5 τρόποι για να επικοινωνείς καλύτερα με το παιδί σου
Υπάρχουν κάποιες φράσεις-κλειδί που βοηθούν στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα
How are you mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει 5 φράσεις-κλειδιά που θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνείτε με το παιδί σας
Πολλές φορές στο ταξίδι της γονεϊκότητας θα βρεθείς στη θέση του ενόχου. Ένοχος γιατί μίλησες με έντονο ύφος στο παιδί σου, ένοχος γιατί του ύψωσες το δάχτυλο, ένοχος γιατί δεν είχες υπομονή όταν έπρεπε. Το να μεγαλώνεις όμως ένα παιδί δεν είναι πάντα τόσο εύκολο και ίσως το στάδιο που εκείνο αρχίζει να έχει άρνηση για τα πάντα και η αγαπημένη του λέξη είναι το «όχι», να είναι και το πρώτο «δύσκολο» της κοινής σας ζωής. Για την ακρίβεια είναι η στιγμή που το νηπιάκι σου αρχίζει να γίνεται ανεξάρτητο, να διεκδικεί καταστάσεις και πράγματα και να είναι αρνητικό σε ό,τι μέχρι τώρα ήταν στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα την ώρα του ύπνου… (ξέρω, ξέρω ξύνω πληγές).
Κάπου εκεί είναι που αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ σας. Τα πρώτα tantrums κάνουν την εμφάνισή τους και εσύ νιώθεις η χειρότερη μάνα του κόσμου γιατί έχασες την ψυχραιμία σου και μίλησες άσχημα στο παιδί σου. Όλες το έχουμε ζήσει και όλες το έχουμε μετανιώσει, ενώ έχουμε σκεφτεί τι θα μπορούσαμε να είχαμε πει αντί να φωνάξουμε σαν μανιακές στο παιδί μας. Η αλήθεια είναι ότι θέλει τρομερή αυτοσυγκράτηση για να παραμείνεις ψύχραιμη και ζεν την ώρα που το παιδί σου αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε μικρό τερατάκι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες φράσεις-κλειδί που βοηθούν στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μερικές από αυτές είναι σανίδα σωτηρίας και στη δική μου περίπτωση βοήθησαν πολύ όταν η 2χρονη μικρή μου άρχισε τα «όχι», τις τσιρίδες και τα κλάματα χωρίς λόγο.
1. Δοκίμασε να πεις: Αν θες να κλάψεις μπορείς να το κάνεις και εγώ είμαι εδώ για εσένα.
Αντί να πεις: Σταμάτα να κλαις τώρα!
2. Δοκίμασε να πεις: Είναι λογικό να φοβάσαι.
Αντί να πεις: Τα μεγάλα παιδιά δεν φοβούνται!
3. Δοκίμασε να πεις: Την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα.
Αντί να πεις: Χάλια τα έκανες!
4. Δοκίμασε να πεις: Θέλεις να μου πεις τι σε έκανε να νευριάσεις τόσο πολύ;
Αντί να πεις: Σταμάτα να γκρινιάζεις τώρα!
5. Δοκίμασε να πεις: Ήρθε η στιγμή που πρέπει να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις.
Αντί να πεις: Κάτσε κάτω αμέσως!
Εννοείται πως οι παραπάνω φράσεις πιάνουν τόπο όταν η μαμά ή ο μπαμπάς είναι συνειδητοποιημένοι με την κατάσταση. Τέλος, για καλό και για κακό, πρώτα μέτρα ως το δέκα από μέσα σου και πάρε μια βαθιά ανάσα πριν πεις το οτιδήποτε.
Trust me!