όταν σερφάρουμε στο internet μόλις το 49,1% απάντησαν ότι έχουν εγκατεστημένα αντιιϊκά προγράμματα στις συσκευές που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στο internet και σε εφαρμογές. Ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό (16,3%) εκείνων που έχει εγκαταστήσει VPN στις συσκευές που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές.

Αναφορικά με τη μείωση της επισκεψιμότητας των sites γνωριμιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Μίνα Μαρούγκα, Ψυχολόγος, συνεργάτης Ιατρείου Ψυχοεκπαίδευσης και Οικογενειακών Παρεμβάσεων Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, εξηγεί ότι η καραντίνα μετασχημάτισε τον ψυχισμό, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Οι κλήσεις των πολιτών στη γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306 της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο, έδειξε ότι η καραντίνα και η απώλεια των ελευθεριών του ατόμου έφεραν την κατάθλιψη στο προσκήνιο.

Οι συζητήσεις περί δεύτερου κύματος της πανδημίας γεννούν απαισιοδοξία και απώλεια της ελπίδας για το μέλλον. «Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι άνθρωποι βλέπουν στο μέλλον των διαπροσωπικών τους σχέσεων το άγγιγμα ενοχοποιημένο, ενώ ο φόβος της μόλυνσης και η κοινωνική απόσταση των δυο μέτρων συντείνουν όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική απόσταση. Ταυτόχρονα οι οικονομικές ανασφάλειες της επόμενης μέρας που καταγράφουμε να γιγαντώνονται αυτές τις ώρες, απορροφούν μεγάλο μέρος από το ψυχικό απόθεμα όλων, αφήνοντας λίγο χώρο για "επένδυση" στο φλερτ και τις νέες γνωριμίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Μίνα Μαρούγκα.

«Είναι πολύ καλό να βλέπουμε ότι οι Έλληνες, σε τόσο μεγάλο αριθμό, εκτιμούν την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία τους όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών. Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές γνωριμιών που δεν προστατεύονται σωστά, σημαίνει ότι εξακολουθούν να εκτίθενται σε διαφορετικούς τύπους κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ιδιωτικών πληροφοριών ή της διάθεσης των λογαριασμών τους στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών», σχολίασε ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο και πρόσθεσε: «Μια σύνδεση που είναι εξασφαλισμένη μέσω VPN, που δημιουργείται μέσω της συσκευής με εγκατεστημένες, αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, μπορεί πάντα να απομακρύνει αυτόν τον πονοκέφαλο και να σας επιτρέψει να περιηγηθείτε με ασφάλεια στον κόσμο του διαδικτυακού φλερτ».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice