6 φράσεις που όλες οι μαμάδες χρησιμοποιούν

Ξέρεις ότι έχεις μπει για τα καλά στο ταξίδι της γονεϊκότητας όταν έχεις πει έστω και μία φορά...

How are you mum: Η Σοφία Τσώνου εξηγεί τις έξι φράσεις που λένε καθημερινά οι μητέρες στα παιδιά τους

Πραγματικά με εκπλήσσει πόσο τέλεια κάποιες φράσεις περνάνε από γενιά σε γενιά και που καθημερινά τις ξεστομίζω δεκάδες φορές. Είναι σαν να περνάει στο dna μας και να μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή. Ωστόσο προσπαθώ να τις περιορίσω ή έστω να της χρησιμοποιώ με τέτοιον τρόπο ώστε να μην θυμίζω μαμά δεκαετίας 1970.

Έτσι, κάθε φορά που πάω να το «παίξω» μοντέρνα μάνα, με σύγχρονες αντιλήψεις, όλο και περισσότερες old school φράσεις και συμβουλές βγαίνουν από το στόμα μου, σε μια προσπάθεια να προστατέψω και να εξηγήσω στο παιδί μου τί είναι σωστό και τί λάθος.

Ξέρεις ότι έχεις μπει για τα καλά στο ταξίδι της γονεϊκότητας όταν έχεις πει έστω και μία φορά:

«Επειδή το λέω εγώ»

Συνήθως είναι η απάντηση στην ερώτηση: «Γιατί, ρε μαμά;;;;;». Κλασσική απάντηση σε μία συνομιλία με το παιδί σου η οποία τερματίζει κάθε πιθανή τακτική διαπραγμάτευσης. Δεν αφήνει πολλά περιθώρια να συνεχιστεί η γκρίνια από μεριάς του και καθαρίζεις μια και καλή.

«Μπορείς να ντυθείς πιο γρήγορα;»

Τα παιδιά έχουν έναν περίεργο τρόπο να αργούν περισσότερο κι από τον πιο αργό βραδύποδα, όταν εσύ βιάζεσαι. Είναι σαν να τους λες να κάνουν όσο πιο αργά μπορούν, ή ότι αν κάνουν μια ώρα να ντυθούν θα έχουν κάποιο βραβείο που τα περιμένει για αυτή τους την αργοπορία. Εδώ να σημειώσω πως δεν έχω ακούσει ποτέ, καμία μάνα να μου λέει ότι το παιδί της ντύνεται κι ετοιμάζεται γρήγορα. ΠΟΤΕ.

«Κοιμήσου παιδί μου»

Κεφάλαιο ύπνος. Πονεμένη ιστορία για το μεγαλύτερο μέρος των γονιών. Το παιδί αρνείται να κοιμηθεί και εσύ το παρακαλάς, σχεδόν στα γόνατα, να πάει για ύπνο, να κλείσει τα μάτια του, να ξεκουραστεί και επιτέλους: «Κοιμήσου παιδί μου να ηρεμήσουμε κι εμείς!»

«Μην παίζεις με το φαγητό σου»

Είμαι από τις μαμάδες που τρελαίνομαι να σκαρφίζομαι παιχνίδια από το τίποτα και να ενθουσιάζω τα παιδιά μου. Αλλά όταν βλέπω να φτιάχνουν βουνά από κεφτεδάκια ή μουστάκι με τα μακαρόνια, κάτι με πιάνει. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή, τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε κι εσύ παίζεις με το φαγητό σου, κι άλλα τέτοια βγαίνουν από το στόμα μου εκείνη την στιγμή. Με λίγα λόγια, όταν έχουμε να κάνουμε με φαγητό, η all time classic μάνα βγαίνει από μέσα μου!

«Βγάλε το δάχτυλο από την μύτη»

Πότε δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να χωρέσει ένα δάχτυλο τόσο βαθιά στο ρουθούνι του παιδιού μου. Όλα τα παιδιά έχουν αυτή την συνήθεια και για κάποιον ανεξήγητο λόγο το κάνουν κυρίως μπροστά σε άλλους γονείς. Ντροπή alert!

«Μην χοροπηδάς στον καναπέ»

Τα έπιπλα του σπιτιού στα μάτια ενός παιδιού φαντάζουν σαν μια ευκαιρία για άλματα, ορειβασία και τραμπολίνο. Κι όσο το παιδί μου φαντάζεται τον τέλειο παιδότοπο, εγώ το μόνο που βλέπω είναι τραυματισμοί, σπασμένα χέρια και μύτες που ματώνουν. Κι επειδή η μάνα πάντα προβλέπει το κακό να έρχεται, η απειλή «Μην χοροπηδάς στον καναπέ, γιατί δεν θα φας γλυκό», είναι πάντα επιτυχημένη.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice