Ο γνωστός - άγνωστος θαυμαστής

Ποιος μας αγαπάει και μας θαυμάζει περισσότερο; Δεν χρειάζεται να μαδάμε μαργαρίτες, η απάντηση είναι απλή. Ο εαυτός μας.

Σχόλιο για την αυτοεκτίμηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας.

Δεν χρειάζονται και πολλά-πολλά. Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σφηνάκι αγάπης και μια τόνωση του ηθικού για να διασχίσεις τη μέρα με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Και ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα; Ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτός μπορεί να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο θαυμαστή μας. Ενδεχομένως να μας αγαπάει περισσότερο, απ’ ό,τι νομίζουμε. Και μπορεί να μας αγαπάει και να μας προσέχει και να μας φροντίζει και να  μας κάνει δώρα. Είναι ένας όχι και τόσο κρυφός θαυμαστής. Είναι αυτός ο γνωστός-άγνωστος.

Μόλις είχε καταφθάσει ένα δέμα, γράφει η Lia Picard στους ΝΥΤ. «Με ανυπομονησία έκοψα με το ψαλίδι τη χαρτοταινία. Άνοιξα βιαστικά το κουτί, που είχε πάνω το όνομά μου, και αποκαλύφθηκε μια κεραμική κούπα σε βαθύ μπλε. Την κούπα συνόδευε μια ευχετήρια κάρτα. «Αγαπητή Lia, θερμά συγχαρητήρια για το κείμενο που έγραψες. Ήξερες ότι μπορούσες να το κάνεις και το έκανες. Αυτό είναι ένα δώρο για να γιορτάσεις τη στιγμή». Γνώριζα ήδη, γράφει η Picard, το πώς κατέληγε το μήνυμα στην κάρτα. «Με αγάπη Lia». Ήταν εκείνη που είχε αγοράσει την κούπα και ήταν εκείνη που είχε γράψει το συνοδευτικό σημείωμα. Κρατώντας την κάρτα στα χέρια της έλαμπε από χαρά. 

Γιατί ήθελε να είναι ο όχι και τόσο κρυφός θαυμαστής της; Δεν είχε κανένα θέμα με τον σύζυγό της. Είχαν περάσει μαζί χαρές και λύπες και όλα τα μαγικά της ζωής, όπως ο ερχομός ενός παιδιού, όπως και διάφορες ταλαιπωρίες, όπως τρεις μετακομίσεις σε διαφορετικές πολιτείες. Ο σύζυγος της ήταν και παραμένει ο καλύτερός της φίλος. «Αν έμαθα κάτι αυτά τα δέκα χρόνια κοινής ζωής είναι η σημασία του να αγαπάμε τον εαυτό μας». 

Μια αγάπη πολύ σημαντική. Όλα ξεκίνησαν όταν η πανδημία έδειχνε τα δόντια της. Μετά η Lia το εξέλιξε έστειλε στον εαυτό της σοκολάτες με κάρτα. «Αγαπητή Lia,το αξίζεις! Μα αγάπη Lia». Μετά, κορνίζαρε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό. Ήταν μια ιστορία που είχε νόημα, έλεγε κάτι σημαντικό και το κρέμασε στον τοίχο. «Lia, δούλεψες πολύ σκληρά για αυτό. Πρέπει να είσαι υπερήφανη! Με αγάπη Lia». Η αξία των δώρων δεν ξεπερνούσε τα είκοσι ευρώ έκαστο. 

Ο κίνδυνος της υπερβολικής αυτοαγάπης είναι να μείνεις άφραγκη και να γίνει ρουτίνα ο όχι και τόσο κρυφός θαυμαστής. Μέρος της χαράς αυτής της έκφρασης αγάπης για τον εαυτό μας είναι ο όποιος αυθορμητισμός, λέει η εμπνεύστρια της τάσης. Τον περασμένο χρόνο έστειλε στον εαυτό της έξι δωράκια με κάρτες. Τα σημειώματα βρίσκονται σκόρπια στο σπίτι της. Ενθύμια αγάπης από εκείνη για εκείνη. Θα μου στείλω κι εγώ δωράκι, έστω νοερώς. Αλλά δεν θα γράψω κάτι δικό μου.Θα επιλέξωένα σπουδαίο απόφθεγμα του σπουδαίου Όσκαρ Ουάιλντ. Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι η αρχή ενός έρωτα που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή.