#weaponizedincompetence: Η Μαίρη Παναγιωταρά στο TikTok
Γυναίκες κατηγορούν τους συζύγους τους ότι προσποιούνται τους ανίκανους για να μην βοηθούν στο σπίτι
Με το hashtag #weaponizedincompetence γυναίκες καταγγέλουν στο TikTok τους συζύγους τους για φυγοπονία και υποκρισία.
Το 1982 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έγραφε τους στίχους: «Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά, μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά. Δεν είμαι τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, είμαι ένα ζώον δηλαδή κανονικό».
Το πνεύμα του τραγουδιού εν έτει 2021 γίνεται hashtag που τρεντάρει στο TikTok: #weaponizedincompetence. Δημιουργήθηκε από γυναίκες που κατηγορούν τους συντρόφους τους για υποκριτές και φυγόπονους, ή, για να το πούμε κηλαηδονικά, για επαγγελματίες «πασάδες». Τα βίντεο περιγράφουν ένα σοβαρό γυναικείο παράπονο και μια ανισότητα-καθεστώς μεταξύ των φύλων.
Σε ελεύθερη μετάφραση, θα λέγαμε πως weaponized incompetence είναι η εργαλειοποίηση της ανικανότητας από τους άνδρες. Όλοι αυτοί οι «ωραίοι» τύποι, σύμφωνα με τις γυναίκες τους, υποκρίνονται πως δεν έχουν ιδέα από δουλειές σπιτιού, από μαγείρεμα και συμμάζεμα, πως αγνοούν τα βασικά όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών τους, πως δεν ξέρουν να βάλουν πλυντήριο ή τι να ψωνίσουν από το σούπερ μάρκετ, κι έτσι σηκώνουν τα χέρια και αράζουν στον καναπέ. Και όλο το βάρος της σκληρής καθημερινότητας πέφτει στη γυναίκα τους, η οποία αφού κάνει τα πάντα ως Μαίρη Παναγιωταρά, μετά εκτονώνεται στο TikTok φτιάχνοντας βίντεο και hashtags.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως η «περφόρμανς ανικανότητας» είναι μια ανδρική στρατηγική ώστε οι οικιακές υποχρεώσεις να μην τους αφορούν ή να τους αφορούν στο μίνιμουμ. Προτιμούν να δείχνουν χαζοί παρά να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι. Κοροϊδεύοντας τους άλλους, τους φορτώνουν με ευθύνες και κόπο.
Ρίχνοντας μια ματιά στα βίντεο με την ετικέτα #weaponizedincompetence, αντιλαμβάνεσαι πως οι «κατηγορούμενοι» αξίζουν ένα Όσκαρ ερμηνείας. Βραβείο Πρώτου Ανδρικού για τον ρόλο του Ανίκανου. Όταν τους ζητηθεί η παραμικρή συνδρομή στην οικογενειακή καθημερινότητα αρχίζουν το τροπάριο του ανίδεου, άμαθου, ατσούμπαλου, ατζαμή, ανίκανου και γι’ αυτό απαρηγόρητου και απελπισμένου άνδρα (να γιατί πρέπει να σηκώσουν το Αγαλματάκι)!
«He is not a dad, he is a baby», λέει μια TikToker, και η φράση της θυμίζει πολλά σε πολλές, κυρίως Ελληνίδες με σύζυγο ένα μαμόθρεφτο που «πουλάει τρελίτσα».
Κάποια βίντεο είναι ξεκαρδιστικά, αν και μοιάζουν υπερβολικά και κατασκευασμένα. Για παράδειγμα, ένας τύπος, όταν η γυναίκα του του λέει να βάλει στο ψυγείο ό,τι περίσσεψε από το φαγητό, βάζει στο ψυγείο τον φούρνο μικροκυμάτων. Μια άλλη γυναίκα, όταν πρόκειται να στείλει τον άνδρα της στο σούπερ μάρκετ, του ετοιμάζει λίστα με φωτογραφίες των προϊόντων που πρέπει να αγοράσει. Κάποια βίντεο ωστόσο είναι πραγματικά στενάχωρα, γιατί είναι ειλικρινείς εξομολογήσεις κουρασμένων γυναικών σε αδιέξοδο.
Υπάρχουν και ανδρικά βίντεο με σχετικές εξομολογήσεις. Κάποιος ομολογεί πως όταν κάποτε η μητέρα του τον παρακάλεσε να πλύνει τα πιάτα, εκείνος είπε στον αδελφό του: «Θα κάνω τόσο χάλια δουλειά που δεν μου το ξαναζητήσει ποτέ». Γνωστή τακτική.
«Μόλις ξυπνήσω το πρωί, πολύ πρωί, πριν ξημερώσει δηλαδή καλά καλά, λέω από μέσα μου “μουλάρι, σήκω ντύσου, γιατί εδώ σε περιμένουνε πολλά”, και τότε τρέχω να ξυπνήσω, να ταΐσω, να ποτίσω και να ντύσω τα παιδιά, ενώ παράλληλα ετοιμάζω πρωινό για τον πασά». Αυτό που πριν από λίγες μόλις δεκαετίες θεωρούνταν «κανονικότητα» στη ζωή μιας εργαζόμενης Ελληνίδας, και προφανώς ίσχυε και σε άλλες χώρες, παίρνει τη μορφή επίσημης παγκόσμιας καταγγελίας μέσα από τα social media εν έτει 2021. Τελικά τι έχει αλλάξει από το 1982; Το βάρος και η κατανομή των «δυσάρεστων» καθηκόντων του σπιτιού δεν (θα έπρεπε να) είναι θέμα φύλου κι όμως είναι. Και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό παραμένει «κανονικότητα» στη ζωή της γυναίκας, όσο κι αν έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος.
Το #Weaponizedincompetence δεν αφορά μόνο την οικογένεια. Μπορεί να εκδηλώνεται στον χώρο εργασίας ή σε φιλίες. Και για να ρίξω το επίπεδο στα τάρταρα επειδή παρασοβαρέψαμε, δείτε τι γίνεται στα άπειρα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης, πώς κατανέμονται οι εργασίες στο κομμάτι της συμβίωσης και πόσοι αρσενικοί λουφάρουν με το πρόσχημα της ατζαμοσύνης. Θα βρείτε πολλούς ενόχους για #weaponizedincompetence.