Μελαχρινή κοπέλα κοιτάει την κάμερα και χαμογελάει
© Pexels/ Darya Gryazeva
Σχεσεις

Είσαι ελεύθερη και δεν θες ραντεβού. Γιατί παραξενεύονται όλοι;

Δεν έχει πραγματικά σημασία γιατί δεν βγαίνεις με κανέναν, είναι καθαρά δικό σου θέμα

Σχέσεις: Πώς είναι να είσαι single από επιλογή; Γιατί δεν καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θες ραντεβού;

«Τι γίνεται, βγαίνεις με κανέναν;», «παίζει τίποτα καλό;», «πόσο καιρό έχεις να βγεις με κάποιον;», είναι μερικές από τις ερωτήσεις που δέχεσαι αν είσαι ελεύθερη. Αν έχεις χωρίσει μάλιστα από κάποιον που ξέρουν, τότε ο καθένας υπολογίζει αυθαίρετα πόσος χρόνος είναι αρκετός πριν κάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις. Το ζήτημα είναι ότι τίποτα δε θα τους σταματήσει από το να σε ρωτήσουν για την προσωπική σου ζωή. Κι ενώ μπήκε (αισίως) το 2022 και όλοι γνωρίζουν ότι μια γυναίκα δεν καταδικάζεται σε μια ζωή μοναξιάς και δυστυχίας αν δεν έχει παντρευτεί μέχρι τα 35, η προσωπική της ζωή παραμένει ενδιαφέρον θέμα συζήτησης για όλους. Γεγονός απόλυτα κατανοητό αν σκεφτείς ότι αποτελεί το κυρίως θέμα τόσων βιβλίων, ταινιών, σειρών και ριάλιτι. Στην αναζήτηση του έτερου ήμισυ κρύβονται χαρές, δράματα, ίντριγκες, μπερδέματα και επανενώσεις που δε χορταίνει να βλέπει κανείς.

Ακόμα κι αν δεν το πουν, οι μισοί πιστεύουν ότι συλλέγεις ιστορίες αποτυχημένων ραντεβού, περνάς τις ώρες σου σκρολάροντας σε dating apps και αναζητάς το έρωτα της ζωής σου σε άλλο κρεβάτι κάθε νύχτα. Οι υπόλοιποι νομίζουν ότι μένεις σπίτι τα βράδια κλαίγοντας, με ρομαντικές κομεντί και ξαναζεσταμένα φαγητά. Κάθε τόσο ατάκες ενδυνάμωσης-παρηγοριάς από το οικογενειακό περιβάλλον κάνουν την εμφάνισή τους: «είσαι κελεπούρι εσύ», «τυχερός όποιος σε πάρει», ενώ δεν είναι λίγες οι φίλες που σπεύδουν να ενημερώσουν για την κατάσταση του πρώην «χώρισε, να δεις που σε σκέφτεται ακόμα» (το ξαναζεσταμένο φαγητό που λέγαμε...). Οι περισσότεροι από τους φίλους σου που βρίσκονται σε σχέση νιώθουν την ανάγκη να σου γνωρίσουν όποιον ελεύθερο άντρα ξέρουν (αν πράγματι ταιριάζετε δεν έχει καμία σημασία) ή αποφεύγουν να μιλούν για τις σχέσεις τους γιατί θεωρούν ότι ρίχνουν αλάτι στην πληγή. Την περίπτωση όμως να μην ανήκεις σε καμία από τις δύο κατηγορίες, πιθανόν να μη τη σκεφτεί κανείς. Ακόμα κι όταν ακούσουν ότι αυτή την περίοδο δεν ενδιαφέρεσαι για ραντεβού, αναζητούν τα βαθύτερα αίτια: «θέλεις να επικεντρωθείς στη δουλειά/ τις σπουδές/ τον εαυτό σου;». 

Μελαχρινή γυναίκα καθισμένη σε καρέκλα γυρισμένη προς το παράθυρο
© Unsplash/ Anthony Tran

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ναι. Ή και όχι. Δεν έχει πραγματικά σημασία γιατί δεν βγαίνεις ραντεβού, είναι καθαρά δικό σου θέμα, δική σου επιλογή και δεν είσαι υποχρεωμένη να τη δικαιολογήσεις σε κανέναν. Δυστυχώς τα social media μόνο χειρότερη κάνουν την κατάσταση αφού όλοι περιμένουν από σένα να ανεβάσεις stories που διασκεδάζεις, ταξιδεύεις, ανακαλύπτεις ξανά τον εαυτό σου, κάνεις όλα αυτά που δε θα μπορούσες αν βρισκόσουν σε σχέση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θέλεις να ζήσεις την ίδια βαρετή καθημερινότητα με όλους, απλά χωρίς σύντροφο. Γιατί έτσι νιώθεις αυτή την περίοδο. Δυστυχώς για τις γυναίκες που «παγώνουν» το κομμάτι της προσωπικής ζωής, οι περισσότεροι υποθέτουν ότι έχουν βάλει ως προτεραιότητα την καριέρα ή τη δουλειά τους. Γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχει η πεποίθηση ότι μια γυναίκα πρέπει να διαλέξει ένα από τα δύο, δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Η καριέρα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα όμως με ένα μοναχικό δρόμο προς την κορυφή, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει μια σταθερή πορεία στο αντικείμενο που αγαπάς και είσαι καλή. Ίσως να θέλεις απλά να απολαμβάνεις τη στιγμή. Γιατί δεν είναι αυτό αρκετό;

Η αλήθεια είναι ότι το να είσαι από επιλογή single είναι ό,τι πιο υγιές μπορείς να κάνεις αν δε νιώθεις έτοιμη να αφιερώσεις το χρόνο και την ενέργειά σου σε ένα άλλο άτομο. Οι σχέσεις απαιτούν προσπάθεια κι όπως κάθε άλλη πτυχή της ζωής -δουλειά, οικογένεια, υγεία- έχει σκαμπανεβάσματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσεις. Αν η δουλειά αυτή την περίοδο καταλαμβάνει το 80% του χρόνου σου, είναι δύσκολο να χωρέσεις στο υπόλοιπο 20% την οικογένεια, τους φίλους, το γυμναστήριο, το σπίτι και έναν σύντροφο. Εν ολίγοις, αυτό που πρέπει οι γύρω σου να καταλάβουν είναι ότι δεν έχεις ανάγκη από προξενιά ή άβολες ερωτήσεις, έχεις ανάγκη να περάσεις το χρόνο σου όπως εσύ επιλέγεις χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσεις γιατί. Καλό είναι να μιλήσεις στους φίλους σου και να ξεκαθαρίσεις ότι αν έχεις κάποιο νέο σχετικά με την προσωπική σου ζωή που θέλεις να μοιραστείς, θα το πεις από μόνη σου, δεν χρειάζεται να σε ρωτάνε συνέχεια. Και στην τελική, αν εξακολουθούν να θέλουν εξηγήσεις για την επιλογή σου να είσαι single είναι δικό τους θέμα, όχι δικό σου. Μη νιώθεις τύψεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice