Τα οφέλη του παιχνιδιού στη φύση
Οι ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού και εξερεύνησης στη φύση είναι σημαντικές και απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών
How are you mum: Τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά το παιχνίδι στη φύση.
Τώρα που ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και η μέρα μεγάλωσε είναι η στιγμή που πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας πιο κοντά στη φύση. Η καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα σε αυτό, αφού τα συνεχή lockdown και οι απαγορεύσεις μάς έχουν κλείσει στα σπίτια μας. Τα παιδιά αναπόφευκτα έχουν έρθει πιο κοντά στις οθόνες ενώ όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση θα έχουν σε καθημερινή βάση στους υπολογιστές, στα κινητά κ.τ.λ.
Οι επιστήμονες λένε πως οι ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού και εξερεύνησης στη φύση είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών. Θα συμφωνήσω μαζί τους και θα προσθέσω πως εκτός από σημαντικές είναι και απαραίτητες. Ας πάρουμε για παράδειγμα πως αισθανόμαστε εμείς σαν ενήλικες όταν πάμε μια βόλτα στη θάλασσα. Γυρίζουμε ανανεωμένοι και πολλές φορές απαλλαγμένοι από το στρες της καθημερινότητας. Καταλαβαίνουμε έτσι την σημασία και τα οφέλη της επαφής του παιδιού με τη φύση.
Ορισμένα από αυτά είναι:
- Ένα παιδί που παίζει και τρέχει στη φύση αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες ενώ παράλληλα τεστάρει την ισορροπία του σώματος του.
- Αναπτύσσει δυνατά χέρια, πόδια και κορμό.
- Στο φυσικό περιβάλλον το παιδί καλείται να εκτιμήσει κινδύνους, να ρισκάρει, να αφεθεί ελεύθερο και να εκφραστεί όπως εκείνο θέλει.
- Αναπτύσσει τη φαντασία του. Το βουνό από χώμα γίνεται το κάστρο τους, τα λουλούδια η τροφή για τις νεράιδες του δάσους και τα κλαδιά των δέντρων μαγικά ραβδιά.
- Αυξάνει την παρατηρητικότητα και την περιέργεια για μάθηση. Τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα όταν πέφτουν στο χώμα, το βότσαλο βουλιάζει όταν το ρίχνεις στο νερό, ενώ δυο πέτρες όταν τις χτυπήσεις μπορείς να παίξεις μουσική.
Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα πολλά οφέλη που προσφέρει στα παιδιά το παιχνίδι στη φύση, βοηθάει και εμάς τους γονείς να έρθουμε πιο κοντά στο παιδί αφού πρώτα κλείσουμε το κινητό μας και γίνουμε ουσιαστικό κομμάτι της εμπειρίας του, παροτρύνοντάς το και δίνοντάς του αφορμές για περισσότερη εξερεύνηση.
Καλό παιχνίδι!