Έρωτας στα χρόνια της corona;

Μετράμε τις πληγές της πανδημίας: τα άδεια πορτοφόλια, τις άδειες ώρες, τις άδειες καρδιές.

Σχέσεις σε καιρό πανδημίας: Πού βρίσκει κάποιος την αγάπη όταν όλοι κλείνονται στο σπίτι στις εννιά.

«Τι απέραντη ανακούφιση να μπορείς να δείξεις σ’ έναν άλλο κάτι να κοιτάξει. Και μετά να μη μιλήσεις». Δεν είναι ο ορισμός του έρωτα αυτό που έγραψε η Βιρτζίνια Γουλφ στα «Κύματα» αλλά αυτό δεν είναι ο έρωτας; Να δείχνεις στον άλλο αυτό που βλέπεις, αυτό που νιώθεις, αυτό που φοβάσαι ή εκείνο που ελπίζεις. Και μετά να μη μιλάς. Να μη χρειάζεται περισσότερο από ένα βλέμμα.

Μετράμε τις πληγές της πανδημίας: τα άδεια πορτοφόλια, τις άδειες ώρες, τις άδειες καρδιές. Πώς να ερωτευτείς όταν δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι, να πας στη δουλειά σου, στο γυμναστήριο, για ποτό ή για φαγητό; Πού θα γνωρίσεις έναν νέο άνθρωπο στη ζωή σου; Πώς θα εμπιστευτείς από 1,5 μέτρο απόσταση και με μάσκα ή μέσω του Tinder, του Grindr και των social media; Ο κορωνοϊός μάς ενστάλαξε τον βαθύ φόβο της μονιμότητας: θα είμαστε πάντα μόνοι, πάντα στο σπίτι;

Οι μόνοι είναι πολύ μόνοι

Πώς ορίζεται ο έρωτας σ’ αυτό τον νέο κόσμο; Γυμνές φωτό στο insta ή sex στο Zoom; Η ζωή περιπλέκεται με τρόπους άγνωστους. Η ΑΚ είναι 30κάτι, ζει στις Βρυξέλλες και μου γράφει: «Οι μόνοι είμαστε ΠΟΛΥ μόνοι. Σε διακατέχει ο φόβος ότι απλά χάνεις χρόνο από τη ζωή σου ενώ θα μπορούσες να πίνεις τα κρασάκια σου έξω, να ταξιδεύεις, να γνωρίζεις κόσμο. Το πρόβλημα δεν είναι το σεξ, είναι το φλερτ. Πώς θα βρεις τον έρωτα αν δεν είσαι στο Tinder; Πουθενά. Οι παρέες κομμένες, οι έξοδοι κομμένες, το γραφείο κομμένο, τα ΜΜΜ κομμένα. Στο σούπερ θα τον βρεις; Ακόμη κι αν βρεις κάποιον άγνωστο από app ή social, θα πας μαζί του μόνο αν δεν έχεις μπαμπάδες, μαμάδες, παιδιά ώστε να μη φοβάσαι ότι θα κολλήσεις». Είναι το χέρι σου μόνο στην τετράγωνη νύχτα της φωτογραφίας, που έλεγε και η Κική Δημουλά, και με ποιον να μοιραστείς αισθήματα και bananabread; 

Έρωτας εξπρές και replay

Από την άλλη, πόσα ζευγάρια γνωρίζετε που βγήκαν τα πρώτα τους ραντεβού στην αυγή του 2020 και σήμερα ζουν στο ίδιο σπίτι; Γνωρίζω δύο, ξεχωρίζω εκείνο που ο κορωνοϊός άνθισε τον έρωτά τους με τόσο όμορφο τρόπο που δεν θα το φαντάζονταν ποτέ. Και ο Βαλεντίνος έρχεται με τα δώρα του: σοκολάτες και σαμπάνια και αγκαλιές και βλέμματα που δεν φοβούνται το εγγύς, δεν τους τρομοκρατεί η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δίπλα τους, ζευγάρια που η καραντίνα τούς έδωσε την ευκαιρία να ξαναγνωριστούν, να περάσουν χρόνο μαζί, να απολαύσουν αυτό που οι Γάλλοι επινόησαν πριν μερικά χρόνια: time to disconnect. Να κλείσεις κινητά κι ακίνητα και να δώσεις τον χρόνο που στέρησαν οι δουλειές, οι υποχρεώσεις, η κεκτημένη ταχύτητα. 

Ξένοι στο ίδιο σπίτι

Πριν την καραντίνα, ζευγάρια που ζούσαν μαζί μπορεί να βρίσκονταν μερικές ώρες τη μέρα κι αυτό να ήταν αρκετό, να μην ήθελαν περισσότερο, να μην μπορούσαν να χωρίσουν, να μην άντεχαν να είναι μαζί. Να υπήρχε βία και η έξοδος από το σπίτι να ήταν διέξοδος. Να υπήρχε ένα τρίτο πρόσωπο. Όταν ο έρωτας παίρνει το πρόσωπο της απόγνωσης, η συμβίωση γίνεται εφιάλτης. Σ‘ αυτή την περίπτωση, όσα μηνύματα «Μετακίνηση 6» κι αν στείλεις, τα σημάδια δεν είναι από τα βέλη του έρωτα και δεν επουλώνονται εύκολα. 

Μετακίνηση 4 

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου έχει γράψει, περιγράψει, φωτογραφίσει και ζωγραφίσει τον έρωτα μέσα από τις δεκάδες τηλεοπτικές επιτυχίες της. Μέσα από τα λόγια, τις σιωπές και τα συναισθήματα που δημιουργεί, μας προσκαλεί στα άδυτα των ψυχών των πρωταγωνιστών της, στις οποίες έμπαινε με βήματα φίνα και παπούτσια καθαρά. «Δυστυχώς, φτάσαμε να προγραμματίζουμε τον αυθορμητισμό μας, έχει χαθεί η δυνατότητα να φέρουμε το καινούριο στη ζωή μας, είναι όλα θέμα μακρινού σχεδιασμού. Από Δευτέρα, από τον επόμενο μήνα. Γι’ αυτό το πιο σημαντικό SMS είναι το 4: κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η ανάγκη να πάμε σε αυτούς που αγαπάμε είναι τεράστια. Η αγκαλιά, το φιλί, το χάδι, ο καλός λόγος». Ο έρωτας φαίνεται ότι θα περιμένει.