jonathan-borba-rwge9_lkj_y-unsplash_1.jpg
© Jonathan Borba / Unsplash
Σχεσεις

Οι πρώτες φορές στη ζωή με το παιδί μου

Τα ορόσημα των μαμάδων για τα οποία κανένας δεν μιλάει. Αυτά για τα οποία κάθε γυναίκα-μαμά έχει ζήσει και της έχουν χαραχτεί στην καρδιά και στο μυαλό

How are you mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει για τα γεγονότα-ορόσημα της μητέρας, τις πρώτες φορές στη ζωή με το παιδί της.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα ορόσημα των μωρών κάποια από τα οποία είναι, η πρώτη φορά που θα γυρίσει από μπρούμυτα ανάσκελα, το πρώτο δόντι, η πρώτη νύχτα που θα κοιμηθεί για 5 ώρες συνεχόμενα. Όμως! Κανείς δεν μιλάει για τα ορόσημα της μάνας. Αυτά για τα οποία η κάθε γυναίκα που έχει φέρει σε τούτο εδώ τον κόσμο το παιδί της, έχει ζήσει και της έχουν χαραχτεί στην καρδιά και στο μυαλό!

Ένα πράγμα που συνειδητοποίησα όταν έγινα πρώτη φορά μαμά είναι πως ποτέ πια δεν θα είμαι όπως πριν. Σωματικά και ψυχολογικά. Φυσικά, αυτό δεν είναι κακό κι εξαρτάται από το πώς θα επιλέξεις εσύ η ίδια να δεις το ποτήρι. Μισογεμάτο ή μισοάδειο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες στιγμές πραγματικά ορόσημα τις οποίες όλες οι μαμάδες θα έπρεπε να τις γιορτάζουμε.

Ποια είναι αυτά; 

  1. Η πρώτη φορά που θα μείνεις εντελώς μόνη με το νεογέννητο μωρό σου. Ουπς... και τώρα τι κάνουμε; Κι αν κλάψει και δεν μπορώ να το ηρεμήσω; Κι αν πονάει και δεν ξέρω τι να κάνω; Όλα σου φαίνονται βουνό και το άγχος έχει χτυπήσει κόκκινο.
  2. Η πρώτη φορά που θα κάνεις μπάνιο το νεογέννητο σου. Καλύτερα να κρατούσες βόμβα έτοιμη να εκραγεί παρά να κάνεις μπάνιο το νεογέννητο μωρό σου. Όποια κίνηση κι αν σου έδειξαν στο μαιευτήριο σου φαίνεται απίστευτα δύσκολο να την θυμηθείς και να την κάνεις σωστά. Μήπως το νερό είναι πολύ ζεστό; Μήπως κρυώνει; Πρόσεξε μην του πέσει νερό στα μάτια, πρόσεξε μην του βρέξεις τον αφαλό κτλ. Επικίνδυνη αποστολή το μπάνιο ενός νεογέννητου, όχι αστεία!
  3. Η πρώτη φορά που θα κοιμηθείς σερί. Ξυπνάς και δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι. Είναι πρωί ή μεσημέρι; Ποια είσαι; Πώς σε λένε; Κι όταν πια συνειδητοποιείς ότι κοιμάσαι όλο το βράδυ χωρίς καμία διακοπή, τρέχεις πανικόβλητη να δεις αν το μωρό σου αναπνέει!
  4. Η πρώτη φορά που θα του δώσεις στερεά τροφή. Έχεις προμηθευτεί κουταλάκι και μπολάκι ιδανικό για βρέφη, έχεις ψάξει, ρωτήσει, συμβουλευτεί τι είναι καλύτερο να δοκιμάσει το μωρό σου για πρώτη φορά και όταν έρχεται η στιγμή που θα φάει σαν μεγάλο παιδί, νιώθεις τουλάχιστον ενθουσιασμένη!
  5. Η πρώτη φορά που θα βγεις μόνη από το σπίτι. Νιώθεις σαν να έχεις ξεχάσει κάτι, νιώθεις μισή, νιώθεις τύψεις που φεύγεις και ταυτόχρονα νιώθεις ελεύθερη, χαρούμενη και έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο. Σκέτη παράνοια δηλαδή!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice