Μίλα μου βρόμικα: Οι ασθενείς μου με αμφισβητούν επειδή είμαι γυναίκα

«Συνέχεια με φωνάζουν "κοριτσάκι", "κοπελίτσα", "αδερφή"»

Μίλα μου βρόμικα reloaded με την Τζένη Μελιτά: Είμαι ειδικευόμενη γιατρός, πολλοί ασθενείς με αμφισβητούν επειδή είμαι γυναίκα και μου κόβουν τα φτερά.

Είμαι ειδικευόμενη γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο και σε λίγους μήνες πρόκειται να τελειώσω την ειδικότητά μου. Ξέρεις πόσοι ασθενείς με αμφισβητούν μόνο και μόνο επειδή είμαι γυναίκα; Για παράδειγμα πρόσφατα στην ενημέρωση ενός ασθενούς, ενώ εγώ του ανέλυα την κατάσταση, αυτός με αγνοούσε επιδεικτικά και κοίταζε έναν άντρα συνάδελφό μου δίπλα, που μόλις έχει έρθει στο νοσοκομείο κιόλας. Συνέχεια με φωνάζουν «κοριτσάκι», «κοπελίτσα», «αδερφή».  Άλλο περιστατικό πρόσφατα, γυναίκα κιόλας ασθενής με διέκοψε λέγοντας «τι είναι αυτά που λες, μωρή;» και υπέδειξε τον άντρα συνάδελφό μου ότι θέλει αυτός να την αναλάβει μόνο. Τέτοια περιστατικά μου κόβουν συνέχεια τα φτερά.

Είναι πραγματικά τραγικό πως μέχρι σήμερα, το ηρωικό έτος 2022, ο λόγος μιας γυναίκας γιατρού δεν έχει την ίδια αναγνώριση και βαρύτητα με εκείνη ενός άντρα. Κάθε φορά σε αυτή τη στήλη, λέω «δεν μπορεί» και κάθε φορά όλο και με διαψεύδετε. Μπορεί και παραμπορεί, η κοινωνία μας να είναι ακόμα πάρα πάρα πολύ πίσω. Εσύ μη μασάς! Προφανώς! Η μόρφωσή σου, ο χαρακτήρας σου και τα ιδανικά που φέρεις μέσα σου ως γιατρός είναι πολύ ανώτερα ενός άθλιου σεξιστικού και υποτιμητικού σχολίου. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, να θυμάσαι να βάζεις πάντα με ευγενικό τρόπο τα όριά σου. Προφανώς, δεν μπορεί κανένας να σε βρίζει και να σε λέει «μωρή», όσο φορτισμένος κι αν είναι. Συνέχισε να απολαμβάνεις τη δουλειά σου, γιατί για μένα είναι συγκλονιστικό αυτό, που καλείστε ως γιατροί να κάνετε και κράτα μοναχά την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων, που σου δείχνουν εμπιστοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι μας κάνουν πιο πλούσιους στη δουλειά μας.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice