Μαμά κρατάει αγκαλιά το νεογέννητο μωρό της
© RODNAE Productions / Pexels
Σχεσεις

Είσαι νέα μαμά; 4 τρόποι για να βρεις χρόνο για εσένα

Οι ενοχές μόνο κακό θα σου κάνουν και στην ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι αμέσως μετά τον τοκετό, οι ενοχές είναι ο χειρότερος σύμβουλος

How are you mum: Συμβουλές για νέες μαμάδες - Πώς θα βρεις χρόνο για τον εαυτό σου.

Κι όμως γίνεται. Μπορείς να βρεις χρόνο για να αφιερώσεις στον εαυτό σου ακόμα κι αν το νεογέννητο σου είναι κολλημένο επάνω σου. Τώρα θα αναρωτιέσαι «τι λέει αυτή η τρελή» αλλά σε διαβεβαιώνω πως, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου, θα βρεις χρόνο για εκείνο το χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή, ακόμη καλύτερα, για ένα επαγγελματικό μασάζ που τόσο έχεις ανάγκη μετά τον τοκετό.

1. Δέξου βοήθεια
Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να φανούμε καλές μαμάδες, ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια από τρίτους. Ο μπαμπάς είναι απόλυτα ικανός να φροντίσει το μωρό, να το ταΐσει, να το αλλάξει, να το κοιμίσει. Αρκεί να του δώσεις την ευκαιρία. Επίσης, αν δεν έχεις βοήθεια από γιαγιάδες και παππούδες, τότε σίγουρα εκείνη η κολλητή που περιμένει τηλεφώνημά σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει αν την αφήσεις.

2. Βάλε στο πρόγραμμα μια έξοδο
Γίνεται να βάλεις πρόγραμμα όταν έχεις νεογέννητο; Φυσικά και γίνεται. Προγραμμάτισε να βγεις  βόλτα με μια φίλη όταν ξέρεις πως το μωρό θα κοιμηθεί τουλάχιστον μια ώρα. Θα ξεφύγεις λίγο και θα πάρεις τον αέρα σου, ενώ θα γυρίσεις πιο ανανεωμένη από ποτέ.

3. Βάλε προτεραιότητες
Τι έχει μεγαλύτερη σημασία πέρα από το να έχεις ταϊσμένο, καθαρό και κοιμισμένο το μωράκι σου; Βάλε προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα να χαλαρώσεις μια ώρα διαβάζοντας το βιβλίο σου αντί να βάλεις πλυντήρια, να φτιάξεις φαγητό και να σκουπίσεις. Θυμήσου, εσύ κανονίζεις τον χρόνο σου και τις δουλειές σου.

4. Εκμεταλλεύσου τις ώρες που το μωρό σου θηλάζει
Αν θηλάζεις το μωρό σου, τότε ξέρεις πως αυτές οι ώρες μπορεί να γίνουν ατελείωτες, τις οποίες μπορείς να τις εκμεταλλευτείς προς όφελός σου. Εγώ για παράδειγμα, είχα τελειοποιήσει το να στέλνω mail, να τρώω και να διαβάζω βιβλία ακόμα και με ένα χέρι. Το λες και ταλέντο!

5. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου
Ή αλλιώς, διώξε τις ενοχές. Θα είσαι το ίδιο καλή μαμά αν αφήσεις τον μπαμπά να ταΐσει το μωρό ή αν επιλέξεις να κοιμηθείς και να αφήσεις τη γιαγιά να φροντίσει το μωρό σου. Οι ενοχές μόνο κακό θα σου κάνουν και στην ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι αμέσως μετά τον τοκετό, οι ενοχές είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Είσαι η καλύτερη μαμά που θα μπορούσε να έχει το μωρό σου, αρκεί να το πιστέψεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice