Θα έπρεπε να κυκλοφορείς αγκαλιά με τον άνθρωπό σου και να μπεμπεκίζετε αγκαλιασμένοι. Αλλά δεν είναι έτσι. Εκτός αν το ταίρι είναι γνωριμία των τελευταίων δέκα ημερών, είναι αλλιώς.
10 βήματα για να αποχωριστεί το μωρό την πάνα του
Όταν έρχεται η στιγμή στην ζωή του παιδιού σου που πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα
How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου μοιράζεται 10 tips για το πώς οι γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν τα μικρά παιδιά τους για την τουαλέτα, μετά το στάδιο της πάνας.
Όταν έρχεται η στιγμή στην ζωή του παιδιού σου που πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, αυτός που αγχώνεται περισσότερο από το ίδιο το παιδί είναι ποιος άλλος; Η μαμά!
Ναι, το ομολογώ. Είμαι κι εγώ μία από αυτές. Είμαι κι εγώ μία μαμά που αγχώθηκα και πέρασα άπειρες ώρες στο Google search για να βρω τρόπους να αποχωριστεί το παιδί μου την πάνα, όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται.
Για να είμαι ειλικρινής το «γκουγκλάρισμα» ήταν αρκετά βοηθητικό και στην περίπτωση μου, φάνηκε αποτελεσματικό.
Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφέρω πως αρκετά από αυτά που διάβασα δεν ήταν και τόσο εύκολα στην πράξη, αφού μην ξεχνάμε τον παράγοντα παιδί. Άλλωστε το παιδί σου κάνει αυτή την μετάβαση και όχι εσύ. Άρα καλό είναι σαν πρώτο βήμα, να σκεφτούμε αν το παιδί μας είναι έτοιμο για μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην ζωή του. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία για την εκπαίδευση της τουαλέτας αφού το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Απόδειξη, τα δικά μου παιδιά που το ένα αποχωρίστηκε την πάνα πριν κλείσει τα δύο του χρόνια και το άλλο πολύ αργότερα. Για το τρίτο μου παιδί θα σου μιλήσω σε κανένα χρόνο....
- Ξεκίνα την μετάβαση όταν βγάλεις τα χαλιά από το σπίτι. Ατυχήματα θα υπάρξουν, είναι αναπόφευκτο. Κανείς δεν θέλει να μαζεύει και να πλένει χαλιά μέσα στο καταχείμωνο. Οπότε μια καλή εποχή να ξεκινήσετε την προσπάθεια είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.
- Να έχεις πάντα πρόχειρη μια σφουγγαρίστρα. Δεν θες να υπάρξει το ατύχημα και να δεις το παιδί σου να περπατάει κάνοντας τα όλα «καινούργια». Πάρ’ το απόφαση. Η σφουγγαρίστρα θα γίνει κολλητή σου φίλη για αρκετό καιρό.
- Δώσε στο παιδί σου να πίνει πολλά υγρά. Δίνοντας του χυμούς, νερό κτλ του δημιουργούμε την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα. Στην αρχή πήγαινε το εσύ, περίπου κάθε μισή ώρα και μετά άστο να σου το ζητήσει μόνο του.
- Αγοράστε του εσώρουχα με τους αγαπημένους του ήρωες. Δεν χρειάζεται εξήγηση ότι θα ξετρελαθεί βλέποντας τα καινούργια του βρακάκια με την Έλσα ή με τον Τόμας το τρενάκι.
- Επιβραβεύστε το παιδί κάθε φορά που χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Οκ, καμιά φορά η δωροδοκία δεν είναι και τόσο κακή και ένα τόσο δα μικρό αυτοκόλλητο μόνο καλό θα κάνει την συγκεκριμένη στιγμή. Συμφωνείς;
- Διαβάστε παραμύθια με ανάλογη θεματολογία. Πάντα τα βιβλία έχουν τον τρόπο να μας βοηθούν και ενίοτε, να μας βγάζουν από την δύσκολη θέση. Υπάρχουν πολλά παραμύθια που μιλάνε για αυτή την στιγμή στην ζωή ενός παιδιού και συνήθως, είναι και πολύ αστεία κάτι που αρέσει σε όλα τα παιδιά.
- Αποφύγετε να κάνετε μακρινά ταξίδια ή βόλτες. Την περίοδο που κάνετε την εκπαίδευση τουαλέτας αφήστε για λίγο τα πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο, γιατί ίσως χρειαστεί να του φορέσετε πάνα και αυτό δεν θα βοηθήσει στην μετάβαση.
- Μην κάνετε πισωγυρίσματα. Τι σημαίνει αυτό; Από την στιγμή που το παιδί σας δείχνει ότι είναι έτοιμο και έχετε ξεκινήσει την ρουτίνα της τουαλέτας, μην του ξαναβάλετε την πάνα, γιατί θα ακυρώσετε όλη την προσπάθεια που κάνατε μέχρι τώρα.
- Μην βγάζετε την πάνα την νύχτα. Η μετάβαση πρέπει να γίνει σταδιακά. Η αρχή θα γίνει με το βγάλσιμο της πάνας μέσα στην ημέρα και μετά από κάποιο διάστημα θα την βγάλετε και την νύχτα.
- Τέλος, να έχετε υπομονή και πολύ όρεξη για κουβέντα με το παιδί σας. Εξηγήστε του γιατί πρέπει να βγάλει την πάνα, απαντήστε του σε όλες του τις απορίες -θα έχει πολλές- με ειλικρίνεια και να έχετε άπειρη υπομονή.
Καλή επιτυχία!