10 πράγματα που κάνουν τα αγαπημένα ζευγάρια πριν κοιμηθούν
Sasin Tipchai / Pixabay
Σχεσεις

10 πράγματα που κάνουν τα αγαπημένα ζευγάρια πριν κοιμηθούν

Εσείς είστε αγαπημένοι; Τσεκάρετε τι λένε οι ψυχολόγοι

Ετοιμάζεστε να πάτε για ύπνο με τον σύντροφό σας; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που δίνουν οι ψυχολόγοι για να έχετε μια ευτυχισμένη συζυγική ζωή.

Είναι η ώρα που τα παιδιά, αν υπάρχουν, έχουν πέσει για ύπνο, έχετε χωνέψει το βραδινό, έχετε τσακίσει κάτι παχυντικά σνακ, στο σπίτι επικρατεί σιωπή και η τηλεόραση παίζει για να παίζει. Πριν κάποιος από τους δύο του ζευγαριού γλαρώσει και βασιλέψει στον καναπέ, και οι δύο αποσύρονται στα ενδότερα για να προχωρήσουν στο τελευταίο bonding της ημέρας. Εκεί μιλούν για λίγο, φιλιούνται-αγκαλιάζονται και την πέφτουν.

Εντάξει, ό,τι περιγράψαμε μοιάζει με το φινάλε, την τελική σκηνή ρομαντικής κομεντί, δηλαδή με μυθοπλασία. Η πραγματικότητα που ζούμε είναι διαφορετική και τα βράδια μας με τον σύντροφό μας δεν κλείνουν με αυτόν τον τρόπο ακριβώς.

Κακώς λένε οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως επιβάλλεται σε ένα ζευγάρι να περνάει ποιοτικό χρόνο πριν τον ύπνο, είτε πρόκειται για μερικά λεπτά είτε για καμιά ώρα. Είναι μια τελευταία ευκαιρία να χαρεί ο ένας τον άλλον, να του μιλήσει, να του εκφράσει τρυφερότητα και την αγάπη.

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές που δίνουν οι ψυχολόγοι στα «νυσταγμένα» ζευγάρια. Και δεν μιλούν για σεξ.

Βάλτε τα κινητά στο αθόρυβο ή και απενεργοποιήστε τα
Σίγουρα θα πρέπει να τα αφήσετε εκτός κρεβατοκάμαρας. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως η εξάρτηση από τα social media καταστέλλει την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, που είναι γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Οπότε, διαλέξτε, ή social ή αγάπη.

Ξεχάστε τη δουλειά
Μην τσεκάρετε τα mails σας στο κρεβάτι. Ξεκουραστείτε, και για να είστε πιο παραγωγικοί την επόμενη μέρα, αλλά και γιατί ο σύντροφός σας δεν χρωστάει να αγχώνεται για τα εργασιακά σας και το βράδυ. Προσπαθείστε να χαραλώσετε πιάνοντας μια κουβεντούλα μαζί του, σίγουρα άσχετη με τη δουλειά ή με τα στενά οικονομικά σας και γενικώς άσχετη με οτιδήποτε γεννά άγχος και έγνοιες.

Πηγαίνετε μαζί στην κρεβατοκάμαρα, νυστάζετε δεν νυστάζετε
Πολλές φορές κάποιος από τους δυο θέλει να δει το τέλος μιας ταινίας, ενώ ο άλλος έχει γείρει ήδη και κατευθύνεται προς την κρεβατάρα. Εντάξει, θα γίνει κι αυτό καμιά φορά, αλλά οι ψυχολόγοι λένε πως τα ευτυχισμένα ζευγάρια πλένουν μαζί τα δόντια τους και πέφτουν μαζί στο κρεβάτι. Βοηθάει, λένε, στην ενίσχυση της οικειότητας.

Φτιάξτε μια «πριν τον ύπνο» ρουτίνα
Αυτή η καθημερινή ρουτίνα αφενός είναι μια αφορμή για κοινές δραστηριότητες με τον άλλο, αφετέρου ετοιμάζει τον εγκέφαλο και το σώμα μας για τον ύπνο.

Κουβεντιάστε
Αφήστε τον άλλον να σας εκφράσει τα συναισθήματά του για όσα του συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Δεν χρειάζεται να του δώσετε συμβουλές ή λύσεις, απλώς ακούστε με ενδιαφέρον και αγάπη. Στη συνέχεια εκφράστε κι εσείς συναισθήματα, αλλά πάντα θετικά. Προσπαθήστε να κάνετε τον άλλον να ξεχάσει τα προβλήματά του με μια «ένεση» αισιοδοξίας. Έτσι η μέρα θα κλείσει με μια θετική γλυκιά νότα.

Όχι μαλώματα, όχι κρεβατομουρμούρα
Δεν μαλώνουμε για κανέναν λόγο πριν τον ύπνο. Και δεν θα λύσετε τα ζητήματά σας, και θα κοιμηθείτε ταραγμένα, και θα ξυπνήσετε εκνευρισμένοι.

Απομακρύνετε τα παιδιά από το κρεβάτι
Τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται στον χώρο τους. Η μόνη περίπτωση που οι ψυχολόγοι επιτρέπουν τον ύπνο των παιδιών στο κρεβάτι των γονιών είναι όταν έχουν εφιάλτες. Η κρεβατοκάμαρα είναι ιδιωτικός χώρος του ζευγαριού και απαγορεύονται «εισβολείς». Στην κρεβατοκάμαρα ισχύει ο περίφημος «κανόνας των δύο»

Απομακρύνετε τα κατοικίδια από το κρεβάτι
Σύμφωνα με έρευνες, το 63% όσων κοιμούνται με τα κατοικίδιά τους δεν χορταίνουν ύπνο. Τα καημένα τα ζωάκια γίνονται ενοχλητικά χωρίς να το θέλουν και ταράζουν τον ύπνο μας. Επίσης και με τα κατοικίδια παραβιάζεται ο «κανόνας των δύο».

Κάντε στον άλλον ένα μασαζάκι
Ένα ελαφρύ μασάζ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνει το άγχος και φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά.

Δώστε αγκαλίτσες και φιλάκια
Ένα χάδι και μια αγκαλιά είναι η πιο χαλαρωτική, θετική και τρυφερή κίνηση πριν τον ύπνο. Οι ψυχολόγοι είναι σίγουροι πως αν ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σχέση είναι στον καλύτερο δυνατό δρόμο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice