6 απλά κόλπα για να τρώει το παιδί σας όλα τα φαγητά
Βάζουμε στη συζήτηση ακόμη και τους αγαπημένους τους ήρωες
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να φάει από όλες τις κατηγορίες τροφίμων; Η Σοφία Τσώνου εξηγεί στη στήλη της How Are U Mum.
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μιας μάνας είναι να τρώει το παιδί της όλο του το φαγητό. Όταν είναι βρέφος το άγχος αυτό περιορίζεται στο να πίνει όλο του το γάλα. Μεγαλώνοντας και καθώς σταδιακά προστίθενται στη διατροφή του παιδιού οι στερεές τροφές, το άγχος της μάνας μεγαλώνει.
Οι διατροφολόγοι αλλά και οι παιδίατροι συνιστούν να έχουμε στο παιδικό μενού όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Παρόλα αυτά ένα παιδί δύσκολα θα αγαπήσει τα όσπρια και τα λαχανικά. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά προτιμούν τα ζυμαρικά και τις πατάτες από τις φακές και τον αρακά. Ας πούμε αλήθειες. Κι εσύ σαν παιδί δεν συμπαθούσες αυτά τα φαγητά, έτσι δεν είναι; Εγώ ακόμη θυμάμαι την αποστροφή που ένιωθα όταν έβλεπα στο πιάτο μου την ψαρόσουπα, ενώ το άγχος της μητέρας μου και η πίεση που μου ασκούσε να φάω την ψαρόσουπα δεν βοήθησαν στο να αγαπήσω το συγκεκριμένο φαγητό, αντίθετα με έκαναν να το αντιπαθήσω ακόμη περισσότερο.
Πώς λοιπόν, μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να φάει από όλες τις κατηγορίες τροφίμων;
Δίνουμε στα παιδιά καθημερινά διαφορετικό φαγητό.
Το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά και τα όσπρια πρέπει να δίνονται από τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Δεν επαναλαμβάνουμε τα ίδια φαγητά όπως π.χ. πατάτες, γιατί το παιδί δεν θα μάθει να τρώει διαφορετικές γεύσεις.
Προσφέρουμε σε καθημερινή βάση σαλάτα.
Πολύ σημαντικό είναι μαζί με το κυρίως φαγητό να υπάρχει πάντα ένα πιάτο με σαλάτα. Μπορεί το παιδί σας να αντιδρά στην αρχή, αλλά σιγά σιγά θα συνηθίσει στην ιδέα της σαλάτας και θα μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει.
Προσφέρουμε «πολύχρωμα» πιάτα.
Πολύχρωμες πιπεριές και άλλα χρωματιστά λαχανικά συνθέτουν ένα όμορφο πιάτο το οποίο φαίνεται πολύ δελεαστικό στο μάτι. Επίσης στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφοροι τρόποι που μπορείς να στολίσεις το φαγητό του παιδιού σου για να το κάνεις πιο χαρούμενο.
Δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα στο παιδί μας.
Οι σωστές διατροφικές συνήθειες μαθαίνονται. Έτσι, αν εμείς τρώμε υγιεινά και απ’ όλες τις τροφές καθημερινά, θα μας μιμηθεί και το παιδί μας. Δεν ωφελεί λοιπόν να λέμε στα παιδιά μας «Να τρως σαλάτα», όταν εμείς οι ίδιοι στο τραπέζι δεν κόβουμε σαλάτα. Σημαντικό επίσης είναι στα ντουλάπια του σπιτιού μας να υπάρχουν υγιεινά σνακ και όχι πατατάκια, γλυκά κτλ, ώστε όταν το παιδί μας πεινάσει να μην καταφύγει σε ανθυγιεινές λύσεις.
Εξηγούμε στα παιδιά τις ευεργετικές ιδιότητες του υγιεινού φαγητού στο σώμα μας.
Με απλά λόγια ακόμη και στα μικρότερα παιδιά, μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να τρώμε υγιεινά. Βάζουμε στη συζήτηση ακόμη και τους αγαπημένους τους ήρωες. Δεν βρίσκω πουθενά το κακό να λέμε στα παιδιά μας πως ο σούπερμαν έτρωγε όλες του τις φακές αν αυτό τα βοηθήσει να φάνε τα όσπριά τους!
Δεν του δίνουμε άλλο φαγητό αν αρνείται να φάει αυτό που του σερβίρουμε.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το να καταλάβει τους διατροφικούς κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το σπίτι και τους οποίους θα πρέπει να ακολουθεί. Το να φτιάξουμε κάτι άλλο από αυτό που ήδη έχουμε μαγειρέψει δεν είναι λύση, αλλά θα διαιωνίσει το πρόβλημα.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την σημαντικότητα εφαρμογής σωστών βάσεων έτσι ώστε να έχουμε ένα παιδί που θα τρώει ποικιλία φαγητών ή έστω θα δοκιμάζει απ’ όλα τα φαγητά.
Κι αφού καλά τα έγραψα, ας πάω να τα εφαρμόσω!