Υπάρχουν «διαλείμματα» στις σχέσεις και πώς λειτουργεί αυτό;

Κάπου στο βάθος ακούω ακόμα τον Ρος να φωνάζει

Διάλειμμα σε μια σχέση ισοδυναμεί με χωρισμό; Μπορεί να βοηθήσει μια σχέση να βελτιωθεί κι αν ναι πώς;

Η πρώτη φορά που ακούσαμε τον όρο «διάλειμμα» για μια σχέση ήταν πριν αρκετά σχεδόν πολλά, χρόνια στην αμερικανική κωμική σειρά «Φιλαράκια» από τον Ρος. Ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, από την Ρέιτσελ μιας και εκείνη το πρότεινε. Βέβαια, η φράση «ήμασταν σε διάλειμμα» κόλλησε με τον Ρος, ίσως επειδή δεν έχανε ευκαιρία να τη φωνάζει σε σχεδόν κάθε σεζόν. Τελικά πρόκειται για μια πιο ευγενική λέξη για το χωρισμό (όπως πίστεψε ο Ρος) ή για μια περίοδο που παίρνεις λίγο χρόνο μακριά από τον άλλο χωρίς αυτό να του επιτρέπει να κοιμηθεί με κάποια άλλη στο ενδιάμεσο (όπως πίστευε η Ρέιτσελ); Όπως διαπιστώσαμε στη σειρά, αλλά και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη ζωή, αν δεν διευκρινιστεί από την αρχή ανάμεσα στο ζευγάρι τι σημαίνει «διάλειμμα», τότε αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε χωρισμό.

Μπορεί πράγματι να δουλέψει κάτι τέτοιο σε μια πραγματική σχέση; Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009 σε φοιτητές με σχέσεις που χώριζαν και επανασυνδέονταν συχνά, έδειξε ότι αυτά τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν αρνητικές εμπειρίες, όπως προβλήματα επικοινωνίας και ανασφάλειας και λιγότερο πιθανό να αναφέρουν θετικά συναισθήματα, όπως αγάπη και κατανόηση. Συγκριτικά με άλλους τύπους ζευγαριών πάντα. Λίγο πιο πίσω, μια έρευνα του 2004 σε νέους ενήλικες έδειξε ότι μόνο το 1/3 των ζευγαριών που χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν, τελικά μένουν μαζί μακροπρόθεσμα. 

Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πει ωστόσο αν ένα διάλειμμα στη σχέση μπορεί να είναι ευεργετικό ή καταστροφικό, παρά μόνο οι συνθήκες και ο τρόπος που το ζευγάρι το χειρίζεται. Τι θα μπορούσε να βοηθήσει;

Τι σημαίνει διάλειμμα για εσάς

Το πιο βασικό όταν νιώθετε τέλμα στη σχέση και αποφασίζετε να δοκιμάσετε το διάλειμμα, είναι να συμφωνήσετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Μπορείτε να βγείτε ή να κάνετε σεξ με άλλους; Θα έχετε οποιαδήποτε επικοινωνία, κι αν ναι κάθε πότε; Θα μπλοκάρετε ο ένας τον άλλο στα social media (Οι Ρος και Ρέιτσελ δεν είχαν τέτοια προβλήματα) ή επιτρέπεται η online παρακολούθηση; Θα το πείτε στους φίλους και την οικογένειά σας; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν για να μην πληγώσετε άθελά σας ο ένας τον άλλο. Θα είναι σίγουρα μια δύσκολη συζήτηση αλλά θα ξεκαθαρίσει πολλά και θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Οι καλοί λογαριασμοί

Εκτός από τα παραπάνω, τα ζευγάρια που ζουν μαζί έχουν να αντιμετωπίσουν και κάποιες πιο πρακτικές δυσκολίες όπως είναι ο χώρος και το κοινό ταμείο. Αν κανένας από τους δύο δεν έχει άλλο μέρος να μείνει για ένα διάστημα, μπορείτε ακόμα να κάνετε το διάλειμμά σας θέτοντας όρια στο σπίτι. Ποιος θα κοιμάται στο κρεβάτι και ποιος στον καναπέ, ποιος χώρος θα είναι αποκλειστικός, αν θα συνεχίσετε να καλείτε κόσμο στο σπίτι και άλλα τέτοια άχαρα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε (ας θυμηθούμε ξανά την Τζένιφερ Άνιστον με τον Βινς Βον στο The Break Up). Σίγουρα, όσο λιγότερη επαφή έχετε τόσο το καλύτερο γι'αυτό που θέλετε να πετύχετε με το "διάλειμμα", αλλά χρειάζεται προσεκτική οργάνωση.

Εστίασε στον εαυτό σου

Το πιο σημαντικό όταν κάνεις διάλειμμα από τη σχέση σου είναι ότι μπορείς να εστιάσεις στον εαυτό σου και να αξιολογήσεις τις ανάγκες σου. Ίσως η έλλειψη επικοινωνίας που είχατε να οφείλεται στο γεγονός ότι περνούσες περισσότερο χρόνο να ασχολείσαι με τις ανάγκες του φίλου σου ή του σπιτιού και να μην σκέφτεσαι τι θέλεις εσύ. Αν δεν ξέρεις τι θες, πώς θα το ζητήσεις από το σύντροφό σου; Το μόνο που θα κάνεις θα είναι να στέλνεις μπερδεμένα μηνύματα με τη συμπεριφόρα σου και να δημιουργείται ένταση ανάμεσά σας. Τόσο εσύ όσο κι εκείνος θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε το χρόνο και την απόσταση για να βάλετε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο είναι επίσης πάντα καλή επιλογή.

Αξιολόγηση της σχέσης

Πολλές φορές μένουμε σε τοξικές σχέσεις που δεν καταλαβαίνουμε απλά και μόνο από συνήθεια, από φόβο για το άγνωστο, από ρουτίνα ή επειδή δεν σταματήσαμε ποτέ να πάρουμε μια ανάσα και να συνειδητοποιήσουμε αν αξίζει όντως να προσπαθούμε τόσο. Σίγουρα οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά και υποχωρήσεις αλλά δεν πρέπει να μοιάζουν με άθλο, ούτε να απορροφούν όλη σου την ενέργεια. Στην τελική, αυτό που όλοι αναζητάμε σε ένα σύντροφο είναι η ευτυχία, αν κάποιος σε κάνει να νιώθεις μόνιμα δυστυχισμένη γιατί μένεις μαζί του; Ένα διάλειμμα ίσως δείξει ότι κάποιο μέρος της σχέσης πρέπει να αλλάξει, αλλιώς θα πεθάνει. Απομακρύνσου, ηρέμησε και δες τα πράγματα με άλλη ματιά.

Deadlines

Πριν ξεκινήσει το διάλειμμα, είναι σημαντικό να ορίσετε πόσο θα κρατήσει. Δώστε για παράδειγμα το περιθώριο ενός μήνα και όταν αυτός τελειώσει, συζητήστε αν θα είστε ξανά μαζί, αν θα χωρίσετε ή αν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο και πόσο. Μπορεί τελικά η σχέση σας να βγει πιο δυνατή και να λύσετε τα μεταξύ σας προβλήματα. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι στενάχωρο όμως οδηγώντας σε χωρισμό είναι καλύτερο από την μόνιμη ανασφάλεια. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται να επουλωθεί και να συνεχίσει.

Τα δια μαγείας happy ends βρίσκονται στις ταινίες. Στην πραγματική ζωή δυστυχώς πρέπει να τα κερδίσεις.