Κατοικίδιο και παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένειά σας, ειδικά τα παιδιά σας, είναι έτοιμοι να φροντίσουν ένα ζωντανό πλάσμα

How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει τις προϋποθέσεις για την υιοθεσία κατοικίδιου όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

Δεν υπάρχει παιδί που μεγαλώνοντας δεν θα ζητήσει κατοικίδιο. Κάποιοι γονείς δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι με την ιδέα τού να προσθέσουν στην οικογένεια ένα τριχωτό μέλος, ενώ άλλοι είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν ένα ζωάκι και να επωφεληθούν από όλα όσα προσφέρει ένα ζώο στον άνθρωπο.

Για την ακρίβεια, η προσθήκη ενός ζώου στην οικογένεια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα καλή για τη σωματική αλλά και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα του ζώου, την τροφή του κ.τ.λ. Σε αντάλλαγμα το ζώο προσφέρει πολλή αγάπη, συναισθηματική υποστήριξη αλλά και ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

Ωστόσο, προτού υιοθετήσετε ένα ζωάκι πρέπει να λάβετε πολλά υπόψη.

Επιλέξτε το σωστό κατοικίδιο: Ακόμη κι αν το ζώο που θα διαλέξετε είναι ένα χελωνάκι δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι θέλει τη δική του φροντίδα και περιποίηση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά αποφασίζουν να πάρουν ένα σκυλάκι επειδή τους παρέχει περισσότερη διασκέδαση. Σε αυτή την περίπτωση για να προσδιορίσετε τη σωστή ράτσα σκύλου για την οικογένειά σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη παράγοντες, όπως η ιδιοσυγκρασία, το μέγεθος και το επίπεδο ενέργειας του σκύλου. Φυσικά, μην ξεχνάμε και τα αδέσποτα τα οποία περιμένουν να τα διαλέξει μια οικογένεια. Πηγαίνετε μια βόλτα με τα παιδιά σας σε ένα καταφύγιο σκύλων και θα εκπλαγείτε με το πόσα σκυλάκια περιμένουν να υιοθετηθούν αλλά και με το πόση αγάπη μπορεί να δώσει ένα ζώο που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό ανεπιθύμητο.

© Tatiana Rodriguez / Unsplash

Σκεφτείτε τις συνθήκες διαβίωσης: Τα κατοικίδια είναι ζωντανά πλάσματα, που σημαίνει ότι αξίζουν ένα καλό σπίτι όπου μπορούν να είναι υγιή και ευτυχισμένα ανά πάσα στιγμή. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το να πάρετε για παράδειγμα στο κουτάβι σας ένα κρεβάτι, μπολ και πολλά παιχνίδια, αλλά την δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος διαβίωσης όπου θα νιώθει ασφαλή και άνετο.
Για παράδειγμα, μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να βρείτε μια γωνιά στο σπίτι που θα προορίζεται μόνο για το κατοικίδιο ζώο σας. Αυτό μπορεί να είναι μια γωνιά στο σαλόνι όπου το παιδί μπορεί να διακοσμήσει με το κρεβάτι του κατοικίδιου, τα μπολ με φαγητό και νερό και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Επίσης, ενημερώστε το παιδί σας να προσέχει το ζωάκι του ώστε να μένει μακριά από κινδύνους όπως αιχμηρά αντικείμενα, οικιακά χημικά ή ακόμη και φυτά τα οποία αγαπάνε όλα τα ζώα και ενίοτε τα καταστρέφουν κιόλας.

© William Daigneault / Unsplash

Διδάξτε στα παιδιά σας τα καθήκοντά τους: Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη σίτιση ή την εκπαίδευση του, ενώ τα μικρότερα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα βουρτσίζετε ή να σας ειδοποιούν όταν πρέπει να ξαναγεμίσετε το νερό και το φαγητό τους. Όσον αφορά το παιχνίδι, όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό αρκεί να προσέχουν να μην τραυματίσουν το ζωάκι. Έχω δει παιδιά να μπαίνουν καβάλα σε ένα δύστυχο σκυλάκι ή να του φοράνε τσιμπιδάκια, καπέλα και άλλα αξεσουάρ.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι μια σοβαρή δέσμευση που απαιτεί μεγάλη ευθύνη από όλη την οικογένεια. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένειά σας, ειδικά τα παιδιά σας, είναι έτοιμοι να φροντίσουν ένα ζωντανό πλάσμα.