4 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να παίζει μόνο του
Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά δεξιότητες ζωής όπως η ανεξαρτησία, η επιμονή, η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων
How are you mum: Πώς θα μάθετε το παιδί σας να παίζει μόνο του
«Θέλω το παιδί μου να μάθει να παίζει, επιτέλους, μόνο του». Όλοι οι γονείς, παντού στον κόσμο εύχονται το ίδιο. Για εμένα είναι αναγκαίο να μπορούν να απασχοληθούν μόνα τους, να βρουν τρόπους να διασκεδάσουν χωρίς να πρέπει να τους υποδείξω τι να κάνουν και πώς.
Ως γονείς χρειαζόμαστε όσο τίποτα αυτόν τον λίγο χρόνο που τα παιδιά μας θα παίξουν μόνα, για να στείλουμε αυτό το mail ή να φτιάξουμε κάτι να φάμε. Ωστόσο, το να μπορεί ένα παιδί να απασχοληθεί μόνο του είναι κάτι παραπάνω από το να μας αφήσει στην «ησυχία» μας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά δεξιότητες ζωής όπως η ανεξαρτησία, η επιμονή, η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις ένα παιδί να μάθει να παίζει μόνο του.
1. Μην είσαι πάντα παρούσα.
Όταν βρίσκεσαι πάντα δίπλα του ή κοντά στον χώρο που παίζει το παιδί σου, αναπόφευκτα θα σου ζητήσει να παίξεις μαζί του ή πολλές φορές θα παρατήσει αυτό που κάνει για να σου ζητήσει κάτι. Για αυτό φρόντισε να βρίσκεσαι μακριά από το δωμάτιο που παίζει ώστε να του δώσεις χώρο και χρόνο να μάθει να απασχολείται μόνο του χωρίς να του αποσπά την προσοχή η μαμά του.
2. Δώστε στο παιδί open-ended παιχνίδια.
Τι είναι το open-ended παιχνίδι; Με απλά λόγια είναι το παιχνίδι χωρίς κανόνες. Μπορεί να είναι χαρτόκουτα, ξύλα, ζύμη, τουβλάκια κ.τ.λ. Το παιδί μπορεί να παίξει με τα αντικείμενα δημιουργώντας δικούς του τρόπους παιχνιδιού και να πλάσει τη δικιά του ιστορία. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, απλά παιχνίδι. Με άλλα λόγια αυτό το είδος παιχνιδιού, ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την κριτική σκέψη, ενώ βοηθάει το παιδί να μάθει να παίζει μόνο του.
3. Δημιουργήστε έναν χώρο παιχνιδιού χωρίς όρια.
Κι όταν λέω χωρίς όρια, δεν εννοώ να σπάσουν ό,τι βρουν μπροστά τους, αλλά έναν χώρο στον οποίο να μπορούν να σκαρφαλώσουν χωρίς να φοβάστε ότι θα χτυπήσουν πέφτοντας ή να τρέξουν χωρίς να σκουντουφλήσουν σε έπιπλα.
4. Δώστε τους λίγα παιχνίδια.
Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που περιβάλλονται από λιγότερα παιχνίδια μπορούν να παίξουν πιο καλά και ότι συχνά συμμετέχουν σε πιο δημιουργικό και ευφάνταστο παιχνίδι από τα παιδιά που κατακλύζονται από παιχνίδια. Επομένως, μην αισθάνεστε ένοχοι που θα αδειάστε το δωμάτιο από τα άπειρα παιχνίδια, αφού με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να γίνει πιο δημιουργικό.
Less is more και στο παιχνίδι!