Παιδιά που ετοιμάζονται για το σχολείο
© Kelly Sikkema / Unsplash
Σχεσεις

Tips επιβίωσης για τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο σχολείο

Η μετάβαση από την ξαπλώστρα στη σχολική καρέκλα μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες και αγωνία

How are you mum: Η Σοφία Τσώνου δίνει συμβουλές για την ομαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο.

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και μαζί με αυτόν ήρθε και η στιγμή που θα ανοίξουν, εύχομαι, τα σχολεία. Αν είσαι από εκείνες τις μαμάδες που τα έχουν όλα under control και είναι πανέτοιμες να στείλουν τα καμάρια τους στις σχολικές αίθουσες, τότε σε συγχαίρω! Αν όμως είσαι από τις μαμάδες που στην σκέψη και μόνο του back to school τις πιάνει άγχος, τότε welcome to the club!

Κι επειδή εδώ λέμε μόνο αλήθειες, η μετάβαση από την ξαπλώστρα στην σχολική και ομολογουμένως άβολη καρέκλα μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες και αγωνία, ειδικά με την υπάρχουσα κατάσταση αυτή της πανδημίας, που καλά κρατεί.

Ακολουθούν μερικά tips επιβίωσης που μπορούν να κάνουν αυτή την μετάβαση ευκολότερη για όλη την οικογένεια.

Αρχίστε να ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί.
Το πρωινό ξύπνημα κανείς, ποτέ, δεν το αγάπησε και δυστυχώς η επαναφορά του ξυπνητηριού είναι μία απαραίτητη κίνηση για να μπείτε σε μία ,ας το πούμε, σχολική ρουτίνα. Για να μην φανεί πολύ βάρβαρο κάντε σταδιακά την αλλαγή του πρωινού ξυπνήματος. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά σας το καλοκαίρι ξυπνούσαν στις 10 τώρα ξυπνήστε τα ένα τέταρτο νωρίτερα και κάθε μέρα που περνάει αφαιρέστε ακόμη ένα τέταρτο. Απαραίτητη προυπόθεση να κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ.

Κάντε μια ανανέωση στο δωμάτιό τους.
Για αρχή, ανοίξτε την σχολική τσάντα η οποία είμαι σίγουρη ότι δεν έχει ανοιχτεί εδώ και 2 μιση μήνες. Πετάξτε όλα τα άχρηστα χαρτιά στην ανακύκλωση, δοκιμάστε τα στυλό και τους μαρκαδόρους για να δείτε αν “γράφουν” ακόμη ,καθαρίστε τα συρτάρια και τις βιβλιοθήκες τους. Μία ακόμη έξυπνη κίνηση για να φέρετε έναν αέρα ανανέωσης στο δωμάτιο τους, είναι να αλλάξετε την κουρτίνα ή να κρεμάσετε καινούργια πόστερ στους τοίχους.

Κάντε μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.
Μια λίστα με την γραφική ύλη που τους λείπει και μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο είναι ικανά να βοηθήσουν στην back to school εποχή. Όλα τα παιδιά  λατρεύουν τα τετράδια, τα μολύβια, τις κασετίνες κτλ. Δείτε τι απόλα αυτά θα χρειαστούν και προμηθευτείτε τα τώρα που ακόμα δεν έχει την τρελή κίνηση στα βιβλιοπωλεία.

Φέρτε τα παιδιά σας σε επαφή με τους συμμαθητές τους.
Κανονίστε να πάτε μια βόλτα στο πάρκο ή ακόμη και ένα θερινό σινεμά. Θα πουν τα νέα τους, θα μοιραστούν στιγμές απο το καλοκαίρι τους και γαιτί όχι, θα κάνουν σχέδια για την σχολική χρονιά που ε-ε-έρχεται!

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.
Δεν ξέρω για τα δικά σας παιδιά αλλά η δική μου κόρη μόλις ακούει την λέξη επανάληψη βγάζει τουλάχιστον σπυριά. Αλλά! Είναι αναγκαίο κακό για να πούμε ότι κάνουμε δουλίτσα στην back to school εποχή. Δεν χρειάζονται τρελά πράγματα, λίγο ορθογραφία, λίγο προπαίδεια άντε και κανένα προβληματάκι. Ορίστε μισή ώρα κάθε μέρα και, πιστέψτε με, θα καταλάβουν για τα καλά ότι τα βάσανα (συγγνώμη, το σχολείο ήθελα να πω) είναι πολύ κοντά!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice