Ο εαυτός σου (και γιατί σου τη σπάει)
© Alina Scheck/ Unsplash
Σχεσεις

Ο εαυτός σου (και γιατί σου τη σπάει)

12 φορές που ο εαυτός σου ανέλαβε πρωτοβουλίες και λειτούργησε χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με σένα προσωπικά

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει για τον εαυτό μας και αναρωτιέται γιατί δεν μαθαίνει ποτέ αυτός ο άνθρωπος.

Καλώς ή κακώς, έχεις έναν και μοναδικό εαυτό (σε κλινικές περιπτώσεις, δύο ή περισσότερους εαυτούς, αλλά ας τους δούμε ενιαίους). Του λες, «δε θα το κάνεις αυτό», «δε θα το πεις εκείνο», «σου απαγορεύω να αγοράσεις αυτήν την αηδία», και σε γενικές γραμμές επειδή είναι δικός σου άνθρωπος, ο εαυτός σου σε ακούει.

Μερικές φορές σε γράφει κανονικά. Είναι οι φορές που ξέρεις ποιο είναι το σωστό /καλό /αποτελεσματικό /έξυπνο πράγμα να πεις ή να κάνεις, αλλά σαν από θαύμα λες ή κάνεις το αντίθετο. Όπως και οι φορές που συζητάς ψύχραιμα με τον εαυτό σου και τον πείθεις να μη φάει /φορέσει /πιει /αγοράσει /πλησιάσει /καπνίσει /κουτουπώσει κάτι: σα να μη μεσολάβησε καμία απολύτως συζήτηση, ο εαυτός σου τσακίζει ένα τσουρέκι, φοράει καυτό σορτς με φούντες σε σέλφια, πίνει οχτώ βότκες λεμόνι στον καναπέ και αγοράζει διαδικτυακά λαχανί πουκάμισο με ροζ μανσέτες…

Και τότε πείθεσαι ότι ο εαυτός σου είναι ένας γελοίος και μισός.

Αν δε σου την έχει σπάσει ποτέ ο εαυτός σου, δεν έχεις βρεθεί ποτέ σε μία από τις παρακάτω δύσκολες θέσεις:

1. Υποσχέθηκες στην Α κολλητή να μην πεις στη Β κολλητή ότι η Α, σε μια βραδιά τρελού καρναβαλιού, έπεσε στα σορόπια με τον/την πρώην της Β, με τον/την οποίον η Β είναι ακόμα τσιμπημένη… μόνο που, το ξέρασες. Κατά λάθος εκεί που πίνατε τα φρέντο σας στο σκάιπ, είπες τα πάντα με το νι και με το σίγμα στη Β. Συμπλήρωσες, «μην πεις ότι τα έμαθες από μένα!», παρόλο που η επισήμανση ήταν περιττή – η Β θα πιάσει την Α από το μαλλί, επίσης στο σκάιπ, θα πει ότι τα έμαθε από σένα, και θα σταματήσουν να σου μιλάνε και οι δύο.

2. Σε στιγμή τσαντίλας, άρπαξες τη μαμά σου από τα μούτρα και της είπες ότι αισθάνεσαι σαν κατάδικος και ότι περιμένεις πώς και πώς τη στιγμή να φύγεις από το σπίτι της. Η μαμά σου είναι ακόμα με χάπες. Όταν σε συναντάει στο χολ κάνει ότι δε σε βλέπει.

3. Σε στιγμή ειλικρίνειας, είπες στο γκομενάκι σου ότι μπορεί να 'ναι καλό και άγιο, αλλά στο σεξ δεν πιάνει και πουλιά στον αέρα.

4. Προσπαθώντας να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις το μπλε ή το ροζ φανελάκι, μπερδεύτηκες και πήρες τέσσερα φανελάκια στο ίδιο χρώμα (κανένα από τα οποία δεν είναι μπλε ή ροζ). Είχες άλλα πενήντα τέσσερα φανελάκια, αλλά μπλέχτηκες και πήρες ασχετοσύνες χωρίς να το καταλάβεις.

5. Ξεκινώντας για Κηφισιά, αντί να μπεις στο λεωφορείο Κηφισιά Εξπρές μπήκες στο Αγία Παρασκευή Εξπρές. Το κατάλαβες όταν βγήκες στην Πλατεία  Αγίας Παρασκευής και συνειδητοποίησες ότι δεν υπάρχει πουθενά ο Τροχονόμος, ο Βάρσος, ή όπου αλλού είχες δώσει ραντεβού με τη φίλη σου για καφέ στο χέρι.

6. Έστειλες γραπτό μήνυμα με σέξι περιεχόμενο στη θεία σου τη Μαγδάλω αντί να το στείλεις στο γκομενάκι.

7. Έστειλες γραπτό μήνυμα με σέξι περιεχόμενο στο κολλητό άτομο του γκομενακίου σου. Το οποίο άτομο δε θέλεις να βλέπεις ούτε στο Ίνσταγκραμ.

8. Έβαλες μποτάκια που σου κάνουν τα πόδια κορδέλες τη μέρα που είχαν απεργία τα ΜΜΜ, ΚΑΙ είχε χαλάσει το παπάκι του γκομενακίου.

9. Άφησες τις γυμνές φωτογραφίες του/της πρώην σου στην οθόνη όπου μπορεί να τις δει ο/η νυν σου. Ο/η νυν τις είδε, θεώρησε ότι το έκανες επίτηδες, και ψάχνει απεγνωσμένα για τσίτσιδες φωτογραφίες των πρώην του/της να τις στήσει διακοσμητικά σε φέισμπουκ, ίνστα, κινητά, μέχρι και σε κάντρα.

10. Αγόρασες λαχανί παντελόνι κάπρι με πούλιες ΚΑΙ κρόσσια, στην απίστευτη τιμή των 50 ευρώ, ξέροντας ότι δε θα το φορέσεις ποτέ γιατί βαριόσουν μέσα στο σπίτι και σου περίσσεψαν ξαφνικά 50 ευρώ σε μια ξεχασμένη κάρτα.

11. Έβαλες χαλκά στον αφαλό σου ξέροντας ότι δε θα κάνεις ποτέ ούτε μισόν κοιλιακό, έτσι, για δείγμα.

12. Δέχτηκες να συμμετέχεις σε σκάιπ-πάρτι-κρεμάλα, βλαμμένης γνωστής σου που πάντα κάνει πάρτι-κρεμάλες, σκάιπ-ξε-σκάιπ, ένα Σάββατο βράδυ που γινόντουσαν δέκα χάι-σκάιπ-πάρτι εδώ και εκεί στα οποία δεν εμφανίστηκες, σε είχε καταπιεί η οθόνη της κρεμάλας.

Γιατί τα κάνεις αυτά; (και πολύ περισσότερα…) Επειδή ο εαυτός σου αναλαμβάνει μερικές φορές πρωτοβουλία και λειτουργεί σαν να μην πρέπει προηγουμένως να συνεννοηθεί με σένα προσωπικά. Γι αυτό και, όσο κι αν τον αγαπάς, έρχονται στιγμές που σου τη σπάει…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice