Μαμά και κόρη αγκαλιά
© ergonofis / Unsplash
Σχεσεις

3+1 μαθήματα που πήρα ως μαμά το 2021

Αν και ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος, ήταν ένας χρόνος γεμάτος με νέα μαθήματα και μεγαλύτερη κατανόηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό στον κόσμο μας.

Τέσσερα μαθήματα που πήραμε το 2021 ως γονείς για την καθημερινότητα με τα παιδιά.

Καλωσορίζοντας το 2022 με όση περισσότερη αισιοδοξία μπορώ και μου επιτρέπουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, μπορώ να πω με σιγουριά πως η περασμένη χρονιά μού έδωσε πολλά μαθήματα ως μαμά και όχι μόνο.

Το 2021 ήταν μια περίεργη χρονιά. Εκεί που περιμέναμε πως όλα θα φτιάξουν και η πανδημία θα έρθει στο τέλος της, τελικά ήρθε το μεγαλύτερο lockdown όλων των εποχών! Κλειστά σχολεία χωρίς καμία προοπτική να ανοίξουν, τηλεκπαίδευση μέχρι να σβήσει ο ήλιος, κλειστά γυμναστήρια, παιδότοποι, ακόμα και λουκέτο σε παιδικές χαρές!

Σε αυτή την καθημερινότητα όλοι οι γονείς κλήθηκαν να αναλάβουν ρόλους που μέχρι τότε δεν φανταζόντουσαν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας, με πρώτη και καλύτερη την ιδιότητα του δασκάλου.

Στην αρχή χάρηκα που θα μου δοθεί η ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά, ενώ παράλληλα βίωνα ένα τεράστιο άγχος και μια απογοήτευση που όλα γύρω μου έδειχναν να πηγαίνουν λάθος. Η καθημερινότητα με τα παιδιά ήταν μια σκέτη τρέλα με στιγμές γεμάτες φωνές, κλάματα αλλά και γέλια, παιχνίδι και πολύ τρέξιμο. Μετά από πολλούς μήνες άνοιξαν τα σχολεία, βρήκαμε ξανά τους ρυθμούς μας και μπήκαμε σε μια, ας το πούμε, κανονικότητα.

Κάπως έτσι κύλησε το 2021 και με άφησε να αναρωτιέμαι για μια ακόμη φορά αν ως μαμά έκανα το καλύτερο για τα παιδιά μου και, παρόλο που ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, μου έδωσε 4 δυνατά μαθήματα:

  1. Να θυμάσαι πάντα πως η ζωή είναι ένα δώρο. Κλισέ αλλά τόσο αληθινό. Για την ακρίβεια, πιο επίκαιρο από ποτέ.
  2. Εμπιστεύσου το μαμαδο-ένστικτό σου. Ό,τι κι αν σου λένε οι γύρω σου, ό,τι κι αν έχεις διαβάσει πάντα το μαμαδο-ένστικτό σου είναι αλάνθαστο.
  3. Να ζητάς συγνώμη από τα παιδιά σου. Η μεγαλύτερη συμβουλή που έχω δώσει ποτέ στον εαυτό μου είναι αυτή.
  4. Να παίρνεις χρόνο για τον εαυτό σου. Έχουμε ξαναπεί πως ευτυχισμένη μαμά ίσον ευτυχισμένα παιδιά.

Έτσι, αν και ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος, ήταν ένας χρόνος γεμάτος με νέα μαθήματα και μεγαλύτερη κατανόηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό στον κόσμο μας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice