Ένα ζευγάρι.
© Unsplash
Σχεσεις

Τι είναι το stashing και γιατί σε κάνει να νιώθεις παραμελημένος;

Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας σας κρύβει από τους φίλους και την οικογένειά του;

Stashing: Ο νέος όρος στο dating για να περιγράψει έναν σύντροφο που, παρά το ότι η σχέση σας μετράει πολλούς μήνες ζωής, σας κρύβει από το περιβάλλον του.

Έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα που είστε σε σχέση. Δεν έχεις γνωρίσει όμως ούτε έναν φίλο ή φίλη του, ούτε την παρέα του, για την οικογένειά του ούτε λόγος. Στα social media του το όνομά σου δεν εμφανίζεται πουθενά. Εν ολίγοις, έχετε σχέση αλλά σε «κρύβει» από παντού. Λοιπόν, είσαι και officially «θύμα» stashing.

Τι είναι το stashing όμως; Είναι ένας όρος που περιγράφει την κατάσταση εκείνη που το ένα άτομο της σχέσης αποκλείει συνειδητά το άλλο άτομο από τον κοινωνικό του κύκλο τόσο στην πραγματική ζωή του όσο και στα social media. Πρωτοεμφανίστηκε ως όρος το 2017 από τη συντάκτρια Ellen Scott στο Metro UK, ωστόσο έχει επανέλθει ξανά το τελευταίο διάστημα, γιατί παρατηρείται ότι συμβαίνει συχνά. Παρουσιάζει μάλιστα και ορισμένες ομοιότητες με το λεγόμενο ghosting (σ.σ. όταν ο σύντροφός σου αποφασίζει να εξαφανιστεί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση), γιατί είναι σαν να είσαι ένα «φάντασμα» για τους οικείους του. Το stashing όμως θεωρείται πως είναι χειρότερο. Ακριβώς γιατί, θεωρητικά, είναι μια σοβαρή σχέση με κάποιον - έχετε μοιραστεί τις αγαπημένες σας συνήθειες, κάνατε binge το Peaky Blinders στο Netflix, πηγαίνετε για φαγητό στο αγαπημένο του ιταλικό κάθε Πέμπτη μετά τη δουλειά και για πεζοπορία τις Κυριακές, αλλά δεν ξέρεις κανέναν από τους κολλητούς του.  

Και όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι είσαι αποκλεισμένη από το περιβάλλον του, αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό και έχεις αμφιβολίες. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που ίσως κάποιος είναι stasher. Μπορεί να ντρέπεται ή να έχει θέματα με την οικογένειά του, μπορεί να μη σε βλέπει σοβαρά, οπότε να επιλέγει να μη σε γνωρίσει στους οικείους του, γιατί η σχέση σας δεν έχει μέλλον, ή μπορεί να διατηρεί άλλη σχέση παράλληλα. 

Κανένας λόγος από αυτούς (ή κάποιος άλλος) δεν είναι αρκετά καλός για να σε κάνει να αναπτύσσεις άσχημα και αρνητικά συναισθήματα μέσα στη σχέση σου. Για αυτό, όταν βλέπεις τέτοια σημάδια, καλό είναι να τα προλαβαίνεις, πριν γίνει αρκετά τοξική η κατάσταση για τη ψυχολογία σου, μιας και θα νιώθεις παραμελημένος και ότι δεν μετράς ως άτομο.

Πώς όμως λες στον σύντροφό σου ότι νιώθεις ότι σου κάνει stashing; Επικοινωνία και συζήτηση. Μπορείς να του πεις ότι έχεις παρατηρήσει ότι δεν σου έχει γνωρίσει κανένα σημαντικό άτομο από το οικείο περιβάλλον του και ρώτα τον γιατί συμβαίνει αυτό. Η κουβέντα θα ξεδιαλύνει την κατάσταση. Από τη μια, μπορεί να σας φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σου, να μοιραστεί πράγματα και καταστάσεις που τον κάνουν να νιώθει ευάλωτος, για παράδειγμα ότι δεν έχει καλή σχέση με την οικογένειά του οπότε για αυτό και δεν σου την έχει γνωρίσει. Από την άλλη, μπορεί να συμβεί το αντίθετο και να μην έχει καλή κατάληξη για τη σχέση σας αυτή η κουβέντα.

Αν ανταποκριθεί με τρόπο που δεν είναι υποστηρικτικός ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να κατανοήσει τη θέση σου, ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσεις τη σχέση σας. Μακροπρόθεσμα, θα συνειδητοποιήσεις όμως ότι ήταν καλύτερα που το ξεκαθάρισες μαζί του, γιατί αν δεν σε ικανοποιεί αυτή η κατάσταση, όσο περισσότερο την τραβήξεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι αμφιβολίες και οι ανασφάλειες οι οποίες θα αναπτύξεις.  

Να θυμάσαι ότι ένας σύντροφος που νοιάζεται δεν θα θέλει να σε κάνει να νιώθεις έτσι. Αν έχει έναν «καλό» λόγο για να συνεχίσει να σε «κρύβει» από τον περίγυρό του, όπως ένα οικογενειακό ζήτημα, θα είναι δεκτικός στη συζήτηση και θα βρει τρόπους για να προχωρήσετε τη σχέση σας και να νιώθεις όμορφα. Αν όχι, αξίζεις κάποιον που θα είναι εκεί για σένα, θα σε συμπεριλαμβάνει σε όλες τις πτυχές της ζωής του και δεν θα σε κάνει να νιώθεις αισθήματα παραμέλησης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice